Klassisk musik för nybörjare

Att börja lyssna på klassisk musik kan kännas överväldigande för nybörjare. Det finns så många kompositörer, verk och stilar att välja mellan att det kan vara svårt att veta var man ska börja. Men oroa dig inte, vi hjälper dig!

Det finns många stycken inom den klassiska musiken som är lättlyssnade och perfekta för den som vill ta sina första steg in i denna rika och mångfacetterade genre. På den här sidan kommer vi att guida dig genom några av de mest tillgängliga och njutbara verken, så att du enkelt kan börja din resa in i den klassiska musikens värld.

Se kommande konserttips
  • Närbild på ett uppslag med texten "Musikord" skrivet stort.

    Kan man äta en motett? Är Rondo något mer än en krogshow i Göteborg?

    Här har du ett mini-lexikon som ger dig koll på viktiga ord och epoker inom klassisk musik. Läs den och få koll på det mesta!

    Viktiga ord och epoker
  • En grupp ungdomar sitter och pratar i foajén i Berwaldhallen.

    Fler unga väljer orkestermusik

    Läs (på engelska) om den brittiska studie som visar att intresset för orkestermusik ökar i åldersgruppen 35 och yngre.

    Läs artikeln

Ludwig van Beethovens Symfoni nr 5 c-moll

"Ta ta ta taaa!” Redan i den första takten fångas lyssnarens fullständiga uppmärksamhet som Beethoven sedan håller i ett järngrepp tills de triumferande slutackorden i sista satsen har klingat ut. Ödessymfonin har den kallats, men det var ingen titel som Beethoven själv satte på verket. Känslan av en ödesmättad kamp, en hård resa från mörker och raseri till ljus och leende, går dock inte att ta miste på.

Läs mer om Ödessymfonin

När Ludwig van Beethoven bodde i Heiligenstadt 1802 komponerade han sin andra symfoni. Det var ett mycket mer koncentrerat arbete jämfört med den första symfonin, som han putsade på i många år. Under denna vistelse i Heiligenstadt blev Beethovens dövhet mer påtaglig och han började inse att den var obotlig. Sorgen över detta hörs dock inte i den muntra och eleganta andra symfonin som är ett av de sista verken från den första av vad som kallas för Beethovens tre perioder. I den liksom i sin första symfoni bemästrar han traditionen som Haydn och Mozart hade definierat och tar samtidigt avsked från den.

Det var i den andra symfonin som Beethoven för första gången verkligen började förstå hur han kunde använda symfoniorkestern; han tog dess verkliga mått. När han sedan komponerade sin tredje symfoni vågade han bryta mot traditionen och göra något radikalt nyskapande. I hans Symfoni nr 5 c-moll fullföljer Beethoven de idéer som föddes i den tredje symfonin och vid sidan av den nionde är femman Beethovens mest spelade och beundrade symfoni.

Redan i den första takten fångas lyssnarens fullständiga uppmärksamhet som Beethoven sedan håller i ett järngrepp tills de triumferande slutackorden i sista satsen har klingat ut. Ödessymfonin har den kallats, men det var ingen titel som Beethoven själv satte på verket. Känslan av en ödesmättad kamp, en hård resa från mörker och raseri till ljus och leende, går dock inte att ta miste på.

Det är ingen slump att BBC under andra världskriget annonserade sina sändningar med symfonins inledande ”ta ta ta taaa”; det är lätt att betrakta verket som en kamp- och segersymfoni. Men den är inte bara detta utan också en uppvisning i tematisk enhetlighet: Beethoven bygger organiskt upp hela symfonin genom det lilla melodiska och rytmiska temat som kan höras i olika former i samtliga symfonins fyra satser.

Detta tillvägagångssätt blev ett mycket inflytelserikt ideal för symfoniskt komponerande. När dirigenten Gustavo Dudamel framförde symfonin för sexhundra skolbarn i en idrottshall i Hammarkullen utanför Göteborg 2009 presenterade han den som ”grunden till all musik ni någonsin har hört, inklusive hip hop”.

