arrow

Allt innehåll från dagen

 • The Immigrant

28 augusti: The Immigrant

Radiokören hyllar filmmakaren Charlie Chaplin med en konsert och visning av Chaplins stumfilmsklassiker The Immigrant. Sverige-premiären av Sven-David Sandströms Sonnets of Love and Darkness framförs med stjärntrombonisten Nils Landgren som gäst. Var går gränsen mellan konst och politik? Om det samtalar Susanna Pettersson, överintendent på Nationalmuseum och moderator Erik Blix i kvällens livesamtal från Helsingfors. Dagens konsertbio är Havets bok av Raimonds Tiguls och Nora Ikstena, framförd av Lettlands nationella symfoniorkester.

Biljetter

28 Augusti
Biljett Konsertbio: Havets bok i Studio 2, Radiohuset

Dagspass

 • 17:30

  KONSERTINTRODUKTION 28 aug

  Nedre foajén, Berwaldhallen
 • 18:00

  SAMTAL: NÄR KONSTEN TAR STÄLLNING

  Berwaldhallen

  Var går gränsen mellan konst och politik? Genom historien har konsten varit språkrör för samtiden. Ett nutida exempel är det ryska punkbandet Pussy Riot som hamnade i fängelse efter kritik av det politiska ledarskapet. Ett annat är konstnären Ai Wei Wei, som fängslades efter att ha kritiserat den kinesiska regeringen för korruption. Hösten 2015, då tusentals asylsökande anlände till Finland, fattade finska nationalgalleriet Ateneum under dåvarande överintendent Susanna Petterssons ledning beslutet att hänga upp en banderoll med texten ”Refugees welcome” av konstnären EGS på fasaden. Debatten hettade till och många kritiserade museet för att göra politik. I dag är Susanna Pettersson överintendent på Nationalmuseum i Stockholm. Hur ser hon på konstens roll som ställningstagande samhällskraft? På Hanaholmens kulturcentrum möter hon moderator Erik Blix i ett samtal med utgångspunkt från Charlie Chaplins film The Immigrant. I filmen emigrerar Chaplin till USA och uthärdar en svår båtresa med andra migranter. Drygt 100 år efter premiären är filmen mer aktuell än någonsin. Samtalet sker på engelska och livestreamas till Östersjöfestivalens samarbetsländer.

  Medverkande

  • Susanna Pettersson (FIN) är överintendent på Nationalmuseum i Stockholm. Hon är konsthistoriker och specialiserad inom museologi och studier kring samlingshistoria. Innan hon flyttade till Stockholm ledde hon konstmuseet Ateneum i Helsingfors, Finlands nationalgalleri. Susanna Pettersson har verkat inom museisektorn i över tjugo år. Hon har bland annat varit chef för Finlandsinstitutet i London och för Alvar Aalto-stiftelsen och -museet samt utvecklingschef vid Finlands nationalgalleri. Hon är också docent i museologi vid Jyväskylä universitet och gästande föreläsare vid Reinwardt Academy i Amsterdam.

  • Erik Blix (SE) är sedan många år journalist och programledare på Sveriges Radio och ofta anlitad moderator och samtalsledare. Varje söndag leder han det satiriska programmet Public Service i P1:s veckomagasin Godmorgon Världen. Blix är även programledare för P4 Extra Söndag.

 • 19:00

  CHAPLIN LIVE: THE IMMIGRANT

  Berwaldhallen

  Tusenkonstnären Charlie Chaplins stumfilm om två immigranters missöden på väg till Amerika i en unik visning med livemusik framförd av Radiokören och Grete Pedersen. Tillsammans med stjärntrombonisten Nils Landgren framför de också Sven-David Sandströms Sonnets of Darkness and Love med texter om kärlekens oemotståndliga mörker och smärtsamma begär.

  Medverkande

  • Radiokören har i över 90 år bidragit till utvecklingen av den svenska a cappella-traditionen. Under den legendariske dirigenten Eric Ericsons ledarskap fick kören ett stort internationellt renommé och räknas i dag bland världens främsta körer. Körmedlemmarnas förmåga att växla mellan kraftfulla solistiska insatser och att sömlöst smälta in i ensemblen skapar ett unikt och dynamiskt instrument som hyllas av musikälskare och kritiker världen över, liksom av de många dirigenter som utforskar och utmanar körens potential.

   Radiokören bildades samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar och kören hade sin allra första konsert i maj 1925. Ambitionsnivån var hög redan från starten med ett uttalat mål att framföra nyskriven musik.

   Sedan januari 2019 är Marc Korovitch kormästare för Radiokören med ansvar för ensemblens kontinuerliga utveckling. Två av körens tidigare chefsdirigenter, Tõnu Kaljuste och Peter Dijkstra, utnämndes i november 2019 till hedersdirigenter. Båda har fortfarande nära kontakt med kören och gör återkommande gästspel. Rekrytering av ny chefsdirigent för Radiokören pågår.

  Musiken

Biljett

 • 12:00

  KONSERTBIO: HAVETS BOK

  Radiohuset, Studio 2

  Den lettiske tonsättaren Raimonds Tiguls har samarbetat flera gånger med författaren Nora Ikstena. Här får du i ljud och bild uppleva ett mäktigt, modernt oratorium med tydliga influenser från såväl pop- och filmmusik som från Eric Whitacre och Thomas Jennefelt. Passa också på att träffa kompositören och textförfattaren på plats i Radiohuset Studio 2.

  Medverkande

  Musiken