arrow

Energi, soliditet, spelglädje och hunger efter utveckling

Publicerad den 19 maj 2017 10:30

Elfte turnédagen. Dags att börja sammanfatta. Inte för att turnén är slut, utan för att jag åker hem i förtid. En syster fyller jämnt. Sveriges Radios Symfoniorkester och chefsdirigent Daniel Harding fortsätter i ytterligare några dagar med hemkomst till Stockholm den 22 maj. Från den 20 maj med Christian Tetzlaff som violinsolist istället för Joshua Bell.

I skrivande stund, torsdagen den 18 maj, har vi genomfört åtta konserter i Graz, Salzburg, Nürnberg, Milano och Freiburg. Ikväll Wien och därefter Frankfurt och Zürich.

Vi befinner oss på ett chartrat plan från Basel till Wien. Violinsolisten Joshua Bell sitter på andra sidan mittgången och tittar på film. Daniel Harding har flyttat in i cockpit. Han har certifikat för kommersiellt flyg och har hittills tagit sig fram med egen maskin. Bokstavligen. I förrgår lämnade han det hyrda planet i Cannes.

Charterpiloten är från Österrike och har bjudit på en lågflygning över landets högsta bergstopp Großglockner, Zell am See och Salzburg. Han meddelade just att han också sökt tillstånd för att flyga in tätt över Wiens konserthus där vi ska framträda ikväll. Stort jubel i kabinen.

Jubel har det varit mycket av under turnén. Mottagandet har genomgående varit varmt och extra stolta är vi över att vunnit åhörarnas hjärtan i Salzburgs festspelshus och på Teatro alla Scala i Milano. Det är två av den klassiska musikens förnämsta spelplatser där publiken har tillgång till topporkestrar från hela världen.

Redan att bli inbjuden till La Scala är stort. Operahusets orkesterserie omfattar tio konserter per år, varav en med gästande orkester.

Vår inbjudan till Wien är också ytterst prestigefylld och en följd av vårt framträdande i Wiens konserthus för två år sedan. Trots stor dramatik med en solist som blev tvungen att avvika strax innan konserten för att hinna hem till födande fru, och därpå följande programbyte fick vi en återinbjudan på stående fot. Den ska vi leva upp till ikväll.

Att även den här turnén burit frukt syns i planeringen för nästa stora turné hösten 2018. På lunchen idag ska vi lägga fast viktiga detaljer ihop med Daniel Harding och turnéagenturen. Vi kommer då också att konkretisera planen för en turné våren 2020.

Torsdag kväll. På lunchen fick vi veta att konsertarrangören i Freiburg är mycket ivrig med att få oss tillbaka. Det sitter gott i ryggen inför kvällens konsert, som är extra lång med två ”förstahalvor”. Inledningsvis Pierre Boulez Rituel som framförs med orkestern indelad i sju grupper spridda i salen. Efter en halvtimmes paus framförs Poeme av Ernest Chausson i par med Tzigane av Maurice Ravel med Joshua Bell. Ytterligare en paus och avslutningsvis Symfoni nr 1 av Johannes Brahms.

Turnén är lång, resesällskapet omfattar 120 personer och tusen saker kan hända. Ändå fungerar allt ytterst smidigt. Det kan vi tacka turnéagenturen och våra egna administratörer och tekniker för. Turnéagenturen har två personer med hela resan och vid tre tillfällen ansluter deras chef. Hon är ute på egen turné, då agenturen har fyra orkestrar i omlopp samtidigt. Jag minns inte alla orter, men hon byter säng varje natt i över två veckor. Nu får hon sova i sin egen, men imorgon bär det av igen för en konsert i Reykjavik och sedan till Zürich för att möta upp i vårt turnéavslut.

Om jag ska välja ett ord för turnéer av det här slaget får det bli ”professionalism”. Och så måste jag lägga till ”fokus”. Det är med stor ödmjukhet jag följer och njuter frukterna av professionalismen hos alla inblandade – musiker, administratörer och tekniker. Parallellt med professionalismen finns en lekfullhet och det hela kan bli både flamsigt och tramsigt. Men när det gäller råder fullt fokus på resultatet. Och det vill alla ska vara på topp.

Fredag morgon. Tolfte turnédagen. Hemresan påbörjad i ytterst arla morgonstund. Lite retligt är det att turnéns första riktigt bekväma säng kunde nyttjas så få timmar. Konserthusledningen bjöd på middag efter framträdandet igår och klockan hann bli elva innan vi satte oss till bords.

Med konserten igår kunde Sveriges Radios Symfoniorkester och Daniel Harding lägga ännu en framgång till den digra meritlistan. Under middagen lovordades orkestern storligen för sitt gedigna och energifyllda musicerande.

Idag tar sig resesällskapet till Frankfurt med tåg, en tur som tar åtta timmar från dörr till dörr. Imorgon repetition och konsert och på söndag en ny tågresa till Zürich där det blir konsert samma kväll. Till Sverige återkommer de på måndag eftermiddag.

Helena Wessman, den 19 maj 2017

Läs tidigare blogginlägg

Helena Wessman. Foto: Bo Södersrtröm

Helena Wessman är sedan augusti 2014 konserthuschef för Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören. I sin blogg berättar hon om verksamheten och ensemblerna och reflekterar över musikens betydelse för individ och samhälle.

Du når Helena Wessman på:

Telefon: +46 8 784 51 05
Mobil: +46 70 311 64 74
Epost: helena.wessman@sverigesradio.se