Text: Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

Andrea Tarrodis Serenade in Seven Colours

Den klassiska musiken behöver inte vara gammal. Som ett exempel på musik från vår tid har vid den svenska kompositören Andrea Tarrodis Serenade in Seven Colours från 2015.

Läs mer om Serenade in Seven Colours

I en intervju har den svenska kompositören Andrea Tarrodi sagt, att det mest avgörande för hennes val att bli tonsättare var mötet med Mozarts musik. Dels genom filmen Amadeus, dels genom morfar, som var klarinettist med Mozarts klarinettkonsert som favoritverk. I Serenade in Seven Colours (2013) hämtar hon inspiration från Mozarts ovan nämnda serenad. Särskilt adagiot i tredje satsen har varit betydelsefullt, men även albumet Quiet Nights av Miles Davis och Gil Evans har påverkat verket. I båda fallen har hon försökt fånga de långa, sångbara melodilinjerna mot en enkel puls, som förekommer både hos Mozart och i Davis och Evans jazzinfluenser.

Kompositionen är strukturerad för blåsensemble och slagverk, och speglar instrumenteringen av Mozarts serenad. Tarrodi har dock ersatt de ursprungliga bassethornen med flöjter och lagt till två trumpeter, för att på så sätt understryka det jazziga inflytandet. Claude Debussy, Lili Boulanger och Jan Sandström är också viktiga inspirationskällor, för Tarrodis musik som föga överraskande kännetecknas av impressionistiska klangfärger. Form och färgkänsla är det viktigaste för henne, och verkets titel anspelar på kompositörens synestesi, det vill säga ett tillstånd där klanger eller toner kopplas ihop med olika färger. Enligt egen utsaga börjar stycket i en mörkblå eller lila ton, som gradvis övergår till ett nästan vitt ljus. Xylofonen introducerar en klarröd nyans, vilket leder vidare till en explosiv uppsättning färger, som till slut bleknar bort i ett gulvitt, disigt skimmer.

Text: Andreas Konvicka

Lyssna på Jacob Mühlrads intervju med Andrea Tarrodi!

  • Tarrodis färgserenad i Berwaldhallen

    2 oktober kan du uppleva Tarrodis Serenade in Seven Colours i kombination med Mozarts Gran Partita framfört av musiker ur Sveriges Radios Symfoniorkester!

    Läs mer och biljetter

Johannes Brahms violinkonsert D-dur

En viktig genre inom den klassiska musiken är solokonserten, där ett instrument i (oftast) tre satser framhävs samtidigt som den samspelar med orkestern. En av de absolut vackraste av dessa är Johannes Brahms violinkonsert i D-dur från 1878.

Läs mer om violinkonserten

”Här flyger melodierna omkring; man måste akta så att man inte trampar på dem.” Så skrev Johannes Brahms från Pörtschach vid Wörthersee i Österrike, där han under somrarna 1877–1879 arbetade på bland annat sin andra symfoni och sin violinkonsert. Att det dock fanns delade meningar om det melodiska i Brahms musik visar violinisten Pablo de Sarasates omdöme om violinkonsertens andra sats: ”Jag är inte så smaklös att jag står med violinen i hand och lyssnar till hur oboen blåser styckets enda melodi.”

Som tjugoåring hade Brahms lärt känna Joseph Joachim, två år äldre än han själv men redan en känd soloviolinist. Deras vänskap varade livet ut och Joachim bad länge Brahms om en violinkonsert. Vännerna möttes i Pörtschach i september 1878 för att diskutera solostämmans utformning och senare, efter uruppförandet i Leipzig på nyårsdagen 1879, också om råd och ändringsförslag. Dessa förslag fäste Brahms karakteristiskt nog föga avseende vid.

