arrow

Klaus Mäkelä förste gästdirigent

Publicerad den 10 december 2017 11:38

Glitter och glamour, men också hårt arbete. Nu är det bara två veckor kvar till jul.

Min arbetsvecka började redan förra söndagen då jag begav mig till Stockholm för att ta emot Klaus Mäkelä. Morgonen efter skulle han vara hemlig gäst vid en pressfrukost, så hysch hysch rådde. Nu vet alla att vi har utnämnt honom till förste gästdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester.

Klaus Mäkelä är 21 år gammal och debuterade med Radiosymfonikerna så sent som i september. Ömsesidigt tycke uppstod och vi inledde omedelbart en process för att i samråd med chefsdirigent Daniel Harding knyta Mäkelä till oss. Han är hett efterfrågad, så vi fick skynda.

Dirigentdrömmarna väcktes redan i sjuårsåldern, då Klaus Mäkelä medverkade som korist i en föreställning på operan i Helsingfors. Han fick vänta till han blev tolv, men har sedan dess systematiskt utvecklat sin förmåga att leda orkestrar. Sin utbildning fick Klaus Mäkelä vid Sibelius-akademien i Helsingfors där han studerade både dirigering och cellospel. Han har framträtt som cellosolist med flera av de finska orkestrarna.

Positionen förste gästdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester tillträder Klaus Mäkelä hösten 2018. Vi kommer därmed att få höra honom i Berwaldhallen tre-fyra gånger per säsong de kommande åren.

Pressfrukosten då Klaus Mäkelä presenterades hölls tidigt måndag morgon. Ämnet var vårt firande av Finland 100 år i samarbete med Finlands ambassad i Sverige och med stöd av Kulturfonden Sverige-Finland.

På årsdagen, onsdagen den 6 december, gav vi en galakonsert för av ambassaden inbjudna gäster. Allmänheten kunde följa konserten genom direktsändning i Sveriges Radio P2 och videostreaming på vår hemsida. Programmet gavs också i repris dagen efter.

Medverkande var den finska stjärnsopranen Karita Mattila, Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören. Jukka-Pekka Saraste dirigerade.

Bland gästerna på galakonserten fanns kungaparet, Finlands ambassadör i Sverige Matti Anttonen, riksdagens talman Urban Ahlin, statsminister Stefan Löfvén och en rad ministrar och andra dignitärer.

Lika tjusigt var det i fredags kväll då jag hade möjlighet att lyssna till Nobelkonserten i Stockholms Konserthus. Gustavo Dudamel dirigerade Kungliga Filharmonikerna i Wolfgang Amadeus Mozarts Symfoni nr 41 ”Jupiter” och Also sprach Zarathustra av Richard Strauss.

Gustavo Dudamel har ett starkt engagemang för barn och ungdomar och är frontfigur för den globala El Sistema-rörelsen. El Sistema är en metod för musikundervisning som utvecklats i Venezuela sedan 1970-talet. Gustavo Dudamel växte upp inom El Sistema och lägger nu stor kraft på att sprida metoden i världen.

Till Sverige kom El Sistema 2010 då Gustavo Dudamel var chefsdirigent för Göteborgs Symfoniker. Jag var vid den tiden Göteborgssymfonikernas VD och konstnärliga chef och var med om att starta den första svenska El Sistema-skolan i Hammarkullen efter initiativ från Gustavo Dudamel och Camilla Sarner, som då var chef för Angereds kulturskola. Nu bedrivs El Sistema-undervisning vid 30 av vårt lands kulturskolor.

Gustavo Dudamel bär med sig sitt El Sistema-engagemang varhelst han dirigerar i världen. Sålunda ordnade han genom sin privata stiftelse en El Sistema-samling i Stockholm under Nobelveckan. Barn och ungdomar från fem kontinenter och tio länder förenades i The Orchestra of the Future, som bland annat framträdde under ledning av Gustavo Dudamel vid en mottagning för pristagarna innan Nobelkonserten.

Mycket glitter och glamour blev det under veckan, men också hårt arbete. Det krävs omfattande handpåläggning för att få verksamheten att fungera och jag är stolt över det arbete som utförs av de fantastiska medarbetarna inom Berwaldhallens administration. Stort tack för det! Nu är det bara två veckor kvar till jul.

Helena Wessman, den 10 december 2017

Läs tidigare blogginlägg

Helena Wessman. Foto: Bo Södersrtröm

Helena Wessman är sedan augusti 2014 konserthuschef för Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören. I sin blogg berättar hon om verksamheten och ensemblerna och reflekterar över musikens betydelse för individ och samhälle.

Du når Helena Wessman på:

Telefon: +46 8 784 51 05
Mobil: +46 70 311 64 74
Epost: helena.wessman@sverigesradio.se