arrow

Allt innehåll från dagen

 • ÖPPNINGSKONSERT 9 SEPTEMBER

  Öppningskonsert 2021 / Carsten Jensen

 • CARSTEN JENSEN

  Hör Casten Jensen berätta om sin bok i en dansk intervju

 • Sveriges Radios Symfoniorkester

  Mer om Sveriges Radios Symfoniorkester och deras chefsdirigenter

ÖPPNINGSKONSERT 2021 / CARSTEN JENSEN

Torsdag 9 september. Hedersdirigent Esa-Pekka Salonen leder Sveriges Radios Symfoniorkester och stjärnsolister i en storslagen konsert som blir startskottet för Östersjöfestivalen 2021. Program och medverkande presenteras i augusti. Dagens samtal sänds från Danmarks nationalbibliotek Den Sorte Diamant i Köpenhamn, där författaren Carsten Jensen berättar om sin senaste bok Øvelser i afsked: en coronakrønike. Går det att finna kraft till kollektiv förändring ur en personlig förlust? Alla festivalens samtal visas på skärm i Berwaldhallen och kan även upplevas på Berwaldhallen Play.

Dagspass

 • 17:45

  ÖSTERSJÖSTUDION 9 SEP – DIGITAL SÄNDNING

  Dagens programledare i Östersjöstudion är Erik Blix som leder festivalens digitala publik genom dagens program. Sändningen sker på engelska och startar 17.45.

 • 18:00

  CARSTEN JENSEN OM "ÖVNINGAR I AVSKED"

  Berwaldhallen

  Hur relaterar en författare sitt arbete till klimatkrisen? Och kan sviterna av pandemin bidra till ökad medvetenhet om hur vi säkrar en hållbar framtid för kommande generationer? I dagens samtal från Danmarks nationalbibliotek Den Sorte Diamant, Köpenhamn, möter vi författaren Carsten Jensen i ett samtal med Josef Beltzikoff, kör- och orkesterchef i Berwaldhallen. Samtalet tar sin utgångspunkt i Jensens senaste bok Øvelser i afsked: en coronakrønike (Övningar i avsked: en coronakrönika), publicerad hösten 2020. En månad innan Danmark införde nationell lockdown i mars 2020 förlorade Carsten Jensen sin svärson. För Jensen blev känslan av isolering påtaglig i dubbel bemärkelse, där ensamheten i sorgen speglade pandemins sociala stiltje. Han bestämde sig för att dokumentera perioden i ett antal essäer –Øvelser i afsked. I texterna relaterar Jensen sin egen smärta till den klimatkris vi alla lever i. Hur kan en hållbar framtid se ut efter pandemin? Och går det att finna kraft till kollektiv förändring med hjälp av litteratur och musik?

  Medverkande

  • Carsten Jensen (DK) är författare och politisk kolumnist och har skrivit ett flertal romaner, essäer, artiklar och reseböcker. Han är känd för kritikerrosade romaner som Vi, de druknede (2006) och Den første sten (2015), båda översatta till en rad språk och utgivna på svenska på Albert Bonniers förlag. Våren 2021 kom den svenska översättningen av hans debattbok Bjälken i mitt öga på samma förlag. Jensen har mottagit ett flertal priser i Danmark och internationellt, bland annat det svenska Olof Palme-priset 2009 och Rausingpriset 2019. Han skriver regelbundet i Dagens Nyheter.

  • Josef Beltzikoff (SE) har en bakgrund som chef, ledare och ledarskapskonsult. Han har huvudsakligen varit verksam inom scenkonst- och orkestervärlden. I dag är Josef kör- och orkesterchef vid Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen. Han engageras återkommande som presentatör på scen och i radio.

 • 19:00

  Öppningskonsert

  Berwaldhallen

  Hedersdirigent Esa-Pekka Salonen leder Sveriges Radios Symfoniorkester och stjärnsolister i en öppningskonsert som blir startskottet för Östersjöfestivalen 2021. Program och medverkande presenteras i augusti.

  Medverkande

  • Sveriges Radios Symfoniorkester är känd i hela världen som en av Europas mest mångsidiga orkestrar med spännande, mångfasetterad repertoar och ständig strävan efter att bryta ny mark. Orkesterns högklassiga musicerande liksom samarbeten med världens främsta tonsättare, dirigenter och solister har belönats med otaliga priser och lovord.

   Sedan 1979 är Sveriges Radios Symfoniorkesters hemmascen Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus. Förutom konsertpubliken når orkestern varje vecka miljontals lyssnare i etern och på webben genom Klassiska konserten i P2. Flera av orkesterns konserter visas också på Berwaldhallen Play och i Sveriges Television, vilket ger publiken ytterligare möjligheter att komma riktigt nära en av världens bästa orkestrar.

   ”Orkestern har en unik kombination av ödmjukhet, känslighet och musikalisk fantasi” säger Daniel Harding, orkesterns chefsdirigent sedan 2007 och de senaste åren även orkesterns konstnärlige ledare. ”Jag har aldrig haft en konsert med Radiosymfonikerna där de inte spelat som om det gällde livet!” Orkestern är också stolt över att ha Klaus Mäkelä som förste gästdirigent sedan 2018.

   Den första radioorkestern bildades 1925, samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967. Genom åren har orkestern haft många framstående chefsdirigenter varav två, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, sedermera utnämnts till orkesterns hedersdirigenter, samt Valery Gergiev som gästat orkestern åtskilliga gånger och är medgrundare av Östersjöfestivalen.

  • Världsdirigenten Esa-Pekka Salonen utmanar och förnyar ständigt den klassiska musikens roll i vår tid. Hösten 2020 tillträdde han som musikalisk ledare för San Francisco Symphony Orchestra. Han är även chefsdirigent och konstnärlig rådgivare för Philharmonia Orchestra i London där de prisbelönade installationerna RE-RITE och Universe of Sound har gjort det möjligt för människor att kliva in i orkestern genom ljud- och videoprojektioner. Salonen har också drivit utvecklingen av en hyllad app för surfplattor, The Orchestra, som ger användaren inblick i hur åtta klassiska symfoniska verk är uppbyggda.

   Åren 1985 till 1995 var Esa-Pekka Salonen chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester, och numera är han orkesterns hedersdirigent. 1992 till 2009 var han chefsdirigent för Los Angeles Philharmonic och är sedan 2009 också den orkesterns hederdirigent. Salonen var medgrundare till Östersjöfestivalen 2003. Han är även verksam som tonsättare, och var under 2015 till 2018 Composer in Residence vid New York Philharmonic.

  Musiken