Både Joachim i sin vänskapliga kritik, och Sarasate i sin sarkastiska dito, var präglade av den gängse synen på en solokonsert som ett solistiskt bländverk med orkesterackompanjemang. Brahms skrev dock något annat: ett symfoniskt verk där solostämman är underordnad helheten. Kritiken talade om en ”konsert mot orkester” eller en ”symfoni med obligat violinstämma”. Det var menat som elaka kommentarer, men samtidigt var det inte helt missvisande beskrivningar av verket.

Till de mest iögonfallande detaljerna i första och andra satserna hör de långa orkesterinledningarna. I första satsen – som för övrigt är av en längd och innehållsrikedom som har få motsvarigheter i violinlitteraturen – presenterar orkestern först ett värdigt skridande tema, ett lidelsefullt sångtema och slutligen ett kraftigt accentuerat tema. Efter detta kommer soloviolinens entré, som ytterligare ett kontrastelement.

Den enkla oboemelodin i andra satsen tas upp av soloviolinen i utsmyckad gestalt, som i sin tur aktiverar orkestern i en uttrycksfull höjdpunkt. När oboemelodin återkommer väver soloviolinen lyriska linjer runt den och satsen slutar rofyllt.

Det ungerskt färgade temat i finalsatsens inledning bildar ännu en dramatisk kontrast. Ur ett ljust och sångbart motiv utvecklas en kort lyrisk episod, men det dominanta huvudtemat tränger snart åter igenom, förändras rytmiskt efter en kort kadens och för konserten till ett briljant slut.

Text: Per-Anders Hellqvist

Bakom Johannes Brahms stora tomteskägg fanns en smärtsam hemlighet. En stor mängdav hans musik komponerades av en spenslig och lenkindad man, en yngling från Reeperbahn som gjorde den stora klassresan till Wien. Lär dig mer om Brahms med Klassiska podden!

  • Collage av två bilder där Antonion Pappano (till vänster) leende sitter lutad mot en stolsrygg. Till höger står Janine Jansen med ett rött sammetsdraperi i bakgrunden. Hon håller i sin violin.

    Brahms violinkonsert med Janine Jansen!

    22–23 januari 2026 kan du uppleva Brahms violinkonsert med världsviolinisten och Berwaldhallens Artist in Residence Janine Jansen tillsammans med legendariske dirigent Antonio Pappano och Sveriges Radios Symfoniorkester.

    Läs mer och biljetter

Wolfgang Amadeus Mozarts Requiem

Wolfgang Amadeus Mozarts mäktiga och ikoniska dödsmässa, som kompositören själv inte hann färdigställa innan sin död. 

Låt Johan Korsell och Clara Törnvall guida dig igenom den klassiska musikens mästerverk! Här kan du lyssna på avsnittet om Mozarts Requiem:

  • Bild på en porträttbyst i marmor av en kvinna med slöja framför ansiktet. Bakgrunden är mörkt röd och man kan ana noter.

    Mozarts Requiem i Berwaldhallen

    6-7 februari 2026 kan du uppleva Mozarts Requiem live i Berwaldhallen!

    Läs mer och biljetter

Pjotr Tjajkovskijs Nötknäpparen

Få verk är så förknippade med julen och trettondagen som Pjotr Tjajkovskijs musik till baletten Nötknäpparen. I sviten baserad på baletten hittar vi musik som blivit så berömd att många omedelbart känner igen den.

Läs mer om Nötknäpparen

Tjajkovskijs Svansjön (1877), Törnrosa (1890) och Nötknäpparen (1892) tillhör världens mest populära baletter, och tillsammans med bland annat de tre sista symfonierna, första pianokonserten, violinkonserten och operan Eugen Onegin räknas de till hans mest kända verk. Det var Ivan Vsevoloskij, direktören för de kejserliga teatrarna, som beställde musiken till såväl Törnrosa som operan Spader Dam av Tjajkovskij. Framför allt den senare blev en enorm framgång vid premiären i Sankt Petersburg 1890 och Vsevoloskij beställde på stående fot musik till ytterligare en balett, Nötknäpparen.

Men Tjajkovskij fick kämpa med musiken till Nötknäpparen. Han hade svårt att förlika sig med librettot, som byggde på E T A Hoffmans Nötknäpparen och Råttkungen, om Clara som i julklapp får en nötknäppare, som ser ut som en soldat och under natten vaknar till liv. Berättelsen hade bearbetats i flera led, först av Alexandre Dumas och sedan av Vsevoloskij och koreografen Marius Petipa. Men innan Tjajkovskij på våren 1891 reste på en dirigentturné till Paris och USA hade han kommit en bra bit på väg i komponerandet och på sommaren samma år låg huvuddragen till musiken klar.

En färdig version av partituret levererade Tjajkovskij till Vsevoloskij under våren 1892 och tonsättaren sammanställde också delar av musiken i en svit, som gjorde succé vid en konsert i Sankt Petersburg. Men mottagandet av baletten på Mariinskijteatern i samma stad den 18 december 1892 var blandat. Librettot fick kritik, medan musiken lovordades för sin fantasirikedom och dansanta stil. Det skulle dröja innan baletten fick internationell premiär, men sviten kom snart att göra succé även utanför Ryssland, med framföranden i Bryssel och London.

I Nötkäpparsviten hittar vi musik som blivit så berömd att många omedelbart känner igen den. Sockerfens dans tillhör exempelvis de allra mest kända melodierna och här använde sig Tjajkovskij av ett nytt instrument, celestan.

Fransmannen Auguste Mustel hade tagit patent på instrumentet 1886 och Tjajkovskij hade blivit fascinerad av det vid ett besök i den franska huvudstaden. Han bad sin förläggare ordna med en beställning av instrumentet och uppmanade honom att hålla det hemligt, eftersom han var rädd för att Rimskij-Korsakov och Glazunov skulle få höra talas om nyheten och använda celestan före honom själv.

Text: Axel Lindhe

 

Lyssna på Mästerverken om julens mest magiska musik!

  • Nötknäpparen i Berwaldhallen

    14–15 januari 2026 framförs Tjajkovskijs älskade Nötknäpparsvit i Berwaldhallen med Radiosymfonikerna under ledning av dirigent Christoph Koncz!

    Läs mer och biljetter

Gustav Holsts Planeterna

I Gustav Holsts orkesterverk Planeterna från 1918 har de sju planeterna i Vintergatan och deras astrologiska karaktär fått en musikalisk form. Verket är en spännande blandning av senromantik och modernism vilket var de två främsta musikaliska inriktningarna vid tidigt 1900-tal.

Läs mer om Planeterna

Gustav Holst växte upp på den engelska landsbygden med en far som var både organist och lärare. Han började tidigt komponera, gjorde lokal succé och skickades till London av sin pappa för att studera vidare. Under studieåren försörjde sig Holst som trombonist i olika orkestrar. Att själv ha suttit med och spelat i orkestrar var mycket värdefullt när han komponerade. 1913 berättade Holst för en vän att han hört talas om de sju planeternas astrologiska karaktärer vilket givit impulser till en mängd musik. På våren 1914 började han komponera Planeterna och tre år senare var den storslagna orkestersviten färdig.

Mars, krigets budbärare, markeras med en brutal rytm i femtakt. Holst använder dissonanser för att markera krigets grymhet och satsens klimax förmedlar en smärta som kan kännas av musiker och åhörare. ”Obehagligt och skrämmande” var Holsts egen kommentar om hur satsen skulle spelas.

Venus, fredens budbärare, karaktäriseras framför allt av träblås i sina övre register, som ett ensamt horn reser sig mot, och flöjter och oboer seglar lugnt nedåt för att möta det. Stråkarna påminner om kärleken till skönheten som lät musiken födas.

