arrow

Från Mozart till Final Fantasy

En högtidsstund för tv- och dataspelsälskare, vare sig det gäller Final Fantasy, Super Mario eller Dead Space. Musiken från några av tidernas bästa spel framförs av Sveriges Radios Symfoniorkester sida vid sida med några av de mest fantastiska och häftiga klassiska musikstyckena. Hör orkesterverken som varit inspirationskällor till spelmusiken – från Mozart till Final Fantasy är steget kortare än du tror…

Hör dirigent Charles Hazlewood engagerat berätta om hur kort steget verkligen är:

På den stora rockfestivalen Glastonbury i Somerset i England spelade i juni 2017 Charles Hazlewood och hans orkester spelmusik sida vid sida med konstmusik för en hänförd publik ute på ett lerigt fält. Samtidigt, samma kväll, spelade artister som singer-songwritern George Ezra och synthpopbandet Future Islands. Efter Hazlewoods konsert visades en film om rockbandet Oasis.

”Det var spännande att se om det här konceptet skulle gå hem i den rusiga festivalmiljön” berättar Charles Hazlewood entusiastiskt. ”En festivalpublik har väldigt låg koncentrationsförmåga. Trots det lyckades vi hålla deras uppmärksamhet genom allt från Sonic the Hedgehog och Halo till The Legend of Zelda och Bioshock och dessutom ta publiken på en resa genom styckena som inspirerat eller legat till grund för spelmusiken.”

När Charles Hazlewood växte upp sjöng han i kör. Där fick han möta klassiska tonsättare som Palestrina och Monteverdi, Poulenc och Messiaen, och uppleva hur musiken växer och breder ut sig i stora kyrkorum och konsertsalar. Hemma lyssnade han på David Bowie, Depeche Mode och The Grateful Dead och i tonåren spelade han trummor i ett punkband. Att gå mellan de olika uttrycken var aldrig någonting konstigt.

Utan lupp går det att se ett stråk av rastlöshet i Hazlewoods person. När han som tonåring ledsnade på att vänta på att dirigenten skulle sätta igång en repetition med kören han sjöng i, tog han själv tag i saken och började öva med de andra. I kulisserna stod en mycket nöjd kördirigent som hade märkt Hazlewoods ambition och på det här sättet ville uppmuntra honom. Resten är historia.

”När jag började arbeta som dirigent fanns en uppfattning om att orkestrar behövde spela lättuggad, sötsliskig musik för att lura in folk i en konsertsal. I dag märker jag att till exempel de som älskar drum’n’bass eller annan elektronisk dansmusik inte blir avskräckta av György Ligeti eller Iannis Xenakis eftersom de i själva verket ligger väldigt nära varandra. Publiken som kommer till Berwaldhallen för att få höra Dead Space, Final Fantasy och Mass Effect kommer också att hänga med i Dvořák, Strauss, Musorgskij och Debussy på nolltid.”

Att inte göra skillnad på musik går djupare för Hazlewood än bara att framföra musik ur dator- och videospel. Han talar om den traditionella uppfattningen att symfoniorkestern är till för vissa personer, att den är någonting upphöjt och förnämt som inte alla har rätt till eller ens kan uppskatta. Han vill uppmuntra alla till att lita på sin egen intuition om varför ett musikstycke drabbar eller berör dem och han menar att var och ens förhållande till musik är lika värdefullt och giltigt.

”På vissa håll finns fortfarande en åsikt om att orkestern är för vissa människor med en viss utbildning eller en viss årsinkomst, att orkestern är något sällsynt som kräver särskilda ritualer. Allt det är bara skitsnack. Om musiken talar till dig kommer du svara intuitivt på den om du bara törs.”

Det som driver Charles Hazlewood är inte ett behov av att skola om sin publik, att visa dem vad de borde lyssna på i stället för spelmusik. Tvärtom har han själv flera favoriter bland såväl spelkompositörer som spelmusikstycken och han vill snarare ge tillbaka, dela med sig av all musik som han själv känner och älskar, något han återkommer till upprepade gånger.

”Vad är väl musik om inte en kärlekshandling från en artist till en publik? Det är en välsignelse, någonting intimt, den högsta formen av kommunikationen. Det är något vi människor har som reptiler saknar, så vi måste ha en jäkla tur, inte sant?”

