arrow

Om Festivalen

Östersjöfestivalen i Berwaldhallen är en av Europas största och ledande klassiska musikfestivaler med artister, orkestrar och dirigenter från Östersjöregionens absoluta toppskikt.

Östersjöfestivalen har under tjugo års tid fungerat som en mötesplats för storslagna konsertupplevelser och initiativ som bidrar till en hållbar Östersjöregion. Samtal om musik, kultur, miljöarbete, politik, vetenskap och demokrati har alltid varit viktiga inslag i festivalen. Under de tjugo åren har medvetenheten om Östersjöns utmaningar ökat och många initiativ har lett till goda resultat, men stora utmaningar återstår.

Årets festival fokuserar extra mycket på bildningens betydelse för ett öppet, civiliserat och hållbart samhälle. Det är ett samhälle där det gemensamma, objektiva vetandet är vägledande och skapar sammanhang och förståelse. Vi behöver varandra för att lösa gemensamma problem.

I musiken, i samtalen och med kunskap och erfarenheter skapas under Östersjöfestivalen en plats för reflektion som kan staka ut nya vägar för en hållbar framtid. Vi lever i en tid av komplexa utmaningar, men också i en tid där nya förutsättningar och möjligheter ger en grogrund för en bättre, gemensam framtid.

”Jag är övertygad om att kroppslig, själslig och sinnlig utveckling är huvudingredienser för en mer hållbar framtid. Förståelsen för våra känslor och den empati som väcks i och med ett utforskande av flera perspektiv är till hjälp när vi behöver fatta välgrundade beslut i en komplex värld för en bättre framtid”, säger Emma Nyberg, projektledare för Östersjöfestivalen.

Under festivalen möts publik, artister, forskare och ideella organisationer som jobbar med Östersjöfrågor. Publiken kan ta del av forskning om Östersjön i form av utställningar i foajéerna och uppleva den symfoniska musiken i konsertsalen – ett av de mest komplexa samarbeten som mänskligheten uppbådar.

I Berwaldhallen hålls tre scensamtal som alla kretsar kring bildningstemat, på olika sätt: Samtalet Vasas skulpturprakt på Vasamuseet är en slags historisk bildningsresa. Kulturskolan Stockholm El Sistema anordnar en paneldebatt om barns rätt till bildning. Östersjöfestivalens nya satsning på en dag för hela familjen innehåller sång, musik, lek, rörelse och kunskap för alla åldrar om Östersjön, kulturarvet och hållbarhet – en bildningsfrämjande och rolig dag. Förhoppningen är att kunna inspirera både hjärta och hjärna!

Konserterna sänds i Sveriges Radio P2. Konserterna den 25, 27 och 31 augusti samt 2 september sänds även med bild via Berwaldhallen Play.

Bakgrund

Idén om att skapa Östersjöfestivalen föddes under tidigt 2000-tal när Esa-Pekka Salonen möttes av algblomning i havet utanför sin sommarstuga i Finska viken. Han funderade på vad han som musiker kunde göra för Östersjön och diskuterade saken med Berwaldhallens dåvarande konserthuschef Michael Tydén och dirigenten Valerij Gergijev. Frågan växte och snart kunde Östersjöfestivalens unika upplägg ta form.

År 2003 ägde den första Östersjöfestivalen rum. Missionen var att samla publiken kring klassisk musik i världsklass och att tillsammans med partnerorganisationer synliggöra utmaningarna för Östersjöns miljö och sätta fokus på det ledarskap som krävs för att påverka situationen mot en hållbar framtid. Östersjöfestivalen har genom åren levererat oförglömliga musikaliska höjdpunkter och utvecklats till ett forum där musikaliska och mänskliga möten stärker det gemensamma intresset för – och kunskapen om – Östersjön.

Fyra forskare från Södertörns högskola i Stockholm resonerar kring begreppen hållbarhet, kunskap och bildning.
Se dem här.