arrow

TIDIGARE VINNARE ERIC ERICSON AWARD

Peter Dijkstra – vinnare 2003

Peter Dijkstra. Foto: Astrid Ackermann.

Peter Dijkstra. Foto: Astrid Ackermann.

Peter Dijkstra är chefsdirigent för Nederländska kammarkören och förste gästdirigent för Nederlänska radions kör. Han var tidigare konstnärlig ledare för Bayerska radions kör i München och mellan 2007 och 2018 var han chefsdirigent för Radiokören och är därmed den som, näst efter Eric Ericson, innehaft sin position längst. 2019 utnämndes han till hedersdirigent för Radiokören.

Han är dessutom en efterfrågad gästdirigent som regelbundet anlitas av ledande europeiska körer som RIAS kammarkör, DR KoncertKoret, Estlands filharmoniska kammarkör och BBC Singers. Han har gästat orkestrar som Tokyo stads symfoniorkester, Bayerska radions symfoniorkester, Rotterdams filharmoniska orkester och Skotska kammarorkestern liksom tidig musik-ensembler som Concerto Köln och Akademie für Alte Musik Berlin.

Han är professor i kördirigering vid Högskolan för musik och dans i Köln och ledamot i Kungl. Musikaliska akademien. 2013 tilldelades han den prestigefyllda Gyllene violinen för framstående nederländska musiker och året därpå Eugen Jochum-priset. Han har studerat solosång och dirigering vid konservatoriet i Haag, där han examinerades summa cum laude, samt vid musikhögskolorna i Köln och Stockholm.

Martina Batič – vinnare 2006

Martina Batic. Foto: Janez Kotar.

Martina Batic. Foto: Janez Kotar.

Martina Batič är chefsdirigent för Franska radions kör sedan hösten 2018. Hon var tidigare chefsdirigent och konstnärlig ledare för Slovenska filharmonins kör och dessförinnan kormästare vid Sloveniens nationalopera och balett i