arrow

Öppet hus

Berwaldhallen slår upp dörrarna på vid gavel. Alla nyfikna, gamla som unga, är varmt välkomna in för en mängd olika aktiviteter för de vetgiriga. Prova på orkesterinstrument, lyssna på konsert och massa andra roliga saker! Hela dagen löper olika aktiviteter i såväl Berwaldhallens stora sal som i foajéerna. Café Berwald håller öppet för de fikasugna. Radioapan finns på plats för de minsta besökarna. Dessutom medverkar Kulturskolans orkester och elever från El Sistema.

Program

PYSSEL MED BARNRADION OCH RADIOAPAN
Nedre foajén i konsertintrohörnan
10:30-15:30

INSTRUMENTPROVNING
Kontrabas och cello
Nedre foajén
12:30-14:00

Träblås 11:15-12:00
Brass 13:00-14:00 och 14:30-15:00
Nedre foajén i ljuskontrollen

Violin och viola 11:15-12:00 och 13:00-14:00
Träblås 13:00-14:00
Övre foajén

SJÄLVSPELANDE PIANOT
Foajén entréplan
11:30-12:00
12:30-13:00
13:30-14:00
14:30-15:00

FYRA KONSERTER I SALEN
Konsert 1 kl. 11: 00
El Sistema och Sveriges Radios Symfoniorkester
Dirigent Christoffer Holgersson
HENRY PURCELL (arr Edward B. Jurey): Marsch i G-dur
CARLOS MEDRANO: Merengue del primero
CARLOS MEDRANO (arr Carlos Garcia & Tormod Tvete Vik): Ritmos Ciganos
MARC-ANTOINE CHARPENTIER (bearb Tormod Tvete Vik): Rondo ur Te Deum

Konsert 2 kl. 12:00
Stockholms Ungdomssinfonietta och Sveriges Radios Symfoniorkester
David Björkman dirigent
Edit Lundström flöjt
Pelle Ekerstam sång
Dansare från Kulturskolans avancerade program
Petra Howard koreografi
ELSA GELAS: Suite de Fausse Note
JOHANN QUANTZ: Flöjtkonsert i G-dur sats 1, Allegro
PELLE EKERSTAM (arr Magnus F Andersson): Hard To Believe

Konsert 3 kl. 14:00
Västerorts Ungdomssymfoniker och Sveriges Radios Symfoniorkester
David Björkman dirigent
FELIX BERGMAN: Ourania Ki
JEAN SIBELIUS: Finlandia
RONAN HARDIMAN: Lord of the dance

Konsert 4 kl. 15:00
Sveriges Radios Symfoniorkester möter unga kompositörer
Samarbete mellan Föreningen Svenska Tonsättare och Lunds kulturskola
David Björkman dirigent
SELMA EHLDE: Aprilväder
TOVE KINDBLOM CARLSON: And my spirit lets you in
ELSA STORLIND: Backyard
MELINA RAMBERG: Solitude
SAM SONNERFELDT: 3 Short Pieces

CAFÉ BERWALD
Servering i alla foajéer
10:30-15:30


Medverkande

 

Sveriges Radios Symfoniorkester är en av Europas mest mångsidiga orkestrar. Repertoaren innefattar såväl de stora klassiska verken som spännande ny musik. I samarbeten med tonsättare, dirigenter och solister finns en ständig strävan att bryta ny mark. Orkesterns omfångsrika och högklassiga musicerande har belönats med ett otal priser och lovord och de gör regelbundna gästspel på internationella festivaler och konserthus. ”Orkestern har en unik kombination av ödmjukhet, sensibilitet och musikalisk fantasi” säger Daniel Harding, chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester. ”Jag har aldrig haft en konsert med Radiosymfonikerna där de inte spelat som om det gällde livet!” fortsätter han. Den första radioorkestern bildades 1925, samma år som Radiotjänst började sina sändningar. Alltsedan dess har orkesterns konserter sänts i Sveriges Radios. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967 och har genom åren haft framstående chefsdirigenter som Sergiu Celibidache, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen.

El Sistema Stockholm är en orkesterskola inom Kulturskolan Stockholm, där barn och unga blir del av en symfoniorkester.
Vi erbjuder avgiftsfri musikundervisning en till tre gånger i veckan, beroende på elevernas ålder, till barn och ungdomar som finns i de förskolor och skolor som vi samarbetar med.

Våra yngsta elever är femåringar som får bekanta sig med den klassiska musiken, musikteori och hur en orkester fungerar. Längre fram får eleverna välja om de vill fortsätta med sin musikutbildning genom gruppundervisning med ett orkesterinstrument.

