arrow

MIHO HAZAMA MÖTER NORDISKA KAMMARORKESTERN OCH NORRBOTTEN BIG BAND

Nordiska Kammarorkestern möter Norrbotten Big Band och den Grammy-nominerade kompositören och arrangören Miho Hazama i ett unikt samarbete som spänner över musikaliska tider och rum. Förutom att leda den sammanslagna orkestern arrangerar Miho Hazama musiken till konserten och presenterar dessutom ett nyskrivet beställningsverk. Miho Hazama rör sig fritt mellan jazz och klassiskt och är chefsdirigent för Danska Radions Big Band. Hon är även permanent gästdirigent för Metropole Orchestra – en hybridorkester som kombinerar jazz, storband och symfoniorkester.

Konserten direktsänds i Sveriges Radio P2.

Historien är fylld av intressanta möten mellan olika musikaliska uttryck som smälts samman till ett. I ett unikt samarbete möts Norrbotten  Big Band och Nordiska Kammarorkestern för gemensamma konserter – allt under ledning av Miho Hazama, japansk kompositör och dirigent, bosatt i New York.

Grammynominerade kompositören Miho Hazama är väl bevandrad i båda genrerna. Hon startade sin karriär inom konstmusiken, men har alltmer övergått till jazzscenen. Numera är hon chefsdirigent för Danska Radions Big Band och permanent gästdirigent för Metropole Orchestra som har sin bas i Nederländerna – en hybridorkester som framgångsrikt kombinerar jazz, storband och symfoniorkester. Miho Hazamas musikaliska framgångar har bland annat fört henne in på den välrenommerade tidskriften DownBeats lista över världens 25 mest intressanta framtidsmusiker. Förutom att leda den sammanslagna orkestern kommer hon här också att arrangera musiken och dessutom presentera ett helt nyskrivet beställningsverk speciellt för denna konsertturné.

– Tillsammans med Nordiska Kammarorkestern och Norrbotten Big Band vill jag skapa en ny musikalisk bro där båda orkestrarna kan komma nära sin flexibilitet, äkthet och skönhet. Det här projektet kommer att bli en milstolpe för mig i mitt livsverk som handlar om att bygga och utveckla den symfoniska jazzscenen, säger Miho Hazama.

Samarbetet mellan Nordiska Kammarorkestern, Norrbotten Big Band och Miho Hazama ingår i projektet Musik i Norr – som innebär att musikinstitutionerna i de fyra nordligaste länen genomför turnéutbyten mellan regionernas fasta ensembler.


Medverkande

 

Nordiska Kammarorkestern drivs av en övertygelse om musikens kraft och potential att skapa oförglömliga möten. Orkesterns styrka är att den kommer riktigt nära dig som sitter i publiken. Oavsett om du älskar den klassiska musiken eller är nyfiken på det allra senaste inom nutida konstmusik är målsättningen att skapa upplevelser som berör publiken på djupet. Nordiska Kammarorkestern bildades 1990 och består av 35 musiker. Förutom orkesterns symfoniska abonnemangsserie ges konserter i olika genrer. Med hemmascen i Sundsvall spelar Nordiska Kammarorkestern i hela Västernorrland och turnerar även nationellt och internationellt.

&

Norrbotten Big Band är ett modernt storband med djupa rötter i jazztraditionen och ett grenverk som sträcker sig mot soul, funk och samtida konstmusik. Bandet har vid ett flertal tillfällen varit Grammisnominerade och även nominerats till en internationell Grammy.

Norrbotten Big Band vurmar särskilt för nyskriven musik och anlitar årligen en Composer in Residence. Bland tidigare Composer in Residence-artister kan nämnas Johan Lindström, Genevieve Artadi, Outi Tarkiainen, Peter Danemo, Cecilia Persson och Göran Strandberg. 2023 axlas uppdraget av Ambrose Akinmusire.

Norrbotten Big Band turnerar världen över och gästas ofta av nationella och internationella artister. Kurt Rosenwinkel, Chris Potter, Maria Schneider, den Los Angeles-baserade elektrofunkduon KNOWER och schweiziska trion VEIN är några som gästat storbandet under årens lopp. Bland nordiska artister har orkestern bland annat samarbetat med Lisa Nilsson, Anne Mette Iversen, Jan Allan och Bobo Stenson.

Konstnärlig ledare är sedan 2013 Joakim Milder, saxofonist, kompositör och professor i improvisation vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.

Ungefärlig konsertlängd: 1 tim 40 min (inklusive paus)

Extern arrangör: Nordiska Kammarorkestern/Scenkonst Västernorrland/Norrbotten Big Band/Norrbottensmusiken