arrow

Konsertintroduktion

På utvalda konserter har du möjlighet att lära dig mer om tonsättarna och deras verk.

Ibland vill vi berätta mer om ett visst konsertprogram. Då erbjuder vi konsertintroduktioner. De dyker upp när nyskriven eller ovanlig musik står på programmet, eller stora verk som det finns särskilt mycket att berätta om.

Särskilt festligt är det vid uruppföranden. Då kommer ofta tonsättaren själv och berättar. Det finns väl få saker som är så spännande som att titta in en konstnärs kreativa process. Att få ta del av hur han eller hon tänker, hur idéerna föds och bearbetas, vad som inspirerar, hur hantverket går till. Ibland kan det också serveras ett litet musikaliskt smakprov, som förbereder örat för vad som komma skall. För hur det än är, Beethoven har de flesta av oss hört förut och vet vad vi ska förvänta oss. Men helt ny musik får bara en chans. Där. Och då.

Konsertintroduktioner kan också dyka upp för att lyfta fram ovanliga och intressanta tonsättare. Eller vid ett tonsättarjubileum. Då är det någon sakkunnig som berättar, i föreläsningsform, ofta med klingande musikexempel som inslag.

Konsertintroduktionerna äger rum i nedre foajén en timme före konserten och är ca 30 min långa.