Merkurius, den bevingade budbäraren, gestaltas i ett scherzo där Holst använder två tonarter och två rytmer på samma gång. Det verkar som om budbäraren har svårt att veta åt vilket håll han skall.

Jupiter, glädjens budbärare, för tankarna till engelsk folkmusik och satsen förmedlar samma goda stämning och glädje som Holst själv kände när han komponerade. Musiken skulle göra sig lika väl vid en fest på den engelska landsbygden med picknick i det gröna.

Saturnus, åldrandets budbärare, öppnar långsamt och bjuder in till den oundvikliga resan. Holst använder samma instrumentgrupper som i Venus, men här blir musiken inte stillastående. Tromboner spelar en sorgsen procession och långt borta hörs flöjter, som från en annan värld.

Uranus, trollkarlen, gycklar och visar allehanda trick. Trumpeter och tromboner börjar föreställningen med en slags fanfar och sedan visas en mängd trolleritrick upp. Dessa leder till ett majestätiskt forte som plötsligt tystnar – och föreställningen är slut.

Neptunus, mystikern, är en av de tystaste satser som Holst skrivit. Inget tycks hända; klarinetter spelar; ackord förändras; avlägsna röster anas på avstånd; den ordlösa sången klarnar, för att sedan åter försvinna.

Text: Bengt Arwén

När Planeterna fyllde 100 år 2018 gjorde BBC en konsert där Holsts musik och astrologiska inspiration kombinerades med astronomisk forskning och visuella projektioner.

  • Mästerverken i P2

    Kanske tycker du att astrologi är flum? Men vore det inte för stjärntecken och planeter hade Gustav Holst kanske inte skrivit detta effektfulla och maffiga mästerverk. Och nog hör man väl också Star Wars här?

    Lyssna på poddavsnittet

Johann Sebastian Bachs
Juloratorium

Bachs Juloratorium är ett av julens måsten inom den klassiska repertoaren. Ett oratorium är en musikalisk komposition med kör, orkester och solister, ofta med ett religiöst eller historiskt tema.

Hur hann Bach med att skriva sitt Juloratorium? Och varför var det grisar i kyrkan under uruppförandet? Johan Korssell och Lollo Collmar i P2:s Mästerverken har svaren.

  • Bachs Juloratorium live! (Garanterat utan grisar)

    Himmelska körer, smattrande trumpeter och dånande pukor! Upplev storslagen och innerlig julstämning när 100-åriga Radiokören avrundar jubileumsåret tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester och lysande solister i Johann Sebastian Bachs tidlösa Juloratorium under ledning av chefsdirigent Kaspars Putninš.

    Läs mer och biljetter

George Gershwins Rhapsody in Blue

George Gershwins Rhapsody in Blue är en av den klassiska repertoarens mest välkända och älskade verk, som med sina jazziga toner beskrivits som ett musikaliskt porträtt av staden New York, men var enligt kompositören snarare ett försök att fånga hela USA:s själ.

Läs mer om Rhapsody in Blue

För drygt 100 år sedan fick de New York-bor som kommit för att lyssna på konserten ”An Experiment in Modern Music” vara med om något speciellt. Efter många och långa nummer sätter sig låtskrivaren och musikalkompositören George Gershwin vid pianot och delvis improviserar fram Rhapsody in Blue till orkesterns lyhörda ackompanjemang. På beställning av bandledaren Paul Whiteman har han skapat en unik syntes mellan jazzen och den klassiska musikens värld.

Till vardags var Gershwin en hitmakare av Max Martins kaliber, med tidiga uppdrag på Tin Pan Alley, en guldgruva för musikförläggare, och senare på Broadway. Han samarbetade ofta med sin bror Ira som skrev texterna. Trots sin tidiga död av en hjärntumör vid endast 38 års ålder hann Gershwin komponera hundratals sånger, flera etablerade klassiker inom den amerikanska sångskatten.

