arrow

Allt innehåll från dagen

 • 18 SEPTEMBER

  HÄNDELS MESSIAS / HAVETS BOK

 • DAGENS SAMTAL FRÅN RIGA

  Läs mer om våra samarbetsparters

 • ÖSTERSJÖSTUDION

  Malin Jacobson Båth leder dagens sändning

HÄNDELS MESSIAS / HAVETS BOK

Lördag 18 september. Händels Messias kröns av den storslagna Hallelujah-kören, där återuppståndelsens glädjerus ramar in årets festivaltema nystart/rebirth. Dirigent Reinhard Goebel leder Radiokören, Radiosymfonikerna och fyra världssolister i oratoriet: sopranen Camilla Tilling, mezzosopranen Kristina Hammarström, tenoren Andrew Staples och barytonen Matthew Rose. I dagens samtal möter vi Raimonds Tiguls och Nora Ikstena, två av Lettlands mest inflytelserika kulturpersonligheter som tillsammans skrivit oratoriet Havets bok. Samtalet sänds från Nationalbiblioteket i Riga och leds av moderator Fredrik Wadström. Alla festivalens samtal visas på skärm i Berwaldhallen, ges på engelska och kan även upplevas på Berwaldhallen Play.

Dagspass

 • 17:15

  Östersjöfestivalens avslutningsfanfar

  Berwaldhallen

  Östersjöfestivalens avslutningsfanfar på Berwaldhallens tak. Musik: Chris Parkes. Fanfarerna har framförts under Östersjöfestivalen för att uppmärksamma den levande musikens återkomst i Stockholmarnas vardag.

 • 17:45

  ÖSTERSJÖSTUDION 18 SEP – DIGITAL SÄNDNING

  Kvällens gäster i Östersjöstudion är konserthuschef Staffan Becker, planeringschef Christian Thompson, ljudkonstnär Åsa Stjerna med flera. Programledare är Malin Jacobson-Båth. Sändningen sker på engelska och startar kl 17.45.

 • 18:00

  HAVETS BOK

  Berwaldhallen

  Vilket ansvar har vi för att bevara havet för kommande generationer? I dagens samtal från Nationalbiblioteket i Riga möter vi tonsättaren Raimonds Tiguls och författaren Nora Ikstena, som under ledning av moderator Fredrik Wadström samtalar om sitt verk Havets bok. Havets bok är ett nutida oratorium med stildrag från såväl pop- och filmmusik som nutida tonsättare. Stycket står också i dialog med den lettiska historien och refererar till när tiotusentals flyktingar flydde till Sverige över Östersjön under andra världskriget. Nora Ikstena och Raimonds Tiguls är två av Lettlands mest inflytelserika kulturpersoner som tillsammans har skapat ett flertal verk. Deras samarbete har även en symbolisk anknytning till Östersjön, då de lärde känna varandra under en vistelse vid Östersjöns författar- och översättarcentrum i Visby. Havets bok uruppfördes i Ventspils 2019. Under Östersjöfestivalen 2021, den 9 till 18 september, finns den filmade konserten Havets bok tillgänglig på balticseafestical.com.

  Medverkande

  • Raimonds Tiguls (LV) är en lettisk tonsättare, musiker och skivproducent, internationellt hyllad för sina verk inom ambient och elektronisk musik. Han har även komponerat ett flertal verk för teater och film. Tiguls har ett stort intresse för folkmusik. Ofta har han inspirerats av kulturarvet från området Livland, en historisk region vid den lettiska kustlinjen med anor från 1000-talet. Han är grundare av och konstnärlig ledare för världsmusikfestivalen World Music Festival on Tigulu hill i Talsi, Lettland.

  • Nora Ikstena (LV) är en av Lettlands mest hyllade författare. Hon har belönats med flera internationella litteraturpriser, bland annat Baltic Assembly Award och Three Star Order of Latvia. Våren 2020 publicerades hennes senaste bästsäljare Modersmjölken på svenska på bokförlaget Tranan. Modersmjölken prisades som Lettlands bästa roman 2015. Ikstena fick sitt genombrott 1993 med en biografi om Anna Rūmane Ķeniņa – en av Lettlands första feministiska tänkare.

  • Fredrik Wadström (SE) är journalist på Sveriges Radios kulturredaktion. Han har i ner än 25 år arbetat med Ryssland och forna Sovjetunionen som sitt specialområde och var radions Moskvakorrespondent 2008 – 2011.

