arrow

BEETHOVEN 250: FIDELIO

Beethovens enda opera med en påfallande aktuell historia: Hjältemodiga Leonore räddar sin make Florestan som hålls som politisk fånge sedan han försökt avslöja den skurkaktiga fängelsechefen Pizarros missgärningar. Trots rykten om Florestans död förklär sig Leonore till man, tar namnet Fidelio och infiltrerar Pizarros fängelse för att befria sin älskade.

Vi rör oss mot de sista, skälvande dagarna på ett stort och mäktigt jubileumsår då hela världen hyllat och inte minst spelat musik av Ludwig van Beethoven, för att fira dennes födelse för 250 år sedan. Här i Berwaldhallen har under året klingat två av hans symfonier, det stora körverket Missa solemnis, Kejsarkonserten – inte mindre än två gånger – och musik ur baletten Prometheus. Nu har vi, med gästande dirigent Manfred Honeck som var orkesterns chefsdirigent 2000–2006, samlat oss inför Beethovens enda opera.

Att Fidelio är Beethovens enda opera är dock en sanning med modifikation. Operan finns i flera versioner. Först hette den Leonore och fick en skandalartad premiär 1805 i Wien. Beethoven bet ihop och samlade ihop sig till en ny version, men inte heller då ville succén komma. 1814, i sitt tredje och sista försök, döpte Beethoven om operan till Fidelio, tog bort en del nummer ur sångspelet och då var kritiken nådig. Kanske var också Wienpubliken redo för denna revolutionsopera.

Vad vi ska få uppleva är versionen från 1806, då operan egentligen fortfarande hette Leonore. Beethoven har stramat upp handlingen något, förändrat det vardagliga livet till det tidlöst universella med mer ideologi, samt instrumenterat om några scener. Rollistan är densamma och handlingen i korthet är: I ett försök att rädda sin make Florestan, som sitter i fängelse, har Leonore klätt ut sig till en man, Fidelio, och sökt arbete på fängelset. Fängelsedirektörens dotter Marcellina blir förälskad i Fidelio men uppvaktas samtidigt av fängelsets portvakt Jacquino. Här finns även den ondskefulle guvernören Don Pizarro, fångvaktaren Rocco samt kungens sändebud, Don Fernando, vars budskap är att rättvisa skall gälla och ingen skall dömas utan rättegång. Platsen är ett statsfängelse utanför Sevilla. Operan tar upp frågan om frihet och används gärna som symbol för politiska budskap.

Text: Evabritt Selén


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER

dot RADIOKÖREN

dot 2020/2021

Skriv ut

Medverkande

 

&

Sveriges Radios Symfoniorkester är en av Europas främsta och mest mångsidiga orkestrar, som har mottagit flera priser och utmärkelser och samarbetar med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister. Orkestern turnerar regelbundet, med hyllade gästspel runt om i Europa och världen, och har en omfattande, kritikerrosad skivkatalog.

Sedan 2007 är Daniel Harding chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester, och sedan 2019 också dess konstnärlige ledare. Hardings tjänst fortsätter till och med säsongen 2024/2025. Två av orkesterns tidigare chefsdirigenter, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har utnämnts till hedersdirigenter. Båda fortsätter att göra regelbundna gästspel med orkestern.

Sveriges Radios Symfoniorkester är hela Sveriges symfoniorkester. Från sin hemmascen i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen når orkestern hela landet i etern och på webben genom Sveriges Radio P2. Flera av konserterna visas även på Berwaldhallen Play, i SVT och på SVT Play, samt sänds internationellt genom EBU.

&

Radiokören består av 32 professionella sångare som tillsammans bildar ett unikt och dynamiskt instrument, hyllat av musikälskare och kritiker världen över. Radiokören möter publiken på sin hemmascen i Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus, liksom i konsertsalar runt om i landet och på turnéer i hela världen. Dessutom når de miljontals lyssnare i Sveriges Radio P2, på Berwaldhallen Play och internationellt genom EBU.

Sedan 2020 är Radiokörens chefsdirigent den flerfaldigt prisbelönade lettiske kördirigenten Kaspars Putniņš. Sedan januari 2019 är den franske orkester- och kördirigenten Marc Korovitch kormästare för Radiokören, med ansvar för ensemblens vokala utveckling.

Radiokören bildades 1925, samma år som radion påbörjade sina sändningar, och gav sin första konsert i maj det året. I körens omfångsrika skivkatalog finns en mängd kritikerrosade och prisbelönade inspelningar. Hösten 2023 släpptes Kaspars Putniņš första skiva med Radiokören: Robert Schumanns Missa sacra, inspelad med organisten Johan Hammarström.

Manfred Honeck har sedan mer än 25 år etablerat sig som en av världens ledande dirigenter. Han är chefsdirigent för Pittsburgh symfoniorkester sedan mer än femton år tillbaka och tillsammans har de rönt stora framgångar runt om i USA och Europa. De har bland annat ett nära samarbete med Wiens Musikverein och har uppträtt vid festivaler som BBC Proms, Salzburg, Luzern och Grafenegg. Deras skivinspelningar har hyllats av kritiker och lyssnare och 2018 belönades de med en Grammy Award för Sjostakovitjs Symfoni nr 5 och Barbers Adagio for Strings. Som gästdirigent uppträder han med ledande orkestrar runt om i Europa och USA.

Han har tidigare varit konstnärlig ledare vid Staatsoper Stuttgart där han lett uppsättningar av bland annat Berlioz Trojanerna, Mozarts Idomeneo, Verdis Aida och Wagners Parsifal. Dessförinnan var han chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester mellan 2000 och 2006. Han har gästat operahus som Semperoper Dresden, Komische Oper Berlin, Kungliga Myntteatern i Bryssel och Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Han inledde sin karriär som violast i Wienfilharmonikerna och operaorkestern vid Wiener Staatsoper.