arrow

Om Festivalen

Östersjöfestivalen i Berwaldhallen är en av Europas största och ledande klassiska musikfestivaler med artister, orkestrar och dirigenter från Östersjöregionens absoluta toppskikt.

Östersjöfestivalen har under tjugo års tid fungerat som en mötesplats för storslagna konsertupplevelser och initiativ som bidrar till en hållbar Östersjöregion. Samtal om musik, kultur, miljöarbete, politik, vetenskap och demokrati har alltid varit viktiga ämnen för festivalen. I år ägnas extra uppmärksamhet åt bildningens betydelse för ett hållbart samhälle. Under de tjugo åren har medvetenheten om Östersjöns utmaningar växt och många initiativ har lett till goda resultat, men stora utmaningar återstår. Därför kastar Östersjöfestivalen i år loss med siktet inställt på en mer hoppfull framtid med musiken som ett hållbart bränsle. Konserterna livesänds i Sveriges Radio P2 och vissa även med bild via Berwaldhallen Play.

Bakgrund

Idén om att skapa Östersjöfestivalen föddes under tidigt 2000-tal när Esa-Pekka Salonen möttes av algblomning i havet utanför sin sommarstuga i Finska viken. Han funderade på vad han som musiker kunde göra för Östersjön och diskuterade saken med Berwaldhallens dåvarande konserthuschef Michael Tydén och dirigenten Valerij Gergijev. Frågan växte och snart kunde Östersjöfestivalens unika upplägg ta form.

År 2003 ägde den första Östersjöfestivalen rum. Missionen var att samla publiken kring klassisk musik i världsklass och att tillsammans med partnerorganisationer synliggöra utmaningarna för Östersjöns miljö och sätta fokus på det ledarskap som krävs för att påverka situationen mot en hållbar framtid. Östersjöfestivalen har genom åren levererat oförglömliga musikaliska höjdpunkter och utvecklats till ett forum där musikaliska och mänskliga möten stärker det gemensamma intresset för – och kunskapen om – Östersjön.