arrow

MAJA FRANCIS & ANNA TERNHEIMS NASHVILLE

Anna Ternheim och Maja Francis fann varandra under Så mycket bättre 2022 och hittade gemensamma beröringspunkter i sina musikaliska resor. Båda har bott i och spelat in skivor i Nashville, staden som är känd som countrymusikens hem. I denna konsert varvas deras egna låtar med höjdpunkter från den klassiska countryrepertoaren, med fokus på genrens anrika och viktiga berättartradition.

Konserten sänds i Sveriges Radio P4 den 29 mars kl 19.03.


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER

dot 2023/2024

Skriv ut

Medverkande

 

&

Sveriges Radios Symfoniorkester är en av Europas främsta och mest mångsidiga orkestrar, som har mottagit flera priser och utmärkelser och samarbetar med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister. Orkestern turnerar regelbundet, med hyllade gästspel runt om i Europa och världen, och har en omfattande, kritikerrosad skivkatalog.

Sedan 2007 är Daniel Harding chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester, och sedan 2019 också dess konstnärlige ledare. Hardings tjänst fortsätter till och med säsongen 2024/2025. Två av orkesterns tidigare chefsdirigenter, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har utnämnts till hedersdirigenter. Båda fortsätter att göra regelbundna gästspel med orkestern.

Sveriges Radios Symfoniorkester är hela Sveriges symfoniorkester. Från sin hemmascen i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen når orkestern hela landet i etern och på webben genom Sveriges Radio P2. Flera av konserterna visas även på Berwaldhallen Play, i SVT och på SVT Play, samt sänds internationellt genom EBU.

&

Erik Arvinder är en svensk violinist, multiinstrumentalist, arrangör och dirigent som har arbetat med artister som Avicii, Childish Gambino, John Legend, Galantis och deadmau5. Han är medgrundare av Vamlingbokvartetten och grundare av Stockholm Studio Orchestra, som i snart två decennier gjort över tusen inspelningar med den internationella artisteliten.

Som violinist har Arvinder varit medlem i Kungliga Filharmonikerna och verkat som konsertmästare i flertalet svenska orkestrar. Sedan 2010 har han medverkat som multiinstrumentalist i husbandet i tv-programmet Så mycket bättre. Han har skrivit orkesterarrangemang till filmmusik av Ludwig Göransson, till tv-serierna Chef’s Table och Monarch, samt till Cirque du Soleils föreställning Volta tillsammans med Anthony Gonzalez och Chris Hartz.

Erik Arvinder är uppvuxen i Stockholm och har studerat violin vid Kungliga Musikhögskolan.

Sångerskan och låtskrivaren Anna Ternheim släppte sitt första album 2004, Somebody Outside. Året därpå belönades hon med både en Grammis och P3 Guld i samma kategori – Bästa nykomling. Det andra albumet, Separation Road, följdes av ett P3 Guld-pris för Bästa kvinnliga artist och två Grammisar, för Bästa kvinnliga artist och Bästa textförfattare. Hittills har Ternheim spelat in sju studioalbum och därtill givit ut flera EP:s, senast Before the Dawn från 2023. Hösten 2022 medverkade hon i tv-programmet Så mycket bättre.

Ternheim har även uppträtt vid Nobelfesten 2015 med en egen tolkning av Backstreet Boys Show Me the Meaning och gjort filmmusik till exempelvis den franska tv-serien Suspectes, flera av de svenska tv-filmerna i Wallander-serien, amerikanska Grey’s Anatomy och den tyska långfilmen Agnes. Arbetet med hennes fjärde album, The Night Visitor, skildrades i SVT-dokumentären ”Anna Ternheim: Syrsor & cigaretter” från 2012. Hon är uppvuxen i Sollentuna där hon även gick i musikgymnasium. Hon började studera till arkitekt vid KTH, men erbjöds skivkontrakt och avbröt studierna efter en termin

Med en fot i skandinavisk pop och den andra i amerikansk country har Maja Francis etablerat sig som en unik svensk artist och låtskrivare. Efter en succéartad medverkan i 2023 års upplaga av Så mycket bättre släppte hon kritikerrosade tolkningar av Anna Ternheim, Molly Hammar, Lasse Stefanz och Nordman. Samma år åkte hon som speciell gästartist på Europaturné med First Aid Kit, och därefter på sin första egna, mycket framgångsrika turné.

Maja Francis debutalbum A Pink Soft Mess från 2021, som hon producerat tillsammans med Johannes Runemark och David Wikberg, hyllades av svensk och internationell press och nominerades 2022 till både Grammis, P3 Guld, Manifestgalan och Nordic Music Awards.

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim inkl. paus