arrow

Alla tiders musikfest med P4 Plus

Artister som Ann-Louise Hanson och Owe Thörnqvist, Petra Marklund och Kristin Amparo tar med oss på en återblick över 1960- och 70-talets topplistehits. Omåttligt populära webbradiokanalen P4 Plus bjuder på en nostalgitripp av högsta klass med Sveriges Radios Symfoniorkester, dirigent Anders Berglund och radioprofilen Claes-Johan Larsson som värd för konserten.

Idén föddes 2016: Att starta en kanal för Sveriges Radios mest trogna lyssnare, de som gärna valde P4 men inte kände sig hemma i den yngre generationens musik. Anledningen: att Sveriges Radio tappade äldre lyssnare – som i stället vände sig till streaming-tjänster.

En enkät som besvarades av 14 000 personer blev underlaget till den nya kanalens profil. Men målgruppen, som definierades som seniorer, gav inte de svar som arbetsgruppen hade förväntat sig. Vad dessa lyssnare saknade mest var musik från sin tids topplistor, med fokus på 1960–80-talet.  Därmed skrotades planerna på en renodlad ”pensionärskanal”.

Ganska omgående blev P4 Plus en succé och en av Sveriges Radios mest besökta digitala kanaler. Nämnas bör också musikredaktörerna Carina Bergeks och Michael Cederbergs unika arbete. Bland annat har de digitaliserat ett stort antal stenkakor: kanalens musikbas består i dag av uppemot 5 000 tidigare bortglömda skivor. Även lyssnarna själva har bidragit med tusentals tips.

Lägg därtill proffsiga programledare som Ulf Elfving, Lisa Syrén, Anders Klintevall, Marika Rennerfelt och Claes-Johan Larsson och framgångsreceptet är givet.

Nu firas kanalen med en alldeles egen gala i Berwaldhallen. Medverkar gör såväl Petra Marklund och Kristin Amparo som veteranerna Owe Törnqvist och Ann-Louise Hanson, samt Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Anders Berglund. På låtlistan, som är en hyllning till de artister som stått 30–40 år på scenen, finns låtar som Killing Me Softly, Somliga går med trasiga skor och Soul Bossa Nova.

Konserten är framtagen tillsammans med Berwaldhallen, ett samarbete som P4 Plus projektledare Leif Eriksson beskriver som roligt, kreativt och berikande. Han har också en tydlig målbild för själva konsertkvällen:

– Helst vill jag att hela publiken är med, ler och sjunger, känner igen sig och får den där härliga lyckokänslan när de ser snart 90-åriga Owe Törnqvist på scenen.

Tanken är att kvällen skall avslutas med en hyllning till nyligen bortgångna, folkkära artisterna Jerry Williams och Barbro ”Lill-Babs” Svensson.

Leif Eriksson hoppas att det här inte blir en engångsföreteelse utan ett återkommande evenemang.

– Ja, vågar man drömma så vill jag ju gärna det. Nu går ju drömmen i uppfyllelse, men den får gärna gå i uppfyllelse fler gånger!

Konserten kommer även att direktsändas – naturligtvis i Sveriges Radio P4.

Text: Ylva Lagercrantz Spindler

PROGRAM:

Medley

JULES SYLVAIN Säg det i toner/EVERT TAUBE Dansen på Sunnanö/STEN CARLBERG

Sommar sommar sommar/ BOBBIE ERICSON Utskärgård/POVEL RAMEL Underbart är kort/

TOMAS LEDIN Snart tystnar musiken/ANDERSSON&ULVAEUS Thank you for the music

Radiosymfonikerna

HELFRID LAMBERT /GUSTAF FRÖDING
Det var dans bortåt vägen

Oscar Magnusson och Radiosymfonikerna

CHARLES CHAPLIN/GEOFFREY PARSONS/JOHN TURNER

Smile

Kristin Amparo och Radiosymfonikerna

 

CHUCK BERRY

Roll over Beethoven

Nina Söderqvist och Radiosymfonikerna

 

FRED AHLERT/BEPPE WOLGERS

Sakta vi gå genom stan

Petra Marklund och Radiosymfonikerna

 

GUSTAF WENNERBERG/ JEREMIAS I TRÖSTLÖSA

Man borde inte sova

Oscar Magnusson och Radiosymfonikerna

 

CORNELIS VREESWIJK

Somliga går med trasiga skor

Kristin Amparo och Radiosymfonikerna

 

BRIAN MAY

Fat Bottom Girls

Nina Söderqvist och Radiosymfonikerna

 

GEORGE HARRISON

Here comes the sun

Petra Marklund och Radiosymfonikerna

 

Medley

MANOS HADJIDAKIS, LISA STAHL Vita rosor från Athén / SAM SAMSON, FRITZ-GUSTAF

Zum zum lilla sommarbi / BARRY McGUIRE, RANDY SPARKS, GLENN GROUND Ding ding /

HENRY MAYER, STIKKAN ANDERSSON Min greve av Luxemburg / HENRY MAYER, STIKKAN ANDERSSON Arrivederci Frans/MARIO PANAS, TORULF Min luftballong / STAFFAN EHRLING, BO GÖRAN EDLING