Gershwins osvikliga känsla för melodier kom väl till användning i en av hans livs största succéer – Rhapsody in Blue – som genom sin friare rapsodiform möjliggjorde en stilcocktail färgad av bluesens blå toner. I inledningen hörs det berömda klarinettglissandot med karaktären av ett utdraget, retsamt skratt. Förutom den genomgående jazzfeelingen, förkroppsligad bland annat i sordinerad trumpet, finns även mer känslomässiga och romantiska partier; växlande uttryck som alla inbjuder till verklighetsflykt från vardagens tristess.

Rhapsody in Blue brukar beskrivas som en skildring av New York och man kan riktigt höra stadens liv och pulserande aktivitet i musikens mångfacetterade otålighet. De sprudlande jazzbarerna, gatorna som aldrig sover, blandningen av alla människor och kulturer …
George Gershwin började faktiskt konkretisera sina idéer till verket på en tågresa mellan New York och Boston, och visst hör man också tågets tuffande, trafikens ständiga tutande – och någonstans där väcks längtan till en svunnen tid som kanske bara existerar i fantasin.

Text: Fredrica Roos

Lyssna på P2:s Klassikern om kvällen då Rhapsody in Blue hade premiär, och ett nytt kapitel i musikhistorien tog sin början.

  • Mästerverken i P2

    År 1924 lyckas George Gershwin kombinera det svulstiga orkestersoundet med jazzens blå toner på ett MAGNIFIKT sätt. Johan Korssell och Clara Törnvall leder dig in detta jazziga mästerverk.

    Lyssna på poddavsnittet

Lili Boulangers D'un matin de Printemps

Lili Boulanger var på god väg att bli en av 1900-talets framstående tonsättare men dog 1918 vid endast tjugofyra års ålder. D’un matin de printemps (En vårmorgon) är ett av Boulangers sista verk och är ett strålande exempel på impressionistisk musik, som fokuserar på stämningen och känslan i musiken. 

Lyssna på Klassiska podden om Lili Boulanger och hennes syster Nadia, som kom att bli en av 1900-talets mest inflytelserika musikaliska mentorer.

  • Hör Boulangers vårmorgon live i Berwaldhallen!

    I konserten Rachmaninovs andra symfoni 9–10 oktober kommer Radiosymfonikerna under ledning av Karina Cannellakis att framföra Boulangers impressionistiska mästerverk.

    Läs mer och biljetter

Maurice Ravels Boléro

En ensam virveltrumma spelar en rytm, som under 15 minuter gradvis ökar i styrka, samtidigt som samma melodi spelas om och om igen av flera olika instrument. Maurice Ravels Boléro kan nästan liknas vid presentation av en orkesters intstrumentgrupper, vilket gör den perfekt som nybörjarlyssning!

Läs mer om Boléro

Hur kan storheten i ett verk som Maurice Ravels Boléro förstås? Det är ett 15 minuter långt orkesterstycke som tillkom av en lycklig slump. Ravel fick 1928 en beställning på spanskinfluerad balettmusik för sin vän Ida Rubinsteins balettrupp i Paris. Hans första idé var att orkestrera ett par pianostycken av den spanske tonsättaren Isaac Albéniz, men då det visade sig att orkesterrättigheterna var upptagna bestämde han sig för att komponera något eget i stället.

Tanken att bygga ett verk kring en enda puls hade lockat Ravel länge. Han menade att när idén väl var född, så skulle vilken musikkonservatoriestudent som helst kunna genomföra den. Under semestern i den franska fiskebyn Saint-Jean-de-Luz strax norr om spanska gränsen hittade Ravel fram till temat. Han skulle just gå och bada då han fick ingivelsen att ringa en vän och för denne spela upp en melodi med ett finger på piano. ”Tycker du inte att den har en påträngande kvalitet?” frågade Ravel. ”Jag skall försöka upprepa den många gånger utan någon annan utveckling än att orkesterklangen ökar.”

