arrow

ERIC ERICSON AWARD 2021

Den 21-24 oktober 2021 är det dags för nästa upplaga av Eric Ericson Award. Världens mest prestigefyllda tävling för unga kördirigenter som nu arrangeras av Sveriges Radio i regi av Berwaldhallen, och i samarbete med Kungl. Musikaliska Akademien, Rosenborg Gehrmans Stiftelse samt Europeiska radio- och TV-unionen (EBU).

Eric Ericson. Foto: SVT BILD

Eric Ericson. Foto: SVT BILD

Sveriges Radio Berwaldhallen – i samarbete med Kungl. Musikaliska Akademien, Rosenborg Gehrmans Stiftelse och Europeiska radiounionen (EBU) – återinrättar den internationella tävlingen för unga kördirigenter, Eric Ericson Award, som senast ägde rum 2009. Eric Ericson Award 2021 blir den fjärde upplagan som syftar till att identifiera, uppmuntra och stötta unga lovande kördirigenter i Eric Ericsons anda. Priset strävar efter att uppnå en mycket hög konstnärlig och konkurrenskraftig nivå inom kördirigering, som motsvarar den status som Eric Ericson erhöll världen över under sin aktiva tid. Eric Ericson Award ger nästa generations kördirigenter förutsättningar till en internationell karriär.

Eric Ericson Award arrangeras av Sveriges Radio i regi av Berwaldhallen, och i samarbete med Kungliga Musikaliska Akademien, Rosenborg Gehrmans Stiftelse samt Europeiska radio- och TV-unionen (EBU). Tävlingen är planerad att hållas vart tredje år från och med oktober 2021.

FAKTA OM TÄVLINGEN

Eric Ericson Award riktar sig till kördirigenter världen över som är 35 år eller yngre, och som fyller 36 år tidigast då tävlingen är avslutad i oktober 2021. Alla som önskar kan ansöka om att vara med i tävlingen. Repertoaren kommer att väljas från västerländsk konstmusik, med viss tonvikt på modern svensk körmusik. Till höger i menyn hittar du en blankett för en första intresseanmälan. Mer information om regler för tävlingen och hur du ansöker kommer inom kort. Din ansökan måste vara oss tillhanda senast den 1 april 2021. Vilka som gått till final meddelas senast den 15 juni 2021.

Efter ansökningsperiodens slut granskas alla inkomna ansökningar av en uttagningskommitté bestående av kördirigenter med lång erfarenhet av kördirigering och av pedagogiskt arbete vid Sveriges musikhögskolor. Kommittén väljer ut åtta sökande som går vidare till en finalomgång i Berwaldhallen i Stockholm i oktober 2021. Repertoaren till finalomgången bestäms av Radiokörens programråd och en utomstående expert.

Vinnaren av Eric Ericson Award 2021 koras av en jury som består av internationellt kända kördirigenter, sångare och tidigare pristagare. Juryns ordförande är Cecilia Rydinger, professor i orkesterdirigering och mångårig dirigent för manskören Orphei Drängar. Övriga ledamöter är Kaspars Putniņš, Anne Sofie von Otter, Erik Westberg, Sofi Jeannin, Justin Doyle samt en medlem ur Radiokören.

Vinnaren kommer att få ge konserter med flera av Europas främsta radiokörer (se lista nedan), samt erhålla en prissumma på 100 000 SEK som tillhandahålls av Rosenborg Gehrmans Stiftelse. De två andrapristagarna får 25 000 SEK vardera.

Viktiga datum

  • 1 april 2021: Din tävlingsansökan måste vara oss tillhanda.
  • 15 juni 2021: Vilka deltagare (åtta stycken) som gått till semifinal meddelas.
  • 21 och 22 oktober 2021: Repetitioner och semifinaler hålls där de åtta deltagarna dirigerar framstående svenska körer inför juryn, som sedan väljer ut tre finalister.
  • 23 oktober 2021: De tre finalisterna repeterar med Radiokören inför finalen.
  • 24 oktober 2021:  Direktsänd final i Berwaldhallen inför publik där vinnaren koras av juryn.

Deltagande körer

Körer som har accepterat att ta emot vinnaren av Eric Ericson Award 2021 under någon av deras kommande säsonger:

OM ERIC ERICSON AWARD

Eric Ericson Award kom till på initiativ av Stefan Parkman, kördirigent och professor i kördirigering vid Institutionen för musikvetenskap, Uppsala universitet. Den mycket prestigefyllda tävlingen lockade dirigenter från långt utanför Sveriges gränser. Tävlingen arrangerades 2003, 2006 och 2009 av Körcentrum på Rikskonserter med prissumman tillhandahållen av Eric Ericson International Choral Centre. Tidigare vinnare av tävlingen är Peter Dijkstra (2003), Martina Batič (2006) och Kjetil Almenning (2009)

ANMÄLNINGSFORMULÄR

För att delta i tävlingen Eric Ericson Award 2021 behöver du först fylla i ett anmälningsformulär och skicka till oss. Vi återkommer sedan med mer information om hur ansökningsprocessen kommer gå till.

Anmäl dig här via anmälningsblanketten (pdf).

ROSENBORG GEHRMANS STIFTELSE

Prissumman som tilldelas förstapristagaren, samt två andrapristagare tillhandahålls av Rosenborg Gehrmans Stiftelse.

Läs mer

JURY ERIC ERICSON AWARD 2021

Vinnaren av Eric Ericson Award 2021 koras av en jury som består av internationellt kända kördirigenter, sångare och tidigare pristagare.

Läs mer

TIDIGARE VINNARE

Tidigare vinnare av Eric Ericson Award är Peter Dijkstra (2003), Martina Batič (2006) och Kjetil Almenning (2009).

Läs mer

OM ERIC ERICSON

Eric Ericson tjänstgjorde som Radiokörens chefsdirigent i mer än 30 år och har gjort omätbara insatser för det svenska och internationella körlivet. Genom att uruppföra verk av sina samtida tonsättare, många skrivna direkt för honom och Radiokören, öppnade han en helt ny dimension för hur en kör kan låta, och ledas. Under alla år var han också lärare i kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan där han fostrade flera generationer unga dirigenter.

Läs mer

KONTAKT

Projektledare Eric Ericson Award 2021
Kajsa Hallhagen
Tel. +46 708 538 407
kajsa.hallhagen@sverigesradio.se