arrow

Uruppförande och en kväll för Jemen

Publicerad den 15 april 2018 08:03

En kväll för Jemen. Fredagen den 13 april uruppförde Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester Peace Symphony av Johannes Jansson till text av den jemenitiska journalisten Tawakkol Karman. Det gav oss anledning att uppmärksamma den humanitära katastrofen i Jemen och att i samarbete med Radiohjälpen genomföra en insamling för Jemens folk.

För tre och ett halvt år sedan blev vi kontaktade av tonsättaren Johannes Jansson. Han sökte samarbete kring ett stort verk för kör och orkester baserat på fredspristagaren Tawakkol Karmans Nobelföreläsning från 2011.

Jag känner Johannes Jansson och hans musik sedan min tid som VD och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker, som då beställde och uruppförde en violinkonsert skriven för konsertmästaren Sara Trobäck. Ett nytt samarbete lockade och efter en tids övervägande beslutade vi att beställa ett verk för Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester.

Resultatet fick vi höra i fredags, den 13 april, då våra ensembler uruppförde Peace Symphony tillsammans med solisterna Alexandra Büchel, sopran, och Olle Persson, baryton. Dirigent var Ville Matvejeff.

Före paus framförde Radiokören a cappella Water Lilies av Judith Bingham, Tending Fields II av Paula af Malmborg Ward samt Die erste Elegie av Einojuhani Rautavaara. Tre verk om överlevnad och framtidshopp. Exempelvis är Tending Fields II inspirerat av skönhetstävlingen Miss Landmine Survivor, som arrangerades i det krigsdrabbade Angola 2008.

Tawakkol Karman är journalist och en av Jemens mest kända aktivister i arbetet för fred, demokrati och kvinnors rättigheter. När hon fick Nobels fredspris 2011 rådde stark optimism sedan Jemens diktator Ali Abdullah Saleh tvingats bort under den arabiska våren. ”Vi mötte regimens våld med blommor i händerna”, säger Karman.

Johannes Jansson berättar att han med Peace Symphony vill beskriva den humanismens pånyttfödelse som han såg i Jemen och Tawakkol Karmans arbete 2011. I sitt verk använder han strofer ur Karmans tal, exempelvis ”I see on the horizon a glimpse of a new world”, ”Drive us to speak noble words, do noble deeds” och ”Towards a world of true human perfection”.

Peace Symphony är ett ljust verk, men optimismen gäller inte längre Jemen. Där pågår ett treparts inbördeskrig mellan huthierabeller, Al-Qaida och regeringen, vilken stöds militärt av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Den civila befolkningen har drabbats oerhört hårt och man talar idag om situationen i Jemen som den värsta humanitära katastrofen i modern tid.

Detta uppmärksammade vi i ett seminarium som föregick fredagens konsert i Berwaldhallen. I en paneldiskussion, modererad av journalisten Erik Blix, medverkade Peter Semneby, Sveriges speciella sändebud i Mellanöstern och norra Afrika, Michaela Friberg Storey, Röda Korset, Hella Hultin, Läkare utan gränser, samt Sveriges Radios korrespondent Johan Mathias Sommarström.

De vittnade om en fasansfull situation med 22 miljoner människor i akut behov av humanitär hjälp. Människor som inte vet från dag till dag när de kan få nästa mål mat. Miljontals barn finns bland de drabbade. Barn som svälter och lever mitt i krigets fasor.

Korrespondenten Johan Mathias Sommarström berättade bland annat om ett rehabiliteringscenter för barnsoldater där han vid sitt besök talade med små barn, de yngsta inte mer är sju år gamla, som verkat som kurirer i krigszoner, som sett människor dödas och som själva har dödat.

Sjukhus och hjälpkonvojer bombas regelmässigt, så biståndsorganisationerna har mycket svårt att komma fram med hjälp till de behövande. Politiska insatser görs på många håll, säger Peter Semneby. Utan dem skulle situationen vara ännu värre. Men någon fred är inte i sikte.

Konserten och uruppförandet av Peace Symphony tillägnade vi Jemens folk och Radiohjälpen genomförde en särskild insamling. Publiken i Berwaldhallen tog emot Johannes Janssons musik under stor koncentration och tackade efteråt med bravorop och stående ovationer.

Konserten sändes direkt i Sveriges Radio P2 och kunde ses via videolänk på Berwaldhallens hemsida. Både utsändningar ligger kvar på webben i trettio dagar.

Christian Thompson heter den person som vi anställt som planeringschef för hela Berwaldhallens verksamhet med Radiokören, Sveriges Radios Symfoniorkester och Östersjöfestivalen. I tisdags hade vi glädjen att välkomna honom till hans första arbetsdag.

Christian Thompson har lång erfarenhet från internationellt musikliv och har bland annat arbetat på agenturer i London och som utbildningsansvarig vid den välrenommerade musikfestivalen i Verbier. Närmast kommer han från positionen som planeringschef för symfoniorkestern och konserthuset i Lyon.

I samband med Christian Thompsons tillträde genomför jag förändringar i Berwaldhallens organisation. Hanns Rodell får ny position som Senior Advisor. Gerd Björnung och Kajsa Hallhagen får titlarna Evenemangs- respektive Festivalansvariga och ingår i den nya, sammanslagna planeringsavdelningen som leds av planeringschefen.

Christian Thompson ingår i konserthuschefens ledningsgrupp jämte kör- och orkesterchef Josef Beltzikoff, marknadschef Karin Adolfsson, administrativa chefen Katarina Netsman och biträdande konserthuschef Svein Arne Östevik.

Helena Wessman, den 15 april 2018

Läs tidigare blogginlägg

Helena Wessman. Foto: Bo Södersrtröm

Helena Wessman är sedan augusti 2014 konserthuschef för Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören. I sin blogg berättar hon om verksamheten och ensemblerna och reflekterar över musikens betydelse för individ och samhälle.

Du når Helena Wessman på:

Telefon: +46 8 784 51 05
Mobil: +46 70 311 64 74
Epost: helena.wessman@sverigesradio.se