Så blev det. Musikhistoriens längsta orkestercrescendo förnekar sig inte. Verket börjar med en försiktig ostinato-rytm på virveltrumma, snart en slingrande melodi på soloflöjt mot pizzicato i stråkstämmorna. Så småningom tar klarinetten över melodin, sedan fagotten, klarinetten, oboen och trumpeten tillsammans med flöjt i oktaven. Till ackompanjemanget ansluter allt fler instrument. Två olika teman avlöser varandra under stycket och förflyttas mellan de flesta instrument i orkestern.

Det kan verka enkelt, men är i själva verket snillrikt komponerat. Den åttonde gången melodin börjar om spelas det första temat i tre tonarter samtidigt. Celesta och piccolaflöjter förstärker övertonerna och lägger ett skimmer över den framträdande hornstämman. Musiken växer fram till en final med bombastiska effekter och verket slutar, vid den artonde repetitionen, med en plötslig tonartsförändring följd av en musikalisk explosion.

Boléro hade premiär på Stora operan i Paris den 22 november 1928. Ida Rubinstein var solisten som till att börja med dansar ensam på ett bord på en spansk taverna. Liksom musiken slutar koreografin med en enorm gruppfinal.

Även som orkesterverk är det något hypnotiskt med att följa musikens progression, den enträgna rytmen och de modala, smått orientaliska melodierna som först försiktigt gör sig hörda, men undan för undan framträder allt mer oresonligt ju fler instrument som ansluter. Att höra Boléro är att uppleva en orkester som outtröttligt arbetar med en gemensam strävan och rent bokstavligen förevisar hur vi blir starkare tillsammans.

Anna Hedelius

Passar bäst i en fabrik, sa han om superhiten ”Bolero”. Ravel bekämpade naturlighet och uppriktighet i musik till förmån för det perfekta hantverket. En dandy som isolerade sig med mekaniska leksaker. Lär känna Ravel genom Klassiska podden!

  • Mästerverken i P2 om Ravels Boléro

    Samma melodi spelas om och om och om igen, men ÄNDÅ lyckas Ravel få det spännande. Ja kanske till och med sexigt? ”Jag har skrivit ett mästerverk, tyvärr innehåller det ingen musik” sa han själv. Johan Korssell och Lollo Collmar guidar dig i erket som beskrivs som slagverkarnas mardröm.

Upptäck musiken i Berwaldhallen!

Känner du att du gärna skulle vilja ha en guide eller ciceron i din upptäcksfärd inom den klassiska musiken? Frukta ej! Under säsongen kommer Gregor Zubicky tillbaka till Berwaldhallen för att leda dig genom musik av Mozart, Strauss och Stenhammar.

  • Gregor Zubicky står luta mot en byst föreställande Wolfgang Amadeus Mozart mot en rosa bakgrund med noter.

    Upptäck Mozarts Gran Partita

    Upptäck Mozarts Serenad nr 10 "Gran Partita" för 12 blåsare och en kontrabas som med sina sju satser är rikt på allt det som brukar förknippas med kompositörens stil; lekfullhet, kontraster och virtuositet blandat med smittande melodier.

    Läs mer och biljetter
  • Gregor Zubicky står lutad mot en byst av Richard Strauss mot en gröngul bakgrund med vita noter.

    Upptäck Strauss & Stenhammar

    Upptäck Strauss och Stenhammars musik tillsammans med Radiosymfonikerna, dirigent Magnus Fryklund och Gregor Zubicky! Konserten inleds med Strauss tondikt Don Juan, baserad på en pjäs om promiskuösa charmören som till sist får sona för sitt ohederliga liv. Baserad på teater är även Stenhammars Musik till August Strindbergs Ett drömspel, som tar fasta på den expressionistiska och drömlika stämningen i pjäsen.