Våra elever får lära sig att spela ett instrument själva och i orkester samt möjlighet att sakta men säkert förkovra sig inom den västerländska konstmusiken.

I samband med Öppet Hus på Berwaldhallen deltar en av våra symfoniorkestrar med våra mest erfarna elever under ledning av Christoffer Holgersson, som lett orkestern sedan hösten 2017.

Kulturskolan Stockholm ger barn och ungdomar mellan 6 och 22 år utrymme att upptäcka, utveckla och uttrycka sig på sin fritid. Hos kulturskolan är alla välkomna att fylla våra rum med ord, bild, toner, rörelser och passion. Att ge rum för fantasi!

Under Öppet hus medverkar två av kulturskolans orkestrar:

Stockholms Ungdomssinfonietta är en kammarorkester för ungdomar mellan 12-22 år. Sinfoniettan har konserterat och turnerat flitigt i både Sverige och Europa. Tyngdpunkten i repertoaren ligger på klassisk musik, både nyskrivna verk och gamla klassiker, men även andra genrer som folkmusik, pop, jazz med mera. Orkestern ger även konserter med brasskvintett, blåskvintett, stråkkvartett och andra kammarmusikkonstellationer.

Västerorts ungdomssymfoniorkester (VUS) har funnits i Kulturskolan Stockholms regi i snart 50 år. Under ledning av Ann-Kathrin Wigren samlar orkestern ca 50 ungdomar mellan 13-22 år. Orkestern spelar allt från kända klassiska verk till populär filmmusik, beroende på konserttillfället.
VUS har varit på flera turnéer bl. a i Finland, Tjeckien och Holland. I Sverige varierar spelplatserna alltifrån skolor till Stadshuset och Berwaldhallen.

David Björkman, bördig från Skellefteå, är en av Sveriges mest efterfrågade dirigenter. Han dirigerar både symfonisk repertoar och opera med Sveriges mest framstående orkestrar och operahus, bl.a. Sveriges Radios Symfoniorkester, Kungliga Filharmonikerna, Kungliga Operan, Göteborgs Symfoniker, Svenska kammarorkestern, Göteborgsoperan, Malmöoperan samt regelbundet orkestrar över hela Sverige.

2004 fick Björkman ta emot Svenska Dirigentpriset och fyra år senare var han återigen pristagare i den internationella Prokofiev-tävlingen för orkesterdirigenter. Han har en bred repertoar och har uruppfört mer än 30 orkesterverk av nordiska tonsättare och gästat orkestrar i Ryssland, Island och Finland.

Björkman har en bakgrund som violinist och konsertmästare i flera ledande orkestrar. Diplomet i orkesterdirigering tog han på Kungliga Musikhögskolan efter studier för Jorma Panula, Cecilia Rydinger Alin och Paul Mägi. I privat regi har han dessutom studerat för framstående dirigenter som Esa-Pekka Salonen samt för Maestro Sixten Ehrling.

Från och med januari i år är David konstnärlig ledare och musikdirektör för Livgardets Dragonmusikkår.

Christoffer Holgersson har studerat vid Kungliga Musikhögskolan och är kyrkomusiker i Adolf Fredriks församling i Stockholm. Han har bl a varit musiklärare vid Adolf Fredriks musikklasser, dirigent och konstnärlig ledare för Adolf Fredriks Gosskör samt Stockholms Kammarkör. Christoffer är också en efterfrågad kör- och orkesterdiri­gent. Han har dirigerat tre Sida vid sida-konserter med Sveriges Radios Symfoniorkester och elever från El Sistema Stockholm i Berwaldhallen, samt Göteborgs Symfoniker och elever från El Sistema Sverige under Östersjöfestivalen 2014. Hans körer Adolf Fredriks Kyrkas diskantkör och ungdomskör deltog i Mahlers Symfoni nr 8 med Sveriges Radios Symfoniorkester i Berwaldhallen i februari 2018 och deltar i samma verk även i augusti under Östersjöfestivalen 2018. Christoffer Holgersson har också varit kormästare den omtalade uppsättningen av Matteus­passionen på Folkoperan.

Under dagen kommer fyra konserter att ges inne i konsertsalen.

11:00-ca 11:30        KONSERT MED EL SISTEMA OCH SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER
12:00-ca 12:30        KONSERT MED STOCKHOLMS UNGDOMSSINFONIETTA OCH SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER
14:00-ca 14:30        KONSERT MED VÄSTERORTS UNGDOMSSYMFONIKER OCH SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER
15:00-ca 15:45        KONSERT MED SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER