arrow

Två dirigentstjärnor knyts till Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester

Två internationellt eftertraktade dirigenter, Maxim Emelyanychev och Krista Audere, knyts till Sveriges Radios Symfoniorkester respektive Radiokören som första gästdirigenter.

Två internationellt eftertraktade dirigenter, Maxim Emelyanychev och Krista Audere, knyts till Sveriges Radios Symfoniorkester respektive Radiokören som första gästdirigenter. Det ger dem möjlighet att möta respektive ensemble vid återkommande tillfällen för att kunna arbeta och utvecklas tillsammans över tid. Titeln förste gästdirigent är vanlig i orkestrar och ensembler runt om i världen. Olika gästande dirigenter leder vanligtvis arbetet med konsertproduktionerna när inte chefsdirigenterna Daniel Harding och Kaspars Putniņš är på plats.

– På det här sättet utvecklar vi vår verksamhet och säkrar goda samarbeten för framtiden. Jag är övertygad om att de två nya första gästdirigenterna kommer bidra med nya perspektiv både vad avser repertoar men också själva musicerandet i ensemblerna, säger Staffan Becker, konserthuschef i Sveriges Radios konserthus, Berwaldhallen.

Första gästdirigent för Radiokören blir Krista Audere, född i Lettland 1989. Hon vann 2021 års Eric Ericson Award, den mest prestigefulla tävlingen för unga kördirigenter, och har sedan dess arbetat med de främsta körerna i Europa, som Nederländska kammarkören, BBC Singers och Radiokören. Hon blir den första dirigenten i Radiokörens historia som innehar den titeln.

– Radiokören är drömjobbet, jag har hänförts av deras röster sedan ung ålder. Det känns fantastiskt att få fördjupa vårt samarbete efter det fina konsertprojekt vi hade under förra säsongen. Och allt beror ju på att vi klickade redan under finalen i Eric Ericson Award 2021, säger Krista Audere.

– Krista Audere är en traditionsbärare som arbetar med nya metoder. Hon har en nyfikenhet inför ny repertoar och kommer med stor kunskap och erfarenhet. Det här är en möjlighet för Radiokören att fördjupa samarbetet med henne och skapa ett band som kommer gagna båda parter. Vi ser mycket fram emot att välkomna henne tillbaka till Radiokören! säger Helene Stureborg, programchef för Radiokören.

Förste gästdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester blir Maxim Emelyanychev, född i Ryssland 1988. Han är pianist och har dirigerat från tidig ålder. Sedan år 2019 är han chefsdirigent för Scottish Chamber Orchestra och sedan 2016 för barockorkestern Il Pomo d’Oro som gjorde ett kritikerrosat framträdande under årets Östersjöfestival. Han är regelbundet gästdirigent hos flera prestigefyllda orkestrar, bland andra Berlinerfilharmonikerna och Concertgebouworkestern i Amsterdam.

Maxim Emelyanychev specialiserade sig från början inom tidig musik och leder gärna orkestern som solist från pianot eller cembalon, men har också en bred symfonisk repertoar. Han tar nu över rollen som förste gästdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester från Klaus Mäkelä, numera en av världens mest eftersökta dirigenter.

– Den kvalitet som musikerna i Sveriges Radios Symfoniorkester har är otrolig! Jag ser mycket fram emot att utveckla vår relation, säger Maxim Emelyanychev.

– Maxim Emelyanychev är en ung, mycket eftertraktad och unik dirigent som kommer att ta Radiosymfonikerna på ett stilistiskt äventyr. Förhoppningen är att hans bakgrund ska öppna upp ny repertoarmässig mark för Sveriges Radios Symfoniorkester, säger Matthieu Lescure, programchef för Sveriges Radios Symfoniorkester.

Den kvalitet som musikerna i Sveriges Radios Symfoniorkester har är otrolig! Jag ser mycket fram emot att utveckla vår relation

- Maxim Emelyanychev

Daniel Harding har kontrakt som chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester fram till 2025 och Kaspars Putniņš för Radiokören till 2026. Både Krista Audere och Maxim Emelyanychev tillträder sina nya positioner under 2025, samma år som både Sveriges Radio och Radiokören firar sina 100-årsjubileum.