 • 18:25

  Östersjöfestivalens avslutningsfanfar

  Berwaldhallen

  Östersjöfestivalens avslutningsfanfar på Berwaldhallens tak. Musik: Chris Parkes. Fanfarerna har framförts under Östersjöfestivalen för att uppmärksamma den levande musikens återkomst i Stockholmarnas vardag.

 • 19:00

  HÄNDELS MESSIAS

  Berwaldhallen

  Georg Friedrich Händels mästerliga oratorium Messias kröns av den kända Hallelujah-kören – en storslagen final där glädjeruset över återuppståndelsen också ramar in årets festivaltema nystart/rebirth. Dirigent Reinhard Goebel leder Radiosymfonikerna, Radiokören och solister.

  Läs mer

  Oratoriet Messias är nog att betrakta som Georg Friedrich Händels mest kända verk, i synnerhet utanför Englands gränser. Sannolikt är Messias ett av världens mest kända och framförda oratorier; en briljant tonsättning av texter från gamla och nya testamentet utförd av en av barockens verkligt stora mästare.

  Messias uruppfördes i Dublin 1742 under succéartade former. Vid det första uppförandet London 1745 blev mottagandet betydligt svalare, vilket ledde till att av de sex planerade konserterna genomfördes endast tre. Men när verket åter framfördes, efter att ha legat i malpåse i fyra år, vann det ny mark. Året därpå inleddes de årliga Messias-konserterna för välgörande ändamål som fortsatte även efter Händels död. År 1755 satte till slut Händels dåliga syn stopp för tonsättaren att leda framförandena och taktpinnen lämnades över till en av tonsättarens elever. Ödet ville också att just Messias blev den sista konsert som Händel närvarade på i London 1759, åtta dagar innan han dog.

  Händel bearbetade Messias åtskilliga gånger, ibland för att anpassa verket efter de olika solister som han hade tillhands för tillfället. Även andra än tonsättaren har bearbetat oratoriet, bland andra Mozart. Under 1800-talet gjordes flera versioner tillrättalagda för tidens smak vilket ibland innebar monumentala framföranden med upp till 800 utövare. Numera, liksom här, är det ofta en mer ”Händel-trogen” version som framförs. En komplett Messias med 68 satser och en konsertlängd om ca 2,5 timmar förekommer sällan.

  Under 1750-talet letade sig Messias ut i världen för att frälsa ny konsertpublik. Verket spreds från England till den europeiska kontinenten och till USA. Oratoriet, eller delar av det, började framföras på konserter, vid festivaler och i gudstjänst, något som fortsatt sedan dess. Det har också med tiden vuxit fram en stark tradition att framföra Messias vid jul och om inte hela oratoriet så åtminstone den numera ikoniska Halleluja-kören.

  Karin Ekedahl

  Medverkande

  • Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiosymfonikerna, är kända som en av Europas mest allsidiga orkestrar. De har en bred och spännande repertoar och ligger hela tiden i framkant. Orkestern har mottagit ett flertal utmärkelser och uppskattas för sin stora musikaliska bredd, men även för sina samarbeten med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister.

   Radiosymfonikerna har sedan 1979 varit knutna till Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen. Förutom publiken på plats i Berwaldhallen, når orkestern många lyssnare via radion och digitala media, samt genom sitt samarbete med EBU. Konserter strömmas även regelbundet via Berwaldhallen Play och sänds av Sveriges Television, vilket ger publiken ännu fler möjligheter att njuta av en av världens främsta orkestrar.

   ”Orkestern känner stor ödmjukhet inför musiken och har en underbar känsla för musikalisk inlevelse och kreativitet”, enligt Daniel Harding, Radiosymfonikernas chefsdirigent sedan 2007. ”Jag har aldrig dirigerat en konsert där orkestern inte har spelat med livet som insats!” Orkestern är även stolt över att sedan 2018 ha Klaus Mäkelä som förste gästdirigent.

   Under covid-19-pandemin, har Radiosymfonikerna varit en av bara ett fåtal orkestrar i världen som inte har slutat spela. Deras innovativa, kreativa lösningar har hjälpt publiken att ta sig igenom den här svåra tiden, och de har till och med själva skapat nyheter.

   En radioorkester grundades för första gången 1925 i samband med de första radioutsändningarna i Sverige. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967. Orkestern har under åren haft flera framstående chefsdirigenter. Två av dem, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har senare utnämnts till hedersdirigenter.

