arrow

FÖRKLÄDD GUD OCH STJÄRNSOLISTER I BERWALDHALLEN

Nästan på dagen för 80 år sedan uruppfördes Lars-Erik Larssons Förklädd gud i Sveriges Radio, mitt under brinnande krig. I dag står mänskligheten inför en ny kris, men då liksom nu påminner Lars-Erik Larssons musik och Hjalmar Gullbergs text oss om det gudomliga som bor i var och en av oss.

Konserten sändes lördag 4 april kl 20 i Sveriges Radio P2 och SVT2. Se konserten här.

Efter att Johann Sebastian Bach råkat i sådan onåd hos sin arbetsgivare hertigen av Weimar att han till och med avtjänade ett fängelsestraff flyttade han till Köthen. Där gick han i tjänst hos prins Leopold som visste att uppskatta Bachs stora förmåga eftersom prinsen själv var musiker. Bach fick en god lön och stort utrymme att komponera. Han skrev bland annat instrumentalsviter, sonater och partitor för violin och troligen också Brandenburgkonserterna.

Konserten för två violiner i d-moll härstammar sannolikt också från den här tiden, även om de bevarade noterna är daterade kring 1730. Av konsertens tre satser är yttersatserna explosivt kontrapunktiska: Första satsen påminner om en fuga med sirliga imitationsfigurer i solostämmorna och i den sista liksom jagar solisterna varandra i spänstiga rörelser. Däremellan vilar en drömlik, vaggande sicilienne som har beskrivits som ”de bästa åtta minuterna musik någonsin”. Här framförs stycket av världsartisten Janine Jansen och stjärnskottet Johan Dalene, som båda två också kommer att gästa Berwaldhallen under nästa säsong.

Janine Jansen spelar dessutom ett örhänge ur solistrepertoaren: Andra satsen ur Max Bruchs första violinkonsert. Jansen har framfört konserten åtskilliga gånger och även spelat in den på skiva. Den andra satsen är känd för sin varma och sjungande melodi som ledsagas av orkesterns porlande ackompanjemang.

Malin Byström är en av vår tids mest hyllade operasångerskor. Hon gjorde rollen som Desdemona i Verdis Otello för första gången 2015, på Kungliga Operan i Stockholm och prisades för att göra rollen ”mer temperamentsfull än vad rollen brukar erbjuda” och som ”allt annat än någon vän liten venetiansk tös”. Här sjunger hon två av sångnumren från operans sista akt: den vemodiga Videvisan, där Desdemona berättar om hur hennes mor blev övergiven av sin älskarinna för Jagos hustru Emilia, här gestaltad av Ingrid Tobiasson, och bönen Ave Maria.

David Wikanders Kung Liljekonvalje har haft en fast position på den svenska körrepertoaren sedan 1920-talet, oftast i versionen för blandad kör som är mest känd, även om Wikander ursprungligen skrev den för manskör. Den vemodiga dikten från Gustaf Frödings diktcykel Strövtåg i hembygden är tonsatt med en kombination av inbjudande melodier, rik mångstämmighet och färgrik harmonik.

I Hjalmar Gullbergs diktsamling Kärlek i tjugonde seklet från 1933 återfinns Förklädd gud som Lars-Erik Larsson tonsatte, med radiopubliken i åtanke, åt Sveriges Radio. Men arbetet dröjde: ”Jag vågade inte arbeta på rutin, jag hade så stor vördnad och respekt för detta diktverk” berättade Larsson i en intervju 1985. Till slut, när Hilding Rosenberg tycktes få överta uppdraget, lossnade det. ”Det kan ha varit ett misstag eftersom Gullberg och Rosenberg också arbetade tillsammans, men kanhända gav det mig en puff.”

Den 1 april 1940 uruppfördes Förklädd gud av Radiokören och Radions underhållningsorkester – det här var flera år innan Sveriges Radios Symfoniorkester bildades – under ledning av Lars-Erik Larsson själv. Sedan dess har det blivit ett av våra mest framförda klassiska verk, inte minst av åtskilliga skol- och ungdomskörer, och det var just en ”ungdomlig, entusiasmerande körklang” som Larsson föreställde sig till detta livsbejakande verk. Solister på denna konsert är sopranen Hanna Husáhr och barytonen Jakob Högström, och recitatör är Stina Ekblad. Både Jakob Högström och Stina Ekblad medverkade dessutom när Förklädd gud framfördes 2008, i samband med Lars-Erik Larssons 100-årsjubileum.

