arrow

Marschkonsert

Garnisonsstadens marscher och byggnader.

Årets konsert kommer att bygga på marscher med anknytning till Stockholms garnison. Ciceron är Thomas Roth, 1:e intendent på Armémuseum som guidar oss bland marscher och byggnader.

Vi kommer att framföra kända klassiska marscher av Widner, Rydberg och Ericson. En och annan musikalisk överraskning kanske dyker upp.


Medverkande

 

Arméns musikkår är Försvarsmaktens största orkester. Musikkåren består av 53 heltidsanställda musiker jämte ledning. Kåren är en del av Livgardet och stationerad i Stockholm.

Arméns musikkårs storlek samt dess genrebredd gör att kåren kan hantera ett stort antal spelningar. Totalt genomförs över 200 framträdanden varje år.

Kårens huvuduppdrag är att förse statsceremonielet med musik. I statsceremonielet ingår vaktparader vid Stockholms slott, statsbesök, audienser och kungliga högtider för hovstaterna och regeringen. Kåren spelar även vid landets förband och genomför militära musikuppdrag, till exempel i samband med Försvarsmaktens utlandsmissioner i Kosovo och i Afghanistan.

På den internationella scenen har Arméns musikkår bland annat deltagit vid tattooer och musikfestivaler i Finland, Tyskland, Norge, Danmark, Frankrike och Schweiz. För övrigt bedriver Arméns Musikkår en välbesökt konsertverksamhet som är öppen för allmänheten. Repertoaren rymmer både konst- och populärmusik, från barock till nutid.

Musikkåren består av 53 professionella tillsvidareanställda musiker.

Andreas Hanson är en väletablerad konsert- och operadirigent som lett alla de stora svenska orkestrarna och gjort uppmärksammade utländska gästspel ibland annat Danmark, England, Litauen, Ryssland och Polen. Han debuterade i London år 2000 på en konsert under BBC Proms. I Sverige har han lett orkestrar som Kungliga Filharmonikerna, Sveriges Radios Symfoniorkester, Göteborgs Symfoniker, Helsingborgs Symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester och Norrköpings Symfoniorkester.

Som operadirigent har han dirigerat bland andra Mozarts Così fan tutte, Gian Carlo Menottis Amahl och nattgästerna, Karin Rehnqvists Sötskolan och Nikolaj Rimskij-Korsakovs Mozart och Salieri. På Kungliga Operan har han också gjort baletter som Tjajkovskijs Nötknäpparen. Han är sedan hösten 2018 musikdirektör vid Arméns musikkår, en tjänst han också haft mellan 1998 och 2010. Säsongen 2020–2021 väntar bland annat debuten vid GöteborgsOperan med den nyskrivna operan Mytomania av Paula af Malmborg Ward och Kerstin Perski.

Konsertlängd: 2 tim inkl. paus
Extern arrangör: Arméns Musikkår