Pressbilder på Maxim Emelyanychev och Krista Audere går att ladda hem här.

För mer information, kontakta
Karl Thorson
Press- & PR-ansvarig / Press & PR Manager
Berwaldhallen | Sveriges Radios Symfoniorkester | Radiokören
karl.thorson@sverigesradio.se
08-784 18 30 | 070-431 18 93

Om Krista Audere

Krista Audere är en lettisk dirigent, numera baserad i Nederländerna. Hon är dirigent för VU-Kamerkoor och Kamerkoor Venus och regelbundet engagerad som gästdirigent för Nederländska kammarkören, Nederländska Radions kör och Cappella Amsterdam. Hon är vinnaren av 2021 års Eric Ericson Award. Säsongen 2023/24 uppträder hon med Lettlands statliga akademiska kör, Ungerska Radions kör, Bayerska Radions kör, DR Vokalensemblet, WDR Västtyska Radions kör i Köln, SWR Vokalensemble i Stuttgart och BBC Singers.

Efter att ha studerat vid Riga domkyrkas körskola med utmärkelser i körsång och kördirigering har hon tagit kandidatexamen i kördirigering vid Lettiska musikhögskolan Jāzeps Vītols, vidare studier vid Stuttgarts universitet för musik- och scenkonst, samt masterexamen vid Amsterdams konstnärliga högskola 2016. Som korist har hon arbetat med Lettiska Radions kör och Cappella Amsterdam.

Om Maxim Emelyanychev

Maxim Emelyanychev är förste dirigent för Skotska Kammarorkestern sedan 2019 med kontrakt till och med säsongen 2024/25, och chefsdirigent för barockorkestern Il Pomo d’Oro sedan 2013. Sedan den kritikerrosade debuten 2014 med Mozarts Don Giovanni vid Teatro de la Maestranza i Sevilla har han turnerat och gästat orkestrar och institutioner runt om i Europa.

Bland höjdpunkterna under säsongen 2023/24 kan nämnas debuter med Bayerska Radions symfoniorkester, WDR Västtyska Radions symfoniorkester i Köln, Torontos symfoniorkester, Birminghams stads symfoniorkester och Mozarteum-orkestern vid Salzburgfestivalen. Han uppträder även med bland andra Concertgebouworkestern, Rotterdams filharmoniker och Mahler Chamber Orchestra, i kammarprogram med violinisten Aylen Pritchin vid Théâtre des Champs-Elysées i Paris, samt gör en Europaturné med Skotska kammarorkestern och en Asienturné med Paris kammarorkester.

Emelyanychev har arbetat med framstående orkestrar världen över, bland annat Berlinerfilharmonikerna, Santa Cecilia-akademiens orkester, Rotterdams filharmoniska orkester, Royal Philharmonic Orchestra i London, Orchestra della Svizzera Italiana, Paris kammarorkester, Tokyos, Seattles och Islands symfoniorkestrar, samt Bergens filharmoniska orkester.

Hans operaengagemang omfattar bland annat Mozarts Trollflöjten och Händels Agrippina vid Royal Opera House i London, Mozarts Figaros bröllop vid Théâtre du Capitole i Toulose och Händels Rinaldo med Jakub Józef Orliński i titelrollen på Glyndebourne-festivalen. Han har bjudits in flera gånger att uppträda under BBC Proms och Edinburgh International Festival.

För närvarande är han uppdragen i ett flerårigt projekt att spela in Mozarts samtliga symfonier med Il Pomo d’Oro, med vilka han redan gjort flera skivinspelningar, däribland symfonier och solokonserter av Haydn. Han har även spelat in flera hyllade album tillsammans med Jakub Józef Orliński, samt en Gramophone Award-belönad inspelning av Händels Agrippina med Joyce DiDonato i titelrollen. Bland andra kritikerrosade inspelningar kan nämnas Schuberts nionde symfoni med Skotska kammarorkestern och ett soloalbum med Mozart-sonater spelade på fortepiano.