I tider som dessa är det särskilt viktigt att inte tappa bort varandra i oro och ängslan, långa avstånd och ännu längre väntan på att återses. Ett samtal kan göra mycket. Musik, dikt och annan konst kan bidra med både förströelse, perspektiv och tröst. Och Hjalmar Gullbergs ord är sällan mer talande:

Bjuder ett mänskoöga till stilla kärleksfest
oss, kyliga och tröga, som folk är mest,
Lägger, som himmelsk läkning för djupa själasår,
en vän, fri från beräkning, sin hand i vår,
Synes en ljusglans sprida sig kring vår plågobädd –
då sitter vid vår sida en gud förklädd.

Text: David Saulesco


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER dot RADIOKÖREN
Skriv ut

Medverkande

 

Sveriges Radios Symfoniorkester är känd i hela världen som en av Europas mest mångsidiga orkestrar med spännande, mångfasetterad repertoar och ständig strävan efter att bryta ny mark. Orkesterns högklassiga musicerande liksom samarbeten med världens främsta tonsättare, dirigenter och solister har belönats med otaliga priser och lovord.

Sedan 1979 är Sveriges Radios Symfoniorkesters hemmascen Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus. Förutom konsertpubliken når orkestern varje vecka miljontals lyssnare i etern och på webben genom Klassiska konserten i P2. Flera av orkesterns konserter visas också på Berwaldhallen Play och i Sveriges Television, vilket ger publiken ytterligare möjligheter att komma riktigt nära en av världens bästa orkestrar.

”Orkestern har en unik kombination av ödmjukhet, känslighet och musikalisk fantasi” säger Daniel Harding, orkesterns chefsdirigent sedan 2007 och de senaste åren även orkesterns konstnärlige ledare. ”Jag har aldrig haft en konsert med Radiosymfonikerna där de inte spelat som om det gällde livet!” Orkestern är också stolt över att ha Klaus Mäkelä som förste gästdirigent sedan 2018.

Den första radioorkestern bildades 1925, samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967. Genom åren har orkestern haft många framstående chefsdirigenter varav två, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, sedermera utnämnts till orkesterns hedersdirigenter, samt Valery Gergiev som gästat orkestern åtskilliga gånger och är medgrundare av Östersjöfestivalen.

Radiokören har i över 90 år bidragit till utvecklingen av den svenska a cappella-traditionen. Under den legendariske dirigenten Eric Ericsons ledarskap fick kören ett stort internationellt renommé och räknas i dag bland världens främsta körer. Körmedlemmarnas förmåga att växla mellan kraftfulla solistiska insatser och att sömlöst smälta in i ensemblen skapar ett unikt och dynamiskt instrument som hyllas av musikälskare och kritiker världen över, liksom av de många dirigenter som utforskar och utmanar körens potential.

Sedan 1979 är Radiokörens hemmascen Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus. Förutom konsertpubliken når kören också miljontals lyssnare i etern och på webben genom Klassiska konserten i P2. Dessutom visas flera av konserterna på Berwaldhallen Play, vilket ger publiken ytterligare en möjlighet att komma riktigt nära en av världens bästa körer.

Säsongen 2019–2020 tillträder Kaspars Putniņš som ny chefsdirigent och konstnärlig ledare för Radiokören, den tionde chefsdirigenten sedan kören bildades. Sedan januari 2019 är Marc Korovitch kormästare för Radiokören med ansvar för ensemblens kontinuerliga utveckling. Två av körens tidigare chefsdirigenter, Tõnu Kaljuste och Peter Dijkstra, utnämndes i november 2019 till hedersdirigenter. Båda har fortfarande nära kontakt med kören och gör återkommande gästspel.

Radiokören bildades samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar och kören hade sin allra första konsert i maj 1925. Ambitionsnivån var hög redan från starten med ett uttalat mål att framföra nyskriven musik, något som fortfarande är en viktig ledstjärna för kören.

Patrik Ringborg är en av Sveriges internationellt mest efterfrågade dirigenter. Han har varit förste kapellmästare vid Aalto-teatern i Essen, var under många år konstnärlig ledare och chefsdirigent vid Staatstheater Kassel och har gästat de flesta stora tyska operahus. Som gästdirigent har han lett över trettio orkestrar i Tyskland, däribland Säschsische Staatskapelle Dresden, Radio-Sinfonieorchester Frankfurt och Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. Han har gästat bl a Semperoperan i Dresden, Deutsche Oper Berlin, Deutsches Nationaltheater Weimar, Volksoper i Wien och Den Norske Opera. 2010 följde debuten vid operan i Köln där han dirigerade nypremiären av Rosenkavaljeren.

