arrow

Kärlek och död i Berwaldhallen

Hur hade musiken låtit om vi inte haft kärleken och döden att hämta inspiration från?

Ja, en sak är säker: vi hade gått miste om en hel del fantastiska verk. För Richard Wagner hade väl knappast skrivit sin Tristan och Isolde om de unga tu bara varit kompisar?
Och Liebeslieder-Walzer för blandad kör och fyrhändigt piano hade nog inte sett dagens ljus om inte Johannes Brahms varit olyckligt kär i tonsättarkollegan Clara Schumann.
Eller ta Arnold Schönberg. Om han inte blivit så förälskad i sin musiklärares syster Mathilde Zemlinsky och om Richard Dehmel inte hade skrivit poemet Verklärte Nacht, med sitt förlåtande tema om sex före äktenskapet, vad hade det då blivit av Schönbergs verk med samma namn? Sannolikt ingenting.
Och om vi för ett ögonblick leker med tanken att vi alla är odödliga och att Gustav Mahler fortfarande går omkring bland oss, hade han då tyckt att det varit meningsfullt att skriva sin Uppståndelsesymfoni?

Nej, kärleken och döden är människans ständiga följeslagare. Ingen vill vara utan den förstnämnda, även om den kan vara smärtsam, och få vill nog leva för evigt. Att skapa konst som når dem som lever senare, som en hälsning över seklerna, är kanske det närmaste vi kommer odödlighet.

Säsongen 2024/2025 i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen bjuder på en mängd fantastiska verk som inspirerats av människans två ständiga följeslagare. Se samtliga konserter och boka din biljett här

Välkommen!

ETT URVAL AV SÄSONGENS KONSERTER

DEBUSSYS PELLÉAS ET MÉLISANDE

Operamusik av Wagner och Debussy med Sveriges Radios Symfoniorkester och chefsdirigent Daniel Harding. Dessutom världspremiär för Jesper Nordins Silhouettes and Shadows.


DANIEL LOZAKOVICH I MOZARTS TREDJE VIOLINKONSERT

Den unge stjärnviolinisten Daniel Lozakovich möter Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Kazuki Yamada. Även musik av Schönberg och Debussy.


RADIOKÖREN SJUNGER BRAHMS

Justin Doyle leder Radiokören i ett program där Brahms kärlekssånger Liebeslieder-Walzer för kör och fyrhändigt piano varvas med musik av Reger och Dvořák.


SO WE WILL VANISH MED ANNE SOFIE VON OTTER

Anne Sofie von Otter i Mikael Karlssons sångcykel So We Will Vanish. Dessutom musik av Outi Tarkiainen och Tjajkovskijs fyra, med Sveriges Radios Symfoniorkester och Jukka-Pekka Saraste.


DARK PARADISE – PORTRÄTT AV LANA DEL REY

Ett nyskapande porträtt av Lana Del Reys egensinnigt sorgsna musik med Jennie Abrahamson, Moto Boy och Radiokören under ledning av Hans Ek.


DVOŘÁKS CELLOKONSERT MED GAUTIER CAPUCON

Gautier Capuçon i Dvořáks älskade cellokonsert och Sveriges Radios Symfoniorkester i Alexander von Zemlinskys Sjöjungfrun under ledning av Juraj Valčuha.


WAGNERS TRISTAN OCH ISOLDE

Wagners legendariska kärleksdrama med Nina Stemme och Daniel Johansson i titelrollerna tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester och Orphei Drängar under ledning av Daniel Harding.


RAVELS DAPHNIS ET CHLOÉ

Cristian Măcelaru leder Sverige Radios Symfoniorkester i Ravels Daphnis et Chloé och Elsa Barraines andra symfoni. Pianisten Rudolf Buchbinder ansluter i Gershwins pianokonsert i F-dur.


MAHLERS UPPSTÅNDELSESYMFONI

Mahlers Uppståndelsesymfoni med Sveriges Radios Symfoniorkester, kören Orfeó Català, Johanna Wallroth, sopran och Avery Amereau, alt under ledning av chefsdirigent Daniel Harding.


CARMINA BURANA

Carl Orffs ikoniska kantat Carmina Burana med Yi-Chen Lin, Radiokören och solisterna, Karolina Bengtsson, Tobias Westman och David Risberg.


Se samtliga konserter och boka din biljett här

UPPLEV FLERA KONSERTER OCH FÅ RABATT!

Känner du att du inte kan välja eller inte kan få nog av årets tema så har vi ett fint erbjudande till dig!Väljer du minst 3 av konserterna bjuder vi på 20% rabatt. Ta del av erbjudandet här.