arrow

ÖSTERSJÖFESTIVALEN – SPIN-OFF

Runt Östersjön bubblar det av initiativ och av verksamheter som vill bli våra officiella partners. Tyvärr kan inte allt som händer rymmas i programmet och därför har vi skapat Baltic Sea Festival Spin-off. Här bjuder vi på tips och länkar till program som presenteras av våra vänner runt Östersjön vars program anknyter till Östersjöfestivalens kärnidé – att med musik och samtal knyta samman människorna runt Östersjön. Sidan uppdateras löpande under festivalen.


MUSIK och SAMTAL I GREAT AMBER

I Liepajas konserthus ”Great Amber” framfördes i augusti samtalet DEN EKOLOGISKA KASKADEFFEKTEN ihop med en konsert med ORTODOXA SÅNGER av Lettlands Radiokör. Se programmet här:

OM SAMTALET

En kaskadeffekt är en oundviklig och ibland oförutsedd kedja av händelser som på grund av en handling påverkar ett system. Kommer kaskadeffekten att påverka Östersjön negativt? Hur kan våra vardagliga handlingar och attityder skapa kaskadeffekter i naturen? Är allt sammankopplat? I lettisk folksång och mytologi benämns ofta naturen som “vår moder”. Naturen ses som en helhet, som något perfekt och oförstörbart. Ekosystemet kan tyckas vara perfekt, varför är det inte det när det gäller praktiska frågor?

Med: Voldemārs Johansons, konstnär. Johanson skapar experimentella projekt som förenar konst, vetenskap och teknik. Indriķis Krams, biolog. Professor vid universitetet i Tartu, docent vid Lettlands universitet och forskare vid Daugavpils universitet med specialfokus på fåglar, människor, insekter, mikrober. Eva Johansone, journalist. Biolog och chefredaktör för miljöprogrammet ”Zaļgalvis” och leder EU-projektet ”ACT” vid New Theatre Institute of Lettland.

OM MUSIKEN: ORTODOXA SÅNGER MED LETTISKA RADIOKÖREN

Ortodoxa sånger är en viktig del av kyrkomusiken. Framföranden av rysk religiös musik av den lettiska radiokören och dirigenten Sigvards Kļava har värmt lyssnarnas hjärtan i Lettland och över hela världen och har prisats av prestigefyllda medier som Gramophone och The Guardian.

I denna konsert hörs imponerande och tidlösa verk av ryska stormästare – Sergej Rachmaninoff, Georgy Sviridov, Alexander Gretchaninov och Valentin Silvestrov. I den utmärkta akustiken i Great Amber kommer de rika och själfulla sångerna till sin rätt, framförda av den lettiska radiokören, den ortodoxa prästen fader Vasily och dirigenten Sigvards Kļava.

Liepajas konserthus Great Amber är ett kulturhus och hemmascen för Liepāja Symphony Orchestra och Liepāja Music, Art and Design Secondary School.


Synaesthesis Ensemble

Lyssna här till Synaethesis Ensemble, som leds av pianisten Marta Finkelstein, deltagare i Östersjöfestivalens samtal från Vilnius 12 september. Fyra litauiska tonsättare får sina verk framförda av Synaestesis Ensemble: Beata Juchnievic, Yiorgis Sakellariou, Justina Siknsnelyte och Kevin Lang. Alla tonsättarna medverkar i filmen och berättar om sina verk.

Projektet Synaethesis Ensemble är skapat inom ramen för den ideella organisationen Kintai Arts vars syfte är att vara ett centrum för konst och utbildning och stärka samarbetet mellan konstnärer, tänkare, musiker och andra professionella kulturarbetare genom tvärvetenskapliga program. Kintai Arts Residence fungerar som en plattform för kulturproduktion och är integrerat i det sociala och kulturella livet i Klaipėdaregionen.