  • Radiokören har i över 90 år bidragit till utvecklingen av den svenska a cappella-traditionen. Under den legendariske dirigenten Eric Ericsons ledarskap fick kören ett stort internationellt renommé och räknas i dag bland världens främsta körer. Körmedlemmarnas förmåga att växla mellan kraftfulla solistiska insatser och att sömlöst smälta in i ensemblen skapar ett unikt och dynamiskt instrument som hyllas av musikälskare och kritiker världen över, liksom av de många dirigenter som utforskar och utmanar körens potential.

   Sedan 1979 är Radiokörens hemmascen Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus. Förutom konsertpubliken når kören också miljontals lyssnare i etern och på webben genom Klassiska konserten i P2. Dessutom visas flera av konserterna på Berwaldhallen Play, vilket ger publiken ytterligare en möjlighet att komma riktigt nära en av världens bästa körer.

   Säsongen 2019–2020 tillträdde Kaspars Putniņš som ny chefsdirigent och konstnärlig ledare för Radiokören, den tionde chefsdirigenten sedan kören bildades. Sedan januari 2019 är Marc Korovitch kormästare för Radiokören med ansvar för ensemblens kontinuerliga utveckling. Två av körens tidigare chefsdirigenter, Tõnu Kaljuste och Peter Dijkstra, utnämndes i november 2019 till hedersdirigenter. Båda har fortfarande nära kontakt med kören och gör återkommande gästspel.

   Radiokören bildades samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar och kören hade sin allra första konsert i maj 1925. Ambitionsnivån var hög redan från starten med ett uttalat mål att vara på högsta internationella nivå i allt från barockmusik till modern avantgarde.

  • Reinhard Goebel är verksam över hela världen och specialiserad på repertoar från 16-, 17- och 1800-talet. Säsongen 20/21 är han aktuell med sitt omfattande projekt Beethoven’s World, i vilket han utforskar mindre kända Beethovenverk. Ett resultat av projektet är en skivinspelning om fem album med Tysklands ledande radioorkestrar, där sju av verken spelas in för första gången någonsin. I maj 2018 utnämndes Goebel till konstnärlig ledare för Berliner Barock Solisten, en barockensemble med medlemmar ur Berliner Philharmoniker. 2019 belönades ensemblen med en Opus Klassik, ett av Tysklands mest prestigefulla priser, för sin inspelning av Bachs Brandenburgkonserter.

   Säsongen 21/22 kommer Goebel bland annat att gästa radioorkestrarna i Köln och Saarbrücken, Konzerthausorchester Berlin, Neues Bachsches Kollegium Musicum Leipzig, Tapiola Sinfonietta, Sloveniens filharmoniska orkester och Dalasinfoniettan. Goebel grundade den legendariska Musica Antiqua Köln, vilken han ledde under 33 år. Han har de senaste åren mottagit Bach-Medaille, The Independent Music Awards och har av BBC Music Magazine blivit listad som en av musikhistoriens 20 bästa violinister.

  • Julia Kretz-Larsson, violin, har studerat för Marianne Boettcher och Thomas Brandis i Berlin och för Josef Suk i Prag. Med Julius Stern pianotrio har hon vunnit priser vid flera internationella tävlingar. Hon är medlem i kammarmusikensemblen Spectrum Concerts Berlin, som har sin egen konsertserie i Berliner Philharmonie Kammermusiksaal och har med dem även spelat i konserthus som Carnegie Hall i New York och Concertgebouw Amsterdam. År 2006 blev Julia Kretz-Larsson medlem av Lucerne Festival Orchestra, ledd av Claudio Abbado, och sedan 2008 har hon varit medlem i Mahler Chamber Orchestra, från 2011 som stämledare. Julia är sedan 2015 alternerande första konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester och är lärare vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Julia har regelbundet spelat kammarmusikkonserter med ett flertal internationella artister och har spelat på festivaler som Salzburger Festspiele, Internationella Kammarmusikfestivalen i Utrecht, Julian Rachlin and Friends, Schubertiade, Schleswig-Holstein Musikfestival och Vinterfest. Hon har spelat in kammarmusik för bland annat BIS, NAXOS, dB Productions samt Harmonia Mundi och vunnit en grammis för inspelningen med musik av Amanda Maier.