Av: David Saulesco


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER Skriv ut

Medverkande

 

Sveriges Radios Symfoniorkester är hela Sveriges orkester. Oavsett var i landet du bor kan du lyssna på orkesterns konserter i Sveriges Radio P2 i etern och på webben och flera av dem visas också i Sveriges Television. Varje år framför orkestern älskade verk ur den klassiska repertoaren och nyskriven musik av spännande, samtida tonsättare. Dessutom samarbetar de med framstående jazz-, pop- och rockartister och strävar ständigt efter att utvecklas och bryta ny mark.

Den första radioorkestern bildades 1925, samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar. Under de första 40 åren ansvarade en rad olika musikprofiler för den radiosända orkestermusiken. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967 och har sedan dess, under enastående chefsdirigenter som Sergiu Celibidache, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, formats till en internationellt ryktbar konstmusikensemble i toppklass. Sedan 2007 är Daniel Harding orkesterns chefsdirigent som säsongen 2016–2017 firade sitt tioårsjubileum med att göra tre av 1800-talets stora symfoniska verk.

Orkestern turnerar regelbundet och blir ofta inbjuden till internationella festivaler och konserthus. Våren 2016 turnerade de i Europa tillsammans med Mozart-specialisten Maria João Pires och den uppmärksammade violinisten Veronika Eberle. Under 2014 gästade de såväl påskfestivalen i Aix-en-Provence som the BBC Proms i London. I maj 2017 gjorde orkestern en stor turné med musik av bland andra Ravel, Dvořák och Mahler. Tillsammans med den Grammybelönade violinisten Joshua Bell besökte de bland annat Wien, Salzburg och Milano. Under Östersjöfestivalen 2017 uruppförde Sveriges Radios Symfoniorkester Aeterna av Anders Hillborg, ett beställningsverk som är en del av ett filmprojekt om FN:s 17 miljömål. Festivalen avslutades med Mahlers Symfoni nr 6 under ledning av chefsdirigent Daniel Harding.

I augusti 2018 avslutade orkestern den prestigefyllda Edinburgh International Festival med Mahlers Symfoni nr 8, med vilken de bara veckan innan öppnat den sextonde Östersjöfestivalen. Säsongen 2018–2019 omfattar flera stora verk för kör och orkester som Brahms Requiem och Mendelssohns Die erste Walpurgisnacht. Sveriges Radios Symfoniorkester är också mycket stolta att presentera sin nye förste gästdirigent, Klaus Mäkelä, som kommer att göra tre konserter under säsongen med bland annat Sjostakovitjs femte, sjätte och sjunde symfonier. Andra uppmärksammade gästspel är Malin Byström, Christian Gerhaher, dirigenten Mirga Gražinytė-Tyla och pianisten Conrad Tao. I november 2018 åker orkestern på en ny, omfattande Europaturné och i september gästade de dessutom Anima Mundi Festival i Pisa.

Engelske dirigenten Charles Hazlewood är en av Storbritanniens mest kända och omtyckta musikaliska folkbildare. Brittiska The Guardian har prisat hans ”smittsamma energi och entusiasm” och New York Sun har kallat honom för ”den brittiske Leonard Bernstein”. Genomslaget kom när han 1995 vann EBU:s internationella dirigenttävling i Lissabon. Han är en hängiven företrädare för ny musik och har lett mer än 200 uruppföranden. Han har stått värd för prisbelönade tv- och radioprogram, är känd för att arbeta gräns- och genreöverskridande och strävar målmedvetet efter att bryta ner gränser mellan olika musiklyssnare och vända fördomar om musik. Han har grundat världens första paraorkester, komponerat tre operor och lett tre hyllade TED Talks. Han vann Guldbjörnen vid Berlins filmfestival för sin uppsättning av Bizets Carmen i Sydafrika och har gästat flera av världens främsta orkestrar som Concertgebouworkestern, Philharmonia Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Danmarks Radios Symfoniorkester och Sveriges Radios Symfoniorkester.

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim inkl. paus

Konserten presenteras på engelska
FINAL FANTASY is a registered trademark of Square Enix Holdings Co., Ltd.