arrow

KONSERTHUSCHEFENS BLOGG

22 april 2017

Interaktiv mekatronik och turnélådor på rad

En spontaninspelning för Lanzkampen och kycklingbesök från Barnkanalen gav extra krydda åt veckans repetitioner med Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester. Våra administratörer och tekniker arbetar intensivt med nästa turné och allt som ska till för att planera och lansera säsongen 2017/2018.

8 april 2017

Konserter inställda då centrala Stockholm stängdes av

Lördagsmorgonen känns ovanligt tyst efter gårdagens dramatiska händelser i centrala Stockholm. Ett förfärligt dåd har drabbat vårt land och jag pendlar mellan sorg och lättnad. Sorg med de drabbade. Lättnad över att alla i min privata och yrkesmässiga krets, såvitt jag vet, är oskadda.

4 april 2017

Talang, uttrycksförmåga och en osviklig envishet

Jag funderar ofta på vad som krävs av den som vill bli proffs inom konstmusiken. Det går inte att generalisera, men något lär professionella sångare och musiker ha gemensamt. Annars skulle de inte ha uppnått sin höga nivå. Detta och mycket annat diskuteras på Riksting för västerländsk konstmusik, som imorgon den 5 april genomförs för andra gången. Vi har tvingats dra streck i deltagarlistan, men hela programmet streamas live på webben.

24 mars 2017

Radiokören hänförde den italienska publiken

Applåderade med sådant eftertryck att konserten nästan stannade upp. Den italienska publiken log med hela kroppen då Radiokören och dirigenten Anders Eby framförde musik av Ingvar Lidholm och Sven-David Sandström. Hänförande är också Sveriges Radios Symfoniorkesters samarbete med sopranen och dirigenten Barbara Hannigan.

19 mars 2017

Remissvar och Riksting för västerländsk konstmusik

Alla är välkomna och deltagande är kostnadsfritt. En lunchkonsert med blåsare ur Sveriges Radios Symfoniorkester och orkesterns samarbete med sångerskan Ane Brun hör till veckans glädjeämnen. Glad blir jag också över att på kulturdepartementets hemsida se alla remissvar med anledning av kulturskoleutredningens betänkande. Om detta och mycket annat kommer vi att tala på Riksting för västerländsk konstmusik den 5 april.

12 mars 2017

Ett riktigt lyckligt äktenskap

Ingen avmattning kan skönjas. För andra gången någonsin har Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören denna vecka framfört Robert Schumanns profana oratorium Das Paradies und die Peri. Daniel Harding introducerade verket för stockholmspubliken år 2007. I fredags firade vi hans tio år som chefsdirigent för Radiosymfonikerna.

26 February 2017

Polarisering en metod för forskning

Utredaren Monica Lindgren hörde snabbt av sig via mejl. En fullmatad vecka är till ända och jag summerar mina intryck med "stolt" och "djupt imponerad". Debatten om kulturskoleutredningens betänkade går vidare och har för min del inneburit en omfattande skriftväxling med utredaren själv, professor Monica Lindgren vid Göteborgs universitet.

Helena Wessman. Foto: Bo Södersrtröm

Helena Wessman är sedan augusti 2014 konserthuschef för Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören. I sin blogg berättar hon om verksamheten och ensemblerna och reflekterar över musikens betydelse för individ och samhälle.

Du når Helena Wessman på:

Telefon: +46 8 784 51 05
Mobil: +46 70 311 64 74
Epost: helena.wessman@sverigesradio.se