arrow

Solistpriset 2024: Finalen

Kungliga Musikaliska Akademiens prestigefyllda pris har fått sina tre finalister: sopranerna Matilda Sterby och Kathrin Lorenzen, och saxofonisten Theo Hillborg. Missa inte denna rafflande finalkonsert och prisutdelning med Sveriges Radios Symfoniorkester och dirigent Tobias Ringborg. Radioprofilen Erik Blix är kvällens värd.

Konserten sänds direkt i Sveriges Radio P2 och på Berwaldhallen Play lördag 13 januari kl 18:00.


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER dot 2023/2024
Skriv ut

Medverkande

 

&

Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiosymfonikerna, är kända som en av Europas mest allsidiga orkestrar. De har en bred och spännande repertoar och ligger hela tiden i framkant. Orkestern har mottagit ett flertal utmärkelser och uppskattas för sin stora musikaliska bredd, men även för sina samarbeten med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister.

Radiosymfonikerna har sedan 1979 varit knutna till Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen. Förutom publiken på plats i Berwaldhallen, når orkestern många lyssnare via radion och digitala medier, samt genom sitt samarbete med EBU. Konserter strömmas även regelbundet via Berwaldhallen Play och sänds av Sveriges Television, vilket ger publiken ännu fler möjligheter att njuta av en av världens främsta orkestrar.

”Orkestern känner stor ödmjukhet inför musiken och har en underbar känsla för musikalisk inlevelse och kreativitet”, enligt Daniel Harding, Radiosymfonikernas chefsdirigent sedan 2007. ”Jag har aldrig dirigerat en konsert där orkestern inte har spelat med livet som insats!”

Radioorkestern grundades för första gången 1925 i samband med de första radioutsändningarna i Sverige. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967. Orkestern har under åren haft flera framstående chefsdirigenter. Två av dem, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har senare utnämnts till hedersdirigenter.

Tobias Ringborg är lika framgångsrik i operahus som på konsertestraderna – som dirigent, solist och kammarmusiker. Karriären inleddes 1994 då han vann det prestigefyllda Solistpriset. Samma år tog han solistdiplom vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Violinstudierna avslutades därefter på The Juilliard School i New York.

Som violinsolist har Ringborg gästat samtliga svenska symfoni- och kammarorkestrar och han har samarbetat med dirigenter som Gennady Rozhdestvensky, Neeme Järvi, Okko Kamu, Sakari Oramo och Daniel Harding. Till utländska meriter hör förstapriset i Concours International de Musique de Chimay i Belgien samt solist- och orkesterkonserter över hela Europa och i USA.

Ringborg inledde sin karriär som dirigent år 2000, då han vann han en dirigenttävling i Helsingborg, och har sedan dess framträtt med samtliga svenska och många skandinaviska orkestrar, ofta i den dubbla rollen som solist och dirigent. Han hyser en livslång passion för opera och debuterade 2001 som operadirigent på Folkoperan. Samma år debuterade han på Kungliga Operan och året därpå knöts han till Malmö Opera.

Han är en aktiv förkämpe för svensk musik, och har spelat in ett tjugotal skivor med kammarmusik och violinkonserter av företrädesvis svenska tonsättare. Han har alltjämt en aktiv karriär som violinist, och spelar på en Gagliano-violin, utlånad av Järnåkerstiftelsen. Tobias Ringborg har tilldelats Herbert Blomstedts dirigentpris av Kungliga Musikaliska Akademien, och 2011 invaldes han som ledamot av samma akademi.

Sopranen Matilda Sterby debuterade 2019 som Grevinnan i Figaros bröllop på Läckö slottsopera, följt av Fiordiligi i Così fan tutte på GöteborgsOperan. Bland hennes aktuella engagemang kan nämnas Donna Anna i Mozarts Don Giovanni på Malmö Opera, Magda i Puccinis La rondine på Volksoper Wien och Mimi i Puccinis La bohème på Badisches Staatstehater i Karlsruhe. Andra nämnvärda roller är Micaëla i Bizets Carmen, Marenka i Smetanas Brudköpet och Amanda i Werles Tintomara. I december 2022 släpptes skivan Tunnelbaneresan med sånger av Hans Gefors som hon spelat in med pianisten Mårten Landström.