  • Sopranen Camilla Tilling har i över två decennier framträtt på opera- och konsertscener världen över. Tidiga operaroller som Sophie i Rosenkavaljeren, Pamina in Trollflöjten, Ilia i Idomeneo, Susanna i Figaros bröllop och Zerlina i Don Giovanni gav Tilling engagemang vid scener som the Royal Opera House Covent Garden, San Francisco Opera, Bayerische Staatsoper, Opéra national de Paris, Lyric Opera of Chicago, Teatro alla Scala och Metropolitan, New York. Bland senare roller kan nämnas Guvernanten i The Turn of the Screw, Euridice i Orfeo ed Euridice, Donna Clara i Dvärgen, Greta i Hans och Greta, l’Ange i Franciskus av Assisi, Blanche i Karmelitsystrarna och Mélisande i Pelléas och Mélisande.

   Bland Tillings nyligen genomförda engagemang på konsertscenen kan nämnas Bernard Haitinks sista konsert vid Concertgebouw, Brahms Requiem med Birmingham Symphony Orchestra och Mirga Gražinytė Tyla, Dutilleuxs Correspondances med Los Angeles Philharmonic och Esa-Pekka Salonen, Mahlers fyra med Orchestre de Paris och Thomas Hengelbrock samt Bergs Sieben frühe Lieder med både Sydney Symphony Orchestra och Christoph von Dohnányi samt London Symphony Orchestra och François-Xavier Roth. Tilling har även turnerat med Peter Sellars uppsättningar av Matteuspassionen och Johannespassionen. Bland höjdpunkter säsongen 2020/2021 kan nämnas Brahms Requiem med Orchestre Philharmonique de Radio France, ett program med verk av Mahler och Strauss med Philharmonie Zuidnederland och Mahlers fyra med Concertgebouworkest.

  • Mezzosopranen Kristina Hammarström är en eftertraktad opera- och konsertsångare som regelbundet framträder vid opera- och konsertscener och festivaler över hela världen. Säsongen 2019/2020 sjöng Kristina Caino i Scarlattis Il primo Omicidio på Staatsoper Unter den Linden Berlin, Opéra National de Paris och vid Concertgebouw i Amsterdam. Hon medverkade också i en scenisk uppsättning av Bachs Johannespassion i Paris. Hon sjöng Bradamante i Händels Alcina vid Salzburger Festspiele, Bachs Mässa i h-moll med Royal Liverpool Philharmonic, Matteuspassionen med Sveriges Radios Symfoniorkester och gjorde flera konserter i Köpenhamn med musik av Vilhelmina av Bayreuth samt Anna Amalia av Brunswick-Wolfenbüttel.

   Bland Hammarströms operaroller kan utöver ett flertal roller i barockoperor också nämnas Charlotte i Massenets Werther, Octavian i Strauss Rosenkavaljeren, Arsace i Rossinis Sémiramis, Rosina i Barberaren i Sevilla, Marguerite i Berlioz Fausts fördömelse, Cecilio i Mozarts Lucio Silla, titelrollen i Ascanio in Alba, Idamante i Idomeneo och Cherubin i Figaros bröllop – en roll med vilken hon också debuterade vid Parisoperan. Hammarströms konsertrepertoar innehåller stora Mahlerverk som Kindertotenlieder, Rückertlieder, Lieder eines fahrenden Gesellen, Des Knaben Wunderhorn och Das Lied von der Erde, Bernsteins Symfoni nr 1, Beethovens Missa Solemnis liksom hans nionde symfoni, Schumanns Paradiset och Perin samt de stora mässorna och oratorierna.

  • Tenoren Andrew Staples har framträtt med dirigenter som Sir Simon Rattle, Daniel Harding och Yannick Nézet-Séguin och orkestrar som Berlinfilharmonikerna, Bayerska radions symfoniorkester, Londons symfoniorkester och Wienfilharmonikerna. Han har gjort flera hyllade framträdanden i Berwaldhallen, exempelvis i Bachs Matteuspassion med Alan Gilbert 2019, i Elgars Gerontius dröm med Daniel Harding hösten 2019, i Mozarts Don Giovanni sommaren 2020 och i Bachs Johannespassion våren 2021. Som operasångare gästar han regelbundet Royal Opera House i London där han sjungit Tamino i Trollflöjten, Flammand i Capriccio, Narraboth i Salome och Artabanes i Artaxerxes.

   2019 gjorde Staples en uppmärksammad debut vid Metropolitan i New York som Andres i Alban Bergs Wozzeck. En månad senare rönte han nya framgångar när han på kort varsel hoppade in i Mahlers Das Lied von der Erde med Gustavo Dudamel och New Yorks filharmoniker. Han har spelat in flera stora dramatiska verk på skiva, däribland John Adams opera Doctor Atomic, Edward Elgars Gerontius dröm och Bohuslav Martinůs oratorium Gilgamesheposet. Staples är även verksam som regissör och har bland annat gjort uppsättningar av Così fan tutte och La bohème i London, Händels Dido och Aeneas på en dansklubb i Berlin med Kiez Oper, liksom en produktion för Choir of London där Brittens körklassiker Hymn to St Cecilia interfolieras med verk av palestinska flyktingar. Vintern 2021 skapade han filmen Siegfrididyll med Sveriges Radios Symfoniorkester och Daniel Harding.

  • Matthew Rose studerade vid Curtis Institute of Music innan han antogs till the Young Artist Programme vid Covent Garden i London. 2006 gjorde han en uppmärksammad debut vid Glyndebourne Festival Opera som Bottom i Brittens En midsommarnattsdröm. För sin rolltolkning belönades Rose med the John Christie Award, och sedan dess har han framträtt vid operahus världen över. Rose har sjungit med dirigenter som Sir Colin Davis, Gustavo Dudamel, Sir Andrew Davis, Vladimir Jurowski, Sir Charles Mackerras, Yannick Nézet-Seguin and Antonio Pappano. Han har gjort en rad framgångsrika skivinspelningar och vunnit en Grammy i kategorin bästa operainspelning för sin gestaltning av Ratcliffe i Brittens Billy Budd. Bland andra inspelningar kan nämnas Schuberts Winterreise med pianisten Gary Matthewman och Schwanengesang med Malcolm Martineau, båda för Stone Records.

   Säsongen 2020/21 har Rose bland annat sjungit Stravinskijs Pulcinella med Vladimir Jurowski och London Philharmonic Orchestra, Beethovens nionde symfoni med Orchestre Philharmonique de Radio France under ledning av Vasily Petrenko samt The Creation med Louis Langrée och Cincinnati Symphony. På operascenen kommer Rose under 2021 att sjunga Gremin i Eugene Onegin vid Garsington Opera.

  • Marc Korovitch är chefsdirigent för Paris ungdomskör, Jeune chœur de Paris, och arbetar regelbundet med bland andra Franska radions kör och den framstående franska kören Accentus. Med SWR Vokalensemble har han bland annat spelat in Ravels Daphnis och Chloé och framfört Berlioz Romeo och Julia, även tillsammans med NDR Chor. 2017 deltog Korovitch och kören Accentus vid invigningen av det nya konserthuset La Seine Musicale i Paris. Han uppträder vid festivaler runt om i världen som Mozartwoche i Salzburg, Festival de Radio-France i Montpellier, Mostly Mozart Festival i New York och Recontres Musicales i Évian i Frankrike.

  Musiken

  • Vid tillkomsten av Messias hade Georg Friedrich Händel bott i London i nästan 30 år och haft stora framgångar med bland annat sina italienska operor. Men i takt med att intresset för genren dalade och intrigerna mellan London-scenerna stegrades gav han till slut upp och introducerade det engelska oratoriet, en typ av verk som han skulle bli nog så framgångsrik med. Messias är formmässigt inte helt olik operan med sin inledande Sinfonia, ”uvertyr”, och sina tre delar, likt akter. Men här finns inga sjungna roller – verket är snarare en kommentar till Jesu födelse, liv, död och uppståndelse, än en dramatisering av Jesu liv.

   Drygt tre veckor tog det för Händel att komponera musiken till Messias. Även om han enligt rådande praxis lånade av sig själv – flera satser är återbruk från tidigare kompositioner – är det imponerande att skriva ett så stort verk på så kort tid. Det tyckte emellertid inte librettisten Charles Jennens, som tyckte det var slarvigt och vårdslöst att inte lägga ner mer tid på att tonsätta hans sammanställda text. Jennens hade sedan länge stöttat Händel ekonomiskt, skrivit libretton till flera av hans oratorier och med tiden hade en vänskapsrelation uppstått mellan de båda, vilken nu fick sig en rejäl törn. Inte blev relationen mindre ansträngd när Händel bestämde sig för att uruppföra Messias inte i London utan i Dublin då han, inbjuden av Irlands vicekung, erbjöds att arrangera en serie välgörenhetskonserter.

   I april 1742 framfördes Messias för en publik som fick ta del av ett succéartat uruppförande.

   Karin Ekedahl