I Sverige har Ringborg arbetat med samtliga större orkestrar och återkommer regelbundet till de svenska operahusen. Efter debuten med Tannhäuser vid GöteborgsOperan 1998 utnämndes han 2000 till förste gästdirigent. Under åtta år dirigerade han bl a operahusets samtliga Wagnerproduktioner, premiärerna på Salome, Ariadne på Naxos samt urpremiären av Hans Gefors Notorious 2015. År 2013 ledde han premiären av Parsifal vid Kungliga Operan. 2016 ledde han där uruppförandet av Daniel Börtz opera Medea. 2019 uruppförde han samma tonsättares trettonde symfoni tillsammans med Kungliga Filharmonikerna.

Ringborg tilldelades Svenska Dagbladets Operapris 2014 för Parsifal och Rhenguldet och var överst på Opuslistan 2015. Ringborg är också ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och ledamot av dess styrelse.

Flerfaldigt prisbelönade och internationellt hyllade violinisten Janine Jansen samarbetar med världens ledande orkestrar och dirigenter och har tidigare gjort flera hyllade samarbeten med Sveriges Radios Symfoniorkester, bland annat i Lars-Erik Larssons Förklädd gud. Det senaste året har Jansen bland annat gästat Wiener Philharmoniker och Zubin Mehta, München Philharmoniker och Valery Gergiev och London Symphony Orchestra och Gianandrea Noseda, NHK Symphony Orchestra, Tokyo och Paavo Järvi samt New York Philharmonic och Jaap van Zweden. Jansen var utvald som Portrait Artist vid 2019 års musikfestival i Schleswig-Holstein och verkade som gästande konstnärlig ledare vid 2019 års internationella kammarmusikfestival i Utrecht.

Bland Janine Jansens många uppmärksammade skivinspelningar kan nämnas Bartóks första violinkonsert med London Symphony Orchestra, verk av Beethoven och Britten med Paavo Järvi och kammarmusikverk som Schönbergs Verklärte Nacht. Bland hennes priser och utmärkelser kan nämnas fyra Edison Klassiek, det nederländska statens Vermeerpris och NDR Musikpreis från Nordtyska radion. Hon har de senaste åren gjort ett flertal uppmärksammade gästspel med Sveriges Radios Symfoniorkester.

Violinisten Johan Dalene har redan gjort stort intryck på de internationella scenerna. Han framträder regelbundet med ledande orkestrar och i berömda konsertsalar såväl utomlands som i Sverige. Han är vinnare av Den Norske Solistpris och blev förstapristagare i den prestigefyllda Carl Nielsen tävlingen 2019. Kommande säsonger innehåller solistuppdrag med de flesta stora skandinaviska orkestrarna liksom debut med Gewandhausorkestern Leipzig med Sakari Orami, Tjeckiska filharmonin med Franz Welser-Möst, Konzerthausorchester Berlin med Christoph Eschenbach samt recitaler i Wigmore Hall, London och Carnegie Hall, New York.

I april 2020, under nedstängningen av publika konserter till följd av Coronapandemin, framträdde Johan i Bachs konsert för två fioler vid en bildsänd konsert tillsammans med Janine Jansen och Sveriges Radios Symfoniorkester. Under säsongen 2020/21 var Johan utnämnd till Klassiska artisten i Sveriges Radio P2. Säsongen 2021/22 är Johan utvald till Rising Star artist av European Concert Hall Organisation (ECHO). Han kommer under denna period att ge recitaler i många av Europas mest prestigefyllda konsertsalar såsom Musikverein i Wien, Het Concertgebouw i Amsterdam, L’auditori i Barcelona, Elbphilharmonie i Hamburg och Cité de la musique i Paris. Perioden 2019-2021 var Johan New Generation Artist på BBC Radio 3 och framträdde då i recitaler, kammarmusikkonserter och som solist med samtliga BBC-orkestrar.

Hovsångerskan Malin Byström utsågs 2018 till Årets kvinnliga sångare vid International Opera Awards för sin hyllade gestaltning av titelrollen i Strauss Salome på De National Opera i Amsterdam. 2021 återvänder hon till samma roll, nu vid Wiener Staatsoper, där hon förra året debuterade i Verdis Don Carlos. Byström kommer under året också att sjunga titelrollen i Puccinis Tosca vid både Kungliga Operan och Royal Opera House i London samt gästa Bayerische Staatsoper i Verdis Les Vêpres Siciliennes.

