arrow

ÖSTERJSÖFESTIVALENS SAMARBETSPARTNERS 2018

Baltic Sea Future är Östersjöfestivalens mest färska samarbetspartner, årets festival är deras första som officiell partner. Baltic Sea Future är en plattform för innovativa idéer, samarbeten och finansieringslösningar med det lokala ledarskapet i fokus. Organisationen samlar politiker, tjänstemän, forskare och näringsliv för att hitta nya hållbara lösningar över branschgränserna. Tillsammans med Baltic Sea Future vill vi fortsätta vara en plattform för samtal och dialog kring Östersjöns miljöfrågor.

GöteborgsOperan presenterar opera, dans, musikal och konserter och är Västra Götalands huvudscen inom området. Med GöteborgsOperan samarbetar vi genom Verdis Requiem som Kungliga Hovkapellet, Kungliga Operans Kör och solister tillsammans med GöteborgsOperans Kör ger den 24 augusti på Berwaldhallen.

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera. Partnerskapet med Östersjöfestivalen är långsiktigt och genom åren har vi samarbetat kring flertalet konserter och föreställningar – både på Berwaldhallen och på Kungliga Operans scen vid Gustav Adolfs torg. I år samarbetar vi genom Verdis Requiem som Kungliga Hovkapellet, Kungliga Operans kör och solister tillsammans med Göteborgsoperans kör ger den 24 augusti på Berwaldhallen.

Kungliga Dramatiska Teatern, eller Dramaten, är Sveriges nationalscen för dramatik. Med Dramaten samarbetar vi i år kring operan Höstsonaten – baserad på Ingmar Bergmans film – som uruppfördes i Helsingfors 2017. Dramaten och Östersjöfestivalen uppmärksammar Ingmar Bergmans 100 års-jubileum med en djupdykning i Bergmans förarbete till filmen samt med en introduktion inför operasuccén Höstsonaten som Finlands nationalopera ger på Berwaldhallen den 27 augusti.

Raoul Wallenberg Academy är en stiftelse vars verksamhet vänder sig till de positiva krafterna i samhället för att uppmärksamma och utveckla det goda ledarskapet. Raoul Wallenberg Academy är en långsiktig partner som vi samarbetar med för lyfta ledarskapsfrågan genom seminarier, kunskapsutbyte och event. Östersjöfestivalens General Manager Michael Tydén talar ofta om vikten av det altruistiska ledarskapet som prioriterar långsiktiga beslut över generations- och nationsgränser och som inte begränsas av olika intressesfärer.

Svenska institutet är en myndighet med uppdrag att öka omvärldens förtroende och intresse för Sverige. Svenska institutet arbetar med kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv för att stärka relationer och utveckling. Under Östersjöfestivalen arrangerar Svenska institutet föreläsningar och seminarier med fokus på Östersjöländerna.

Utrikespolitiska institutet (UI) är ett oberoende institut och en plattform för forskning och information om utrikespolitiska frågor. Under Östersjöfestivalen arrangerar UI sedan flera år tillbaka seminarier och samtal med fokus på aktuella politiska frågor i och kring Östersjöländerna.

Världsnaturfonden WWF är en av Östersjöfestivalens mest långvariga samarbetspartners som varit med oss från starten 2003. Världsnaturfonden WWF har genom åren hjälpt oss att uppmärksamma och sprida kunskap om Östersjöns känsliga miljö med många meningsfulla seminarier och andra initiativ.

Sveriges Radio P1, P2 och P4
Berwaldhallen inklusive Östersjöfestivalen är en del av Sveriges Radio och tillika Sveriges Radios konserthus. Sveriges Radio P2 sänder alla konserter från Östersjöfestivalen. Lyssna direkt eller i efterhand i appen Sveriges Radio Play. Konserterna finns tillgängliga för lyssning i 30 dagar efter sändningen. Flera konserter sänds också via EBU till länder i övriga Europa. Flera av Östersjöfestivalens seminarier sänds i Sveriges Radio P1. Programledare från Kulturradion och Vetenskapsradion är moderatorer på seminarierna. P4 uppmärksammar Östersjöfestivalen och Östersjöns miljöfrågor med reportage, intervjuer och tävlingar.

Östersjöfestivalen genomförs med stöd av:
Kulturdepartementet
Kulturrådet
Stockholms Stad