
Ludwig van Beethoven
Med sitt kraftfulla uttryck och djupa mänsklig känsla förändrade Beethoven musikhistorien i grunden. I detta tonsättarporträtt möter vi en visionär som sprängde gränserna för sin tid – och vars verk fortsätter att tala till oss än i dag.
Ludwig van Beethoven
Född: 16 december 1770 i Bonn, Kurfurstendömet Köln.
Död: 26 mars 1827 i Wien, Kejsardömet Österrike.
Utbildning: Först sträng musikundervisning för pappa Johann; därefter studier för hovorganisten Gilles van den Eeden, i klaverspel för Tobias Friedrich Pfeiffer, samt i violin och viola för Franz Rovantini. Tidiga kompositionslektioner för Christian Gottlob Neefe, och i 20-årsåldern för Joseph Haydn. En kort tids studier för Antonio Salieri.
Verk i urval: Nio symfonier; fem pianokonserter och en violinkonsert; 16 stråkkvartetter; operan Fidelio; det stora körverket Missa solemnis; dessutom många kända pianostycken som Für Elise, Månskenssonaten och Appassionata.
Kommande konserter med verk av Beethoven
- 27–28 november130 - 475 krBenjamin Grosvenor i Beethovens första pianokonsertLudwig van Beethovens första pianokonsert är ett ungdomsverk som på många sätt fångar framväxten av kompositörens stil. I den här konserten välkomnar...Läs mer & biljetter
Beethoven, orkesterpionjären
Beethoven var först med att imitera både en vaktel, en gök och en näktergal i en och samma symfoni, nämligen den sjätte, Pastoralsymfonin. En vanlig missuppfattning är däremot att han var först med att använda trombon och piccolaflöjt i en symfoni. Trombonen skrev svenske Joachim Nicolas Eggert för redan 1807 i sin symfoni i Ess-dur och bland exemplen på symfonier med piccolaflöjt kan till exempel nämnas Michael Haydns artonde symfoni, skriven 1773.

Beethovens 9:a - superklassikern alla kan sjunga med i
Januari börjar året.... nej det är ju inte så texten går! Beethovens nionde symfoni förändrar musiklivet för all framtid, men hur kommer det sig att den sura tonsättaren gör musik om broderskap och glädje? Lyssna på avsnittet nedan:
- Ludwig van Beethoven – musikgeni i ständig kamp mot världenLyssna på P3 Historia
Om den koleriske kompositören som lämnade ett outplånligt avtryck i musikhistorien, men som utkämpade ständiga strider, mot omvärldens otacksamhet, mot kärlekens omöjlighet – och mot sin egen, svikande hörsel.
Populära länkar
Klassisk musik för nybörjare
Nyfiken på klassisk musik men svårt att veta var du ska börja? Vi har skapat en guide och en lista för dig som vill kickstarta ditt klassiska lyssnande och hitta dina favoriter bland mästare och mästerverk!Konserter & Biljetter
Ta reda på vilka konserter som spelar när och ta del av Berwaldhallens kommande program. Hitta och köp dina biljetter här!Kammarmusik
Här presenterar vi samtliga kammarmusikkonserter under säsongen – ett program som rymmer både klassiska verk och samtida kompositioner.Välkommen till Café Berwald!
Kom till Café Berwald och njut av en varm rätt, smörgåsar och desserter eller ett glas vin. Café Berwald är endast öppet i samband med konserter och för den som har en giltig biljett till aktuell konsertdag.