arrow

Från Mozart till Final Fantasy

En högtidsstund för tv- och dataspelsälskare, vare sig det gäller Final Fantasy, Super Mario eller Dead Space. Musiken från några av tidernas bästa spel framförs av Sveriges Radios Symfoniorkester sida vid sida med några av de mest fantastiska och häftiga klassiska musikstyckena. Hör orkesterverken som varit inspirationskällor till spelmusiken – från Mozart till Final Fantasy är steget kortare än du tror…

Hör dirigent Charles Hazlewood engagerat berätta om hur kort steget verkligen är:

På den stora rockfestivalen Glastonbury i Somerset i England spelade i juni 2017 Charles Hazlewood och hans orkester spelmusik sida vid sida med konstmusik för en hänförd publik ute på ett lerigt fält. Samtidigt, samma kväll, spelade artister som singer-songwritern George Ezra och synthpopbandet Future Islands. Efter Hazlewoods konsert visades en film om rockbandet Oasis.

”Det var spännande att se om det här konceptet skulle gå hem i den rusiga festivalmiljön” berättar Charles Hazlewood entusiastiskt. ”En festivalpublik har väldigt låg koncentrationsförmåga. Trots det lyckades vi hålla deras uppmärksamhet genom allt från Sonic the Hedgehog och Halo till The Legend of Zelda och Bioshock och dessutom ta publiken på en resa genom styckena som inspirerat eller legat till grund för spelmusiken.”

När Charles Hazlewood växte upp sjöng han i kör. Där fick han möta klassiska tonsättare som Palestrina och Monteverdi, Poulenc och Messiaen, och uppleva hur musiken växer och breder ut sig i stora kyrkorum och konsertsalar. Hemma lyssnade han på David Bowie, Depeche Mode och The Grateful Dead och i tonåren spelade han trummor i ett punkband. Att gå mellan de olika uttrycken var aldrig någonting konstigt.

Utan lupp går det att se ett stråk av rastlöshet i Hazlewoods person. När han som tonåring ledsnade på att vänta på att dirigenten skulle sätta igång en repetition med kören han sjöng i, tog han själv tag i saken och började öva med de andra. I kulisserna stod en mycket nöjd kördirigent som hade märkt Hazlewoods ambition och på det här sättet ville uppmuntra honom. Resten är historia.

”När jag började arbeta som dirigent fanns en uppfattning om att orkestrar behövde spela lättuggad, sötsliskig musik för att lura in folk i en konsertsal. I dag märker jag att till exempel de som älskar drum’n’bass eller annan elektronisk dansmusik inte blir avskräckta av György Ligeti eller Iannis Xenakis eftersom de i själva verket ligger väldigt nära varandra. Publiken som kommer till Berwaldhallen för att få höra Dead Space, Final Fantasy och Mass Effect kommer också att hänga med i Dvořák, Strauss, Musorgskij och Debussy på nolltid.”

Att inte göra skillnad på musik går djupare för Hazlewood än bara att framföra musik ur dator- och videospel. Han talar om den traditionella uppfattningen att symfoniorkestern är till för vissa personer, att den är någonting upphöjt och förnämt som inte alla har rätt till eller ens kan uppskatta. Han vill uppmuntra alla till att lita på sin egen intuition om varför ett musikstycke drabbar eller berör dem och han menar att var och ens förhållande till musik är lika värdefullt och giltigt.

”På vissa håll finns fortfarande en åsikt om att orkestern är för vissa människor med en viss utbildning eller en viss årsinkomst, att orkestern är något sällsynt som kräver särskilda ritualer. Allt det är bara skitsnack. Om musiken talar till dig kommer du svara intuitivt på den om du bara törs.”

Det som driver Charles Hazlewood är inte ett behov av att skola om sin publik, att visa dem vad de borde lyssna på i stället för spelmusik. Tvärtom har han själv flera favoriter bland såväl spelkompositörer som spelmusikstycken och han vill snarare ge tillbaka, dela med sig av all musik som han själv känner och älskar, något han återkommer till upprepade gånger.

”Vad är väl musik om inte en kärlekshandling från en artist till en publik? Det är en välsignelse, någonting intimt, den högsta formen av kommunikationen. Det är något vi människor har som reptiler saknar, så vi måste ha en jäkla tur, inte sant?”

Av: David Saulesco


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER Skriv ut

Medverkande

 

Sveriges Radios Symfoniorkester är en av Europas mest mångsidiga orkestrar. Repertoaren innefattar såväl de stora klassiska verken som spännande ny musik. I samarbeten med tonsättare, dirigenter och solister finns en ständig strävan att bryta ny mark. Orkesterns omfångsrika och högklassiga musicerande har belönats med ett otal priser och lovord och de gör regelbundna gästspel på internationella festivaler och konserthus. ”Orkestern har en unik kombination av ödmjukhet, sensibilitet och musikalisk fantasi” säger Daniel Harding, chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester. ”Jag har aldrig haft en konsert med Radiosymfonikerna där de inte spelat som om det gällde livet!” fortsätter han. Den första radioorkestern bildades 1925, samma år som Radiotjänst började sina sändningar. Alltsedan dess har orkesterns konserter sänts i Sveriges Radios. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967 och har genom åren haft framstående chefsdirigenter som Sergiu Celibidache, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen.

Engelske dirigenten Charles Hazlewood är en av Storbritanniens mest kända och omtyckta musikaliska folkbildare. Brittiska The Guardian har prisat hans ”smittsamma energi och entusiasm” och New York Sun har kallat honom för ”den brittiske Leonard Bernstein”. Genomslaget kom när han 1995 vann EBU:s internationella dirigenttävling i Lissabon. Han är en hängiven företrädare för ny musik och har lett mer än 200 uruppföranden. Han har stått värd för prisbelönade tv- och radioprogram, är känd för att arbeta gräns- och genreöverskridande och strävar målmedvetet efter att bryta ner gränser mellan olika musiklyssnare och vända fördomar om musik. Han har grundat världens första paraorkester, komponerat tre operor och lett tre hyllade TED Talks. Han vann Guldbjörnen vid Berlins filmfestival för sin uppsättning av Bizets Carmen i Sydafrika och har gästat flera av världens främsta orkestrar som Concertgebouworkestern, Philharmonia Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Danmarks Radios Symfoniorkester och Sveriges Radios Symfoniorkester.

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim inkl. paus

Konserten presenteras på engelska
FINAL FANTASY is a registered trademark of Square Enix Holdings Co., Ltd.