arrow

MUSIK OCH SAMTAL ÖVER GRÄNSERNA

Välkommen till Östersjöfestivalen! Här möts musikupplevelser och inspirerande samtal, känslor och tankens kraft. Nya idéer får ventileras, konstnärliga upplevelser tid att fördjupas och vår förhoppning är att det bland oss runt Östersjöområdet uppstår en känsla av samhörighet.

Östersjöfestivalen i Berwaldhallen är en av Europas största och ledande klassiska musikfestivaler med artister, orkestrar och dirigenter i världsklass från Östersjöregionens absoluta toppskikt.

I samarbete med bibliotek och andra kulturarenor runt Östersjön produceras samtal mellan högprofilerade personer inom musik, politik och miljöarbete modererade av journalister från Sveriges Radio. Samtalen kretsar kring musik och hållbarhet och fungerar som ett tematiskt pre-concert-talk för konsertpubliken i Berwaldhallen. Konserterna livesänds både i Sveriges Radio P2 och med bild via Berwaldhallens Play-kanal – för att så många som möjligt ska kunna uppleva dem. För publiken på festivalens samarbetsscener visas konserterna på storbildsskärm.

Genom att länka samman människorna runt Östersjön vill festivalen med hjälp av musikens kraft inspirera till en positiv utveckling.


Östersjöfestivalen – the story

Idén till Östersjöfestivalen föddes tidigt 2000-tal när dirigenten och tonsättaren Esa-Pekka Salonen fick hindra sina barn att bada i Finska viken på grund av algblomningen. Vad kunde han som musiker göra för Östersjön? Frågan grodde och snart kunde Östersjöfestivalens unika upplägg ta form.

År 2003 ägde den första Östersjöfestivalen rum. Missionen var att samla publiken kring klassisk musik i världsklass och samtidigt – tillsammans med partnerorganisationer – synliggöra Östersjöns miljö och det ledarskap som krävs för att skapa en hållbar framtid. Östersjöfestivalen har genom åren levererat oförglömliga musikaliska höjdpunkter och utvecklats till ett forum där musikaliska och mänskliga möten stärker det gemensamma intresset för Östersjön.

Sedan 2019 har Östersjöfestivalen en ny ledning och en vässad profil, vilket resulterat i den nya satsningen på reflekterande samtal, i nya samarbetspartners runt Östersjön samt i en stark expansion av festivalens digitala spridning. 2020 gjorde festivalen ett upphåll på grund av pandemin.

Upptäck mer från kulturarenorna runt Östersjön på vår spin-off-sida.

SPIN-OFF