Matilda Sterby har belönats med prestigefyllda utmärkelser, bland annat första pris i 2022 års Hjördis Schymberg Award och andra pris i 2021 års Havets röst på Åland, och tilldelats stipendier från Svenska Wagnersällskapet och Kungliga Musikaliska Akademien. Hon är uppvuxen i Stockholm, har studerat vid Norges Musikkhøgskole och Oslo Operaakademi för professor emerita Barbro Marklund, samt på operautbildningen vid Stockholms Konstnärliga Högskola för den amerikanske barytonen Robert Hyman.

Saxofonisten Theo Hillborg är sedan 2020 medlem i Stockholms Saxofonkvartett, en av Europas främsta ensembler för ny musik, och uppträder regelbundet som solist. Han är dessutom en rutinerad orkestermusiker som har arbetat med dirigenter som Sakari Oramo, Edward Gardner och Oliver Knussen, och orkestrar som Kungliga Filharmonikerna, London Sinfonietta och Manchester Camerata.

Som solist har han vunnit priser i nationella och internationella tävlingar som exempelvis Stockholm International Music Competition och Polstjärnepriset. I april 2021 vann Theo tillsammans med sin duettpartner, pianisten Julia Isaksson, kammarmusikbiennalen Ung & Lovande. Han är uppvuxen i Stockholm, har en kandidatexamen med First Class Honours från Royal Academy of Music i London där han studerade för Simon Haram och masterexamen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där han studerat för Christer Johnsson.

Sopranen Kathrin Lorenzen är fast medlem i Radiokören och därtill aktiv som konsertsolist och romanssångerska. Hon ger återkommande konserter i duo tillsammans med pianisten Oskar Ekberg. Hon är även medlem i den välrenommerade barockensemblen Ensemble Villancico. För närvarande bedriver Lorenzen sina masterstudier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för Bo Rosenkull, parallellt med sin tjänst i Radiokören och återkommande frilansengagemang.

Kathrin Lorenzen är uppvuxen i Flensburg i Tyskland. Hon har studerat kyrkomusik vid Musik- och teaterhögskolan i Leipzig med sångstudier för Brigitte Wohlfarth, följt av vidare sångstudier vid Musikhögskolan i Saarbrücken för Ruth Ziesak där hon avslutade sin kandidatexamen. Hon vann första pris och publikpriset på den internationella Telemann-tävlingen i Magdeburg 2023 och har tilldelats stipendier från Rotary Kappeln, Nikolaus Reiser-stiftelsen och Saarbrückens Wagnersällskap.

Journalisten, manusförfattaren och skådespelaren Erik Blix är en välkänd Sveriges Radio-profil som hörs i såväl P1:s satirprogram Public Service som i det dagliga aktualitetsprogrammet P4 Extra. Han har även medverkat i tv-program som Detta har hänt, Brutal-TV och Fångarna på fortet och humorprogrammet Riskradion.

Som skådespelare har han bland annat gjort monologen Politikerns sista tal av Anthony Swerling, Alfons pappa i Alfons och trollkarlen och Överstepräst Hotep i den svenska versionen av filmen Prinsen av Egypten. Mellan 1999 och 2006 var Blix chefredaktör för den anrika skämttidningen Grönköpings Veckoblad. Han är även en uppskattad moderator, konferencier och talare. Han är uppvuxen i Malmö.

OBS ny starttid på konserten (tidigare starttid: 15:00)

Till denna konsert erbjuder vi ett specialpris för barn och ungdomar t.o.m. 26 år – 100 kr