arrow

Aniara – fragment ur tid och rum

aug.

30

Onsdag 20:00

Entré till samtal på museet VRAK ingår i konsertbiljetten

DATUM PASSERAT

Harry Martinsons diktverk Aniara från 1956 har legat som inspiration till såväl opera som film. 2019 hade Aniara – fragment ur tid och rum premiär, där den amerikanska kompositören Robert Maggio, den Grammy-vinnande kammarkören The Crossing och Klockriketeatern i Finland skapat ett teaterkörverk av Martinsons högaktuella rymdepos. Missa inte en gränsöverskridande föreställning med körsång på högsta internationella nivå.

Stöd för originaluppsättningen av Aniara gavs till The Crossing av The Pew Center for Arts & Heritage, Philadelphia.

Föreställningen ges på engelska med inslag av svenska. Det förekommer blinkande ljus (stroboskop) i föreställningen.

Medverkande

Musiken

Ungefärlig konsertlängd: 1 timme och 35 minuter

Om konserten

”Jag hade tänkt ett paradis för dem
men sen vi lämnat ett som vi förstörde
blev tomma rymdens natt vårt enda hem
ett ändlöst svalg där ingen gud oss hörde.”

Harry Martinsons ord ur rymdeposet Aniara klingar kanske mer olycksbådande än någonsin. Berättelsen om besättningen på goldondern Aniara har inspirerat och fascinerat kompositörer, filmskapare och konstnärer sedan dess första utgivning 1956. Redan 3 år senare hade till exempel Karl Birger Blomdahl och Erik Lindegrens opera med samma namn premiär och räknas även idag som en av de största succéerna i svensk operahistoria.

Martinsons verk består av 103 sånger som berättar om hur människorna ombord på Aniara, ett skepp som rutinmässigt transporterar 8000 människor från den av kärnvapen och miljöförstöring icke beboeliga Doris (jorden) till Venus och Mars. Resan går inte som planerat och snart ilar Aniara som ett spjut genom rymden utan mål eller riktning. Ombord söker resenärerna tröst i religion, sex, filosofi och till en början hos Mima, en sorts allvetande dator, som har lagrat hela människans historia. Efter hand betraktas Miman alltmer som en gudinna, men orkar till slut inte bära alla fruktansvärda insikterna om människans dåd. Aniara är på många sätt en kosmisk berättelse om mänskligheten i vägskäl.

Ett körteaterverk – så beskriver Donald Nally, dirigent och konstnärlig ledare för den amerikanska Grammy-prisade kammarkören The Crossing, Aniara – fragment ur tid och rum, som är en samproduktion mellan kören  och Klockriketeatern i Finland, i samarbete med Wusheng company och Finlands Nationalopera. Musiken är skapad av Robert Maggio, en amerikansk kompositör som tidigare skrivit mycket kammar- och körmusik. Librettot är skrivet av Dan Henriksson, konstnärlig ledare för Klockriketeatern, baserat på Martinsons lyrik. Verket har tidigare framgångsrikt framförts i Philadelphia, på Koorbiennale i Haarlem och på Nationaloperan i Helsingfors.

Donald Nally beskriver Aniara: fragments of time and space och arbetet med verket så här:
Jag vill skapa ett verk som
hjälper mig att förstå kaoset.
Jag vill skapa verk som
påminner oss om Jordens mirakel,
även då vi själva hotar det miraklet.
Jag vill skapa verk som tillåter
mig att se världen, och mina känslomässiga
reaktioner på den, med större klarhet.
Jag vill skapa verk som tillåter
mig att förstår de känslorna.
Aniara gör – och kommer att göra – det här
.”

aug.

30

Onsdag 20:00

Entré till samtal på museet VRAK ingår i konsertbiljetten

DATUM PASSERAT