Svenska flicka / THOMAS G:SON C’est la vie

Ann-Louise Hanson och Radiosymfonikerna

PAUS

QUINCY JONES

Soul Bossa Nova

Radiosymfonikerna

COLE PORTER

I’ve got you under my skin

Anders Berglund och Radiosymfonikerna

PATTI SMITH /BRUCE SPRINSTEEN

Because the night

Petra Marklund och Radiosymfonikerna

CHARLES FOX/NORMAN GIMBEL
Killing me softly

Ann-Louise Hanson och Radiosymfonikerna

RUNE WALLEBOM

Börja om från början

Oscar Magnusson och Radiosymfonikerna

EDEN AHBEZ

Nature Boy

Kristin Amparo och Radiosymfonikerna

JIM STEINMAN

Total eclipse of the heart

Nina Söderqvist OCH Radiosymfonikerna

OWE THÖRNQVIST

Ett litet rött paket

Owe Thörnqvist och Radiosymfonikerna

OWE THÖRNQVIST

Medley: Varm korv boogie/Rumba I engelska parken/Genom dina ögon/

När min vän/Loppan/Boogieman/Dagny

Owe Thörnqvist och Radiosymfonikerna


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER Skriv ut

Medverkande

 

Sveriges Radios Symfoniorkester är en av Europas mest mångsidiga orkestrar. Repertoaren innefattar såväl de stora klassiska verken som spännande ny musik. I samarbeten med tonsättare, dirigenter och solister finns en ständig strävan att bryta ny mark. Orkesterns omfångsrika och högklassiga musicerande har belönats med ett otal priser och lovord och de gör regelbundna gästspel på internationella festivaler och konserthus. ”Orkestern har en unik kombination av ödmjukhet, sensibilitet och musikalisk fantasi” säger Daniel Harding, chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester. ”Jag har aldrig haft en konsert med Radiosymfonikerna där de inte spelat som om det gällde livet!” fortsätter han. Den första radioorkestern bildades 1925, samma år som Radiotjänst började sina sändningar. Alltsedan dess har orkesterns konserter sänts i Sveriges Radios. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967 och har genom åren haft framstående chefsdirigenter som Sergiu Celibidache, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen.

ANDERS BERGLUND är en av våra mest folkkära musikpersonligheter. Han är känd från flera melodifestivaler, SVT:s Så ska det låta och inte minst samarbetet med Robert Wells i Rhapsody in Rock. Anders Berglunds karriär spänner över ett stort antal genrer – teatermusik, pop, rock och storbandsjazz. Han är också en av initiativtagarna till konsertserien Svenska Stjärnor och tillika en ständigt återkommande gästdirigent i Berwaldhallen.

Redan som 14-åring gjorde hon sin första skivinspelning. Så småningom blev Svensktoppen hennes ständiga arena. Hon sjöng schlagers, snart också svenska covers av countrylåtar, och samarbetet med Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström resulterade i en rad visklassiker. Under många år var hon en given deltagare i Melodifestivalen. Hittills 13 gånger, vilket är svenskt rekord. Pricken över i är hennes komiska ådra. Hon är en mästare på imitationer. Ingen som hört henne glömmer väl till exempel hennes versioner av Birgit Nilsson eller Kristina Lugn!

1955 var han pionjär för rock’n’rollen i Sverige, med låten ”Diverse julboogie”. 2016 var han, 88 år fyllda, äldste deltagaren någonsin i Melodifestivalen, med ”Boogieman blues”. Däremellan ligger 61 år av utsökt artisteri. Låtskrivare, sångare och underhållare – han var pionjär även genom att introducera stand-up-comedy i Sverige i krogshower på Hamburger Börs och Berns. Hans låtskatt innehåller pärlor som ”Varm korv boogie”, ”Titta titta”, ”Dagny”, ofta med hisnande ordlekar, ofta med motiv hämtade från hemstaden Uppsala.

Petra Marklund slog igenom stort under artistnamnet September. Låtar som ”La, la, la (Never give it up)” blev framgångar både i Sverige och internationellt. 2010 gjorde hon succé i programmet Så mycket bättre med sin version av rapparen Petters låt ”Mikrofonkåt”. Numera har hon återtagit sitt riktiga namn, Petra Marklund, även som artist, och sjunger gärna på svenska.

Med rötterna i den värmländska myllan, och med en enastående låtskatt i kappsäcken går Oscar Magnusson i sin pappa Sven-Erik Magnussons fotspår. Som den nya generationens frontfigur för Sven-Ingvars förvaltar han nu arvet med en egen, personlig ton. Det var många känslosträngar som rördes, både bland nya och gamla Sven-Ingvarsfans, när Oscar sjöng duett med inspelad sång av sin pappa, då inte längre kvar i livet, i programmet Så mycket bättre i december 2017. Låten hette ”Så många mil, så många år”.

Nina Söderquist är hälsingetjejen som blev Londons musikaldrottning och som alltid sjunger med tvättäkta rock’n’rollsvärta i rösten. Genombrottet kom 2007 när hon vann TV3:s West End Star och fick spela huvudrollen ”lady of the Lake” i Monty Pythons musikal Spamalot på West End i London.  Med sina 25 år i branschen har hon bott och arbetat över hela världen. Här hemma har vi kunnat se henne i Melodifestivalen, Så ska det låta, Rhapsody In Rock och många andra sammanhang. På helgerna kan man numera höra Nina som radiopratare på rockkanalen Rockklassiker.

Hon rör sig obehindrat mellan genrer och stilar – hiphop, soul, till och med punk. Särskilt på senare år kritikerrosad som jazzsångerska. Genombrottet fick hon 2014 med låten ”Din soldat”, som hon skrev och sjöng med artisten Albin. Hon är sångerska men lika mycket låtskrivare. I bakgrunden finns en gedigen musikutbildning; Adolf Fredriks musikklasser, folkhögskola, Kungl. Musikhögskolan. Född i Colombia, adopterad till Sverige och uppvuxen på Lidingö. Det var där kärleken till musiken väcktes – som för så många – genom körsången.

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim inkl. paus