arrow

Kärlek och död i Berwaldhallen – Konsertsäsongen 2024-2025 är nu släppt!

En ny konsertsäsong med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören i Berwaldhallen står för dörren, där musik på temat ”Kärlek och död” löper som en röd tråd. Daniel Harding gör sin sista säsong som chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören fyller 100 år. Berwaldhallen gästas av några av vår tids främsta solister på den klassiska musikscenen: Joshua Bell, violin, Anne Sofie von Otter, mezzosopran, Anna Vinnitskaya, piano, Leonidas Kavakos, violin, Daniel Lozakovich, violin och Gautier Capuçon, cello, är bara några av dem.

Säsongen inleds med Östersjöfestivalen med gästande världsartister som pianisten Yuja Wang, dirigent Esa-Pekka Salonen och Tallinns kammarorkester. Visioner och drömmar löper som en röd tråd genom festivalprogrammet, både i det musikaliska och i scensamtal och kringaktiviteter.

Välkommen till en ny konsertsäsong i Sveriges Radios konserthus, Berwaldhallen!

Biljetterna till årets Östersjöfestival samt våra konsertserier är nu släppta till försäljning. Önskar du köpa lösbiljetter till någon konsert under hösten 2024 och våren 2025, är lösbiljettsläppet 29 maj kl 12:00.

Musik på temat ”Kärlek och död” genomsyrar konsertsäsongen 2024/2025

På temat Kärlek och död framförs bland annat musik ur Wagners Tristan och Isolde, vars passionerade men förbjudna kärlek får en dödlig utgång. Samma öde möter Pelléas och Mélisande i musikaliska tolkningar av både Debussy och Sibelius. Ravels balett Daphnis och Chloé får lyckligtvis en annan utgång: trots svårigheter får de älskande varandra i slutet. Outi Tarkianens The Ring of Fire and Love beskriver med hjälp av musiken hur ett litet barn föds till livet under stor vånda.

Säsongen 2024/2025 blir den sista med Daniel Harding som chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester.

Under säsongen leder chefsdirigent Daniel Harding flera spännande framföranden, som världspremiären av tonsättaren Jesper Nordins Silhouettes and Shadows och en konsertant version av Wagners sista opera Parsifal.

Inför den nya säsongen har Daniel Harding samarbetat med den franska musikjournalisten Aliette de Laleu som i sin bok “Mozart var en kvinna” lyfter frågor kring kvinnor i den klassiska musikens historia. I Berwaldhallen framför Radiosymfonikerna och Radiokören under den kommande säsongen musik av bland andra Valborg Aulin, Lili Boulanger, Mel Bonis, Kaija Saariaho, Britta Byström, Stacy Garrop, Missy Mazzoli och ett uruppförande av Emmy Lindström.

Radiokören fyller 100 år under 2025 och firar detta med ett antal jubileumskonserter, med start i februari 2025. Ensemblen startades 1925 som en viktig del av Sveriges Radios musikutbud och har sedan dess befäst positionen som en kör i världsklass.

Under säsongen 2024/2025 framför Radiokören flera spännande verk som Britta Byströms Another Part of the Wood och Alfred Schnittkes 12 botpsalmer. I oktober 2024 är det dags för Eric Ericson Award, världens kanske mest prestigefulla tävling för unga kördirigenter. Närmare 100 kandidater från 30 länder anmälde sig till tävlingen, 8 av dem kommer till Stockholm för att göra upp om vinsten. I finalen leder de tre finalisterna Radiokören i Berwaldhallen.

Jazzlegendaren Nils Landgren är sedan 2023 konstnärlig ledare för jazzradion och under kommande säsong gästar han Sveriges Radios Symfoniorkester i en konsert där nya och gamla jazzstjärnor som Joe Sample, Kurt Weill och Michael Wollny lyfts fram.

Barytonen David Risberg har utsetts till nästa Klassiska artisten i P2. Utnämnandet sträcker sig över konsertsäsongen 2024/25 och innebär att David Risberg under året kommer att medverka i flera konserter med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören. Dessutom får den unge sångaren en unik möjlighet att tillsammans med P2 beställa ett musikverk av en tonsättare verksam i Sverige.

Berwaldhallen gästas av några av vår tids främsta solister på den klassiska musikscenen: Joshua Bell, violin, Anne Sofie von Otter, mezzosopran, Anna Vinnitskaya, piano, Leonidas Kavakos, violin, Daniel Lozakovich, violin och Gautier Capuçon, cello, är bara några av dem.

Radarparet Niklas & Radioapan, som introducerar klassisk musik till barn i hisnande äventyr återkommer och så även Sing-along-konserterna för de minsta. Under säsongen fortsätter också Sveriges Radios Symfoniorkesters täta samarbeten med musikskolan Kulturskolans orkesterskola/El Sistema och med Stockholms Ungdomssymfoniorkester, SUSO.

Under konsertsäsongen 2024/2025 gör både Radiosymfonikerna och Radiokören genreöverskridande konserter tillsammans med några av landets hetaste artister. First Aid Kit och Seinabo Sey gör sina låtar i symfonisk tappning under ledning av Erik Arvinder respektive Jonas Nydesjö. Superstjärnan Lana Del Ray står i fokus för en konsert med Radiokören som möter sångarna Moto Boy och Jennie Abrahamson, under ledning av Hans Ek. Även den populära konserten SCORE där Radiosymfonikerna spelar musik från TV-spel med Orvar Säfström som ciceron är tillbaka i Berwaldhallen.

Flera av Sveriges Radios Symfoniorkesters egna musiker tar plats som solister under säsongen. Flöjtisten Laura Michelin spelar Jaques Iberts flöjtkonsert, fagottisten Daniel Handsworth spelar Mozarts fagottkonsert och violinisten Henrik Naimark Meiers är solist i Ravels Tzigane.

Konserterna i Berwaldhallen hörs i Sveriges Radio P2, ofta i direktsändning, och ett urval visas med bild på Berwaldhallen Play.

 

KONSERTSERIER SÄSONGEN 2024/2025

Ett abonnemang på en konsertserie i Berwaldhallen ger dig stora musikupplevelser nya upptäckter och berikande kunskap. Du behöver bara slå dig ned på din favoritplats i salongen och ta in musiken.

Se alla våra konsertserier här.

Esa-Pekka Salonen, stjärnpianisten Yuja Wang, Tallinns kammarorkester, Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester. Det är några av höjdpunkterna i programmet för Östersjöfestivalen 2024. Med nio dagar av konserter, samtal, workshops och konst tar festivalen avstamp i vår tids utmaningar och vill bringa framtidshopp.

Välkommen till årets Östersjöfestival den 23 – 31 augusti.
Se hela programmet här.