    Läs mer och biljetter

Trivsam musik att plugga eller läsa till

Många upplever att klassisk musik är avkopplande. Prova att lyssna medan du studerar eller njuter av en god bok. Det kan hjälpa till att förbättra ditt fokus och din koncentration.

Utvalda kommande konserter

Nedan följer ett urval av konserter som är utmärkta sätt att börja utforska den klassiska musiken. Lättlyssnat, på ett bra sätt.

  • Gregor Zubicky står luta mot en byst föreställande Wolfgang Amadeus Mozart mot en rosa bakgrund med noter.
    1 oktober
    100 - 420 kr

    Upptäck Mozarts Gran Partita

    Upptäck Mozarts Serenad nr 10 "Gran Partita" tillsammans med Radiosymfonikerna och Gregor Zubicky!
    Läs mer & biljetter
  • Karina Cannellakis dirigerar.
    9–10 oktober
    130 - 475 kr

    Rachmaninovs andra symfoni

    Dirigent Karina Cannellakis gästar Radiosymfonikerna tillsammans med sopranen Johanna Wallroth i musik av Mendelssohn, Mozart, Boulanger och Rachmaninov.
    Läs mer & biljetter
  • Benjamin Grosvenor.
    27–28 november
    130 - 475 kr

    Benjamin Grosvenor i Beethovens första pianokonsert

    Den brittiske pianisten Benjamin Grosvenor gästar Berwaldhallen och Sveriges Radios Symfoniorkester för första gången tillsammans med dirigent Nathalie Stutzmann i Beethovens första pianokonsert.
    Läs mer & biljetter
  • 14–15 januari
    130 - 475 kr

    Tjajkovskijs Nötknäpparen

    Få verk är så förknippade med julen och trettondagen som Pjotr Tjajkovskijs musik till baletten Nötknäpparen. I den här konserten återvänder dirigenten...
    Läs mer & biljetter
  • En svartvit bild där Lisa Bathiashvili står lutad mot en spegelvägg och håller i sin violin.
    5–6 mars
    130 - 475 kr

    Lisa Batiashvili i Tjajkovskijs violinkonsert

    Georgiska violinisten Lisa Batiashvili återvänder till Berwaldhallen för att tillsammans med Radiosymfonikerna under ledning av den italienske dirigenten Robin Ticciati framföra Pjotr...
    Läs mer & biljetter
  • Nathalie Stutzmann dirigerar Sveriges Radios Symfoniorkester.
    29–30 april
    130 - 475 kr

    Bach & Brahms enligt Stutzmann

    Nathalie Stutzmann återvänder till Berwaldhallen för att leda Radiosymfonikerna i musik av två av musikhistoriens giganter, Johann Sebastian Bach och Johannes Brahms....
    Läs mer & biljetter
  • Gregor Zubicky står lutad mot en byst av Richard Strauss mot en gröngul bakgrund med vita noter.
    20–21 maj
    100 - 420 kr

    Upptäck Strauss & Stenhammar

    Upptäck Strauss och Stenhammars musik tillsammans med Radiosymfonikerna, dirigent Magnus Fryklund och ciceron Gregor Zubicky! Konserten inleds med Strauss tondikt Don Juan,...
    Läs mer & biljetter

Mer läsning

  • En grupp ungdomar sitter och pratar i foajén i Berwaldhallen.

    För dig under 26 år

    Mer klassisk musik åt folket, tycker vi på Berwaldhallen. Därför erbjuder dig som är mellan 13 och 26 år halva priset på biljetter till alla våra klassiska konserter.
  • Publik i olika generationer sitter i konsertsalen och pratar med varandra före eller efter en konsert.

    En besökares guide till den klassiska konserten

    Vad är god ton i konsertsammanhang? Vad händer före, under och efter konserten? Om en hostattack är på väg, vad gör du...