arrow

Öppningskonsert

Medverkande

Musiken

Om konserten

Bland Beethovens 32 pianosonater har den sista sonaten fått något av en särställning och kallas ibland tonsättarens ”musikaliska testamente”. I denna öppningskonsert för Östersjöfestivalen 2021 får vi lyssna till ett utdrag ur den andra satsen, som har beteckningen Arietta: Adagio molto semplice e cantabile (Arietta: Adagio, mycket enkelt och sångbart). Inledningen, med dess sångbara och sublima tema, bjuder på rogivande, närmast änglalik musik, som i kvällens konsert tolkas av den hyllade pianisten Terés Löf.

Anders Hillborg anknyter i sitt verk Kongsgaard Variations på flera sätt till Ariettan i Beethovens sonat. Verket beställdes av John och Maggie Kongsgaard, producenter av de kaliforniska Arietta-vinerna, vars etiketter pryds med ett tryck av noter från just Ariettan i tonsättarens handstil. För Hillborg blev det naturligt att i sitt stycke utgå från musiken i Beethovens sista pianosonat.

Precis som Beethovens pianosonater intar en central ställning i pianorepertoaren, tillhör Bachs sex partitor och sonater för soloviolin kärnrepertoaren för violinister. Den tredje partitan är den oftast framförda och i den här konserten har vi glädjen att lyssna till den unga stjärnviolinisten Johan Dalenes tolkning. Dalene har trots sin unga ålder redan mottagit flera priser, och var förstapristagare i den prestigefyllda Carl Nielsen-tävlingen 2019. Förra året framförde han Mozarts femte violinkonsert tillsammans med Herbert Blomstedt i Berwaldhallen, en konsert som fick lysande kritik.

Esa-Pekka Salonen är inte bara en av världens mest eftersökta dirigenter och en av Östersjöfestivalens medgrundare, utan är också sedan många år en internationellt framgångsrik tonsättare. Hans verk Fog komponerades som en födelsedagspresent till arkitekten Frank O. Gehrys 90-årsdag. Gehry har bland annat ritat den spektakulära Walt Disney Concert Hall, hemmaarena för Los Angeles Philharmonic, där Salonen under många var chefsdirigent. I likhet med Hillborg har Salonen utgått från musik av äldre tiders mästare i sitt stycke, nämligen just det Bach-preludium som vi också får höra vid denna konsert.

Jean Sibelius andra symfoni hör ända sedan det succéartade uruppförandet 1902 till hans mest spelade verk. Den finländske tonsättaren började arbetet med verket under en vintersemester i Italien och symfonin fullbordades sedan på hemmaplan i Finland. Det melodiska och härligt färgsprakande verket med sin triumfartade final kom att bli en viktig symbol för Finlands självständighetssträvan från den ryska övermakten.

Axel Lindhe