arrow

We Can Be Heroes

Efter två omgångar spelmusik i SCORE, och science fiction/fantasy-konserten FAR AND AWAY, presenterar Berwaldhallen nu ännu ett samarbete med Orvar Säfström och Underscore Productions. Hjältar kommer i många olika skepnader och i denna, helt nya konsertproduktion möter vi bland annat Batman, Thor, Wonder Woman och den mångbottnade Furiosa i Mad Max: Fury Road. Vi kämpar sida vid sida med Katniss i The Hunger Games och räddar världen från undergång tillsammans med Sarah Connor i Terminator 2. Till detta lägger vi John Williams kompositioner från Raiders Of The Lost Ark och Star Wars – The Force Awakens. Konserten avslutas med Hans Zimmers ikoniska musik från Gladiator. Som i de tidigare konserterna är Sabina Zweiacker solist och brittiske Charles Hazlewood dirigent.


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER Skriv ut

Medverkande

 

Sveriges Radios Symfoniorkester är en av Europas mest mångsidiga orkestrar. Repertoaren innefattar såväl de stora klassiska verken som spännande ny musik. I samarbeten med tonsättare, dirigenter och solister finns en ständig strävan att bryta ny mark. Orkesterns omfångsrika och högklassiga musicerande har belönats med ett otal priser och lovord och de gör regelbundna gästspel på internationella festivaler och konserthus. ”Orkestern har en unik kombination av ödmjukhet, sensibilitet och musikalisk fantasi” säger Daniel Harding, chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester. ”Jag har aldrig haft en konsert med Radiosymfonikerna där de inte spelat som om det gällde livet!” fortsätter han. Den första radioorkestern bildades 1925, samma år som Radiotjänst började sina sändningar. Alltsedan dess har orkesterns konserter sänts i Sveriges Radios. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967 och har genom åren haft framstående chefsdirigenter som Sergiu Celibidache, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen.

Engelske dirigenten Charles Hazlewood är en av Storbritanniens mest kända och omtyckta musikaliska folkbildare. Brittiska The Guardian har prisat hans ”smittsamma energi och entusiasm” och New York Sun har kallat honom för ”den brittiske Leonard Bernstein”. Genomslaget kom när han 1995 vann EBU:s internationella dirigenttävling i Lissabon. Han är en hängiven företrädare för ny musik och har lett mer än 200 uruppföranden. Han har stått värd för prisbelönade tv- och radioprogram, är känd för att arbeta gräns- och genreöverskridande och strävar målmedvetet efter att bryta ner gränser mellan olika musiklyssnare och vända fördomar om musik. Han har grundat världens första paraorkester, komponerat tre operor och lett tre hyllade TED Talks. Han vann Guldbjörnen vid Berlins filmfestival för sin uppsättning av Bizets Carmen i Sydafrika och har gästat flera av världens främsta orkestrar som Concertgebouworkestern, Philharmonia Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Danmarks Radios Symfoniorkester och Sveriges Radios Symfoniorkester.

Sabina Zweiacker är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö och är sedan flera år känd i hela Europa för sin medverkan i Orvar Säfströms konsertproduktioner med musik ur filmer och datorspel. Zweiacker gjorde 2014 en av huvudrollerna i Christoffer Nobins barnopera Hion om natten med Norrköpings symfoniorkester. Zweiacker är lika hemma i de stora repertoarverken som Brahms Ein deutsches Requiem.

Orvar Säfström var under flera år programledare för bland annat Recensenten på ZTV och sedan för Filmkrönikan i Sveriges Television. Sedan 2006 producerar han bejublade och kritikerrosade konserter med musik ur film, tv-serier samt dator- och videospelmusik i Sverige och Europa. Han är även skribent, debattör, föreläser om populärkultur och har ett förflutet som sångare i death metal-bandet Entombed.

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim 15 min inkl. paus

PROGRAM

Akt 1:
DANNY ELFMAN (1953)
Batman Theme ur Batman
JOHN WILLIAMS (1932)
Raiders March ur Raiders of the Lost Ark
BRAD FIEDEL (1951)
Love Scene/Main Title ur The Terminator/Terminator 2
TOM HOLKENBORG (1967)
Many Mothers ur Mad Max: Fury Road
RUBERT GREGSON-WILLIAMS (1966)
Amazons of Themyscira ur Wonder Woman
JOHN WILLIAMS
Princess Leia’s Theme ur Star Wars IV: A New Hope
Rey’s Theme ur Star Wars VII: The Force Awakens
The Jedi Steps ur Star Wars VII: The Force Awakens
Finale ur Star Wars VII: The Force Awakens

PAUS

Akt 2:
ANNIE LENNOX (1954) & HOWARD SHORE (1946)
Into the West ur The Lord of the Rings: The Return of the King
JAMES NEWTON HOWARD (1951)
Horn of Plenty/Katniss is Chosen ur The Hunger Games: Catching Fire
JOHN WILLIAMS
Superman March ur Superman
RAMIN DJAWADI (1974), ALAN SILVESTRI (1950) & PATRICK DOYLE (1953)
Iron Man/Captain America March/Thor Kills the Destroyer/Avengers Assemble ur Iron Man/Captain America: The First Avenger/Thor/The Avengers
JEREMY SOULE (1975)
The Dragonborn Comes ur The Elder Scrolls V: Skyrim
HANS ZIMMER (1957)
Progeny/The Wheat/The Battle ur Gladiator