Byström har återkommande sjungit flertalet roller vid Royal Opera House i London, Metropolitan Opera i New York och vid Kungliga Operan i Stockholm. Hon har tidigare sjungit vid Festspelen i Salzburg, Bayerische Staatsoper i München, med William Christie/Les Arts Florissants i Lyon, vid Palau de les Arts i Valencia, Festival d’Aix-en-Provence och Grand Théâtre de Genève. I Sverige har hon förutom vid Kungliga Operan varit engagerad vid GöteborgsOperan och Drottningholms Slottsteater.

På den internationella konsertscenen har Malin Byström gjort flertalet bejublade framträdanden under ledning av dirigent Kurt Masur. Hon har sjungit med Franska Nationalorkestern och dirigent Eivind Gullberg Jensen, med Helsingborgs Symfoniorkester, med Kungliga Hovkapellet och Ralf Weikert samt med Sveriges Radios Symfoniorkester och Herbert Blomstedt. Hon har även sjungit Leonore i Fidelio vid konsertanta framföranden i Bryssel och Paris.

Tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester framträdde hon på Berwaldhallen Play sommaren 2020 i en kritikerrosad streamad bildsändning av Don Giovanni under ledning av chefsdirigent Daniel Harding.

Malin Byström är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och har mottagit bland annat Birgit Nilsson-stipendiet och medaljen Litteris et Artibus. 2018 utnämndes Byström till hovsångerska.

Mezzosopranen Ingrid Tobiasson var under 18 år anställd vid Kungliga Operan i Stockholm där hon bländade publik och kritiker som bland annat Kundry i Wagners Parsifal. Till hennes främsta roller räknas titelrollen i Bizets Carmen och Elisabet i Gaetano Donizettis Maria Stuart. Hon utnämndes till hovsångerska 2000 och tilldelades Jussi Björlingstipendiet året därpå. Mer nyligen gjorde hon rollen som Lady Bracknell i B. Tommy Anderssons opera efter Oscar Wildes The Importance of Being Earnest på Vadstena slott. Bland hennes många skivinspelningar finns Ingvar Lidholms Ett drömspel, Korngolds Die tote Stadt och Kerstin Jeppssons sångcykel Impossible.

Sopranen Hanna Husáhr inledde säsongen som Woglinde i Wagners Rhenguldet vid Den ny Opera i Danmark, följt av Pamina i Mozarts Trollflöjten vid Kungliga Operan i Stockholm. Hon reste med Sveriges Radios Symfoniorkester och Daniel Harding till Pisa där de framförde Brahms Ein deutsches Requiem vid Anima Mundi-festivalen. Dessutom gör hon First Niece i Brittens Peter Grimes med Bergens Filharmoniske Orkester på skivinspelning samt konserter i såväl Oslo och Bergen som i Royal Festival Hall i London. På operarepertoaren finns även roller som Pat Nixon i John Adams Nixon in China, Romilda i Händels Xerxes och titelrollen i Donizettis Lucia di Lammermoor. Hanna är eftertraktad även som konsertsångerska och har bland annat turnerat med Bachs Johannespassion med Les musiciens du Louvre och Marc Minkowski samt framfört Kaija Saariahos Leino Songs med Kungliga Filharmonikerna och Hans Ek vid Polarprisutdelningen. Hon är uppvuxen i Borlänge och har studerat vid Guildhall School of Music and Drama i London samt på Operahögskolan i Göteborg och Stockholms Operastudio.

Jakob Högström är en lyrisk baryton uppmärksammad för sin träffsäkra behärskning av både texten och det sceniska uttrycket. Han har på senare år medverkat i urpremiären av Bo Holtens Schlagt sie tot! och i en uppsättning av Delibes Lakmé, båda på Malmö Opera, samt i Janáčeks Den listiga lilla räven på Norrlandsoperan i Umeå där han 2014 sjöng urpremiären av Mats Larsson Gothes Blanche och Marie. Andra urpremiärer han medverkat i är B Tommy Anderssons William och Jonas Forssells Träskoprinsessan.

Bland de klassiska operarollerna kan nämnas Papageno i Trollflöjten och både titelrollen och Greve Almaviva i Figaros bröllop, Schaunard och Marcello i Puccinis La bohème och därtill Dandini i Rossinis Askungen och Barden i Stenhammars Tirfing. Han gjorde även Baron Zeta i Lehárs Glada änkan i Suzanne Ostens uppsättning på Folkoperan. Jakob Högström är ofta anlitad som solist inom den sakrala repertoaren, inom vilken han bland annat sjungit Händels Messias och Bachs passioner i Sverige, Danmark och Tyskland. Bland Jakobs kommande engagemang kan nämnas en av huvudrollerna i uruppförandet av Philip Glass opera Circus Days and Nights på Malmö Opera i vår.