arrow

Presentationer

Behöver man förklara musik? Kan man inte bara lyssna? Njuta? Precis som man njuter av en fjäril, en blomma eller ett vackert landskap.

Jo visst kan du bara lyssna. Öppna sinnet för musikens stämningar, klanger, rytmer och melodier.  Men ofta kan du få ut mer om du vet något om den musik som spelas. Det kan vara musik i en stil som du aldrig har hört förut. Det kan vara helt nyskriven musik. Eller musik som du har hört många gånger, men där ny kunskap kan innebära att du hör stycket på ett nytt sätt.

Vi presentatörer strävar efter att bygga ett slags bro mellan dig och musiken. Ibland lyfter vi fram den tid och miljö då stycket skrevs. Många verk är framvuxna i tider av oro, krig eller andra händelser. Eller så hände det något speciellt i tonsättarens liv. Förälskelser eller skilsmässor, sorg, död eller jublande lycka kan avspeglas i musiken. Men inte alltid. Då kan det i stället behövas en ”karta” till själva musiken, en kort beskrivning av strukturen eller den musikaliska ”berättelsen”.

Med start konsertsäsong 2019/2020 har vi presentationer vid våra kör-, favorit- och Chamber Unplugged-konserter. Presentationen sker inne i hallen, på podiet precis innan konserten börjar. Vi hoppas att de ska berika och fördjupa din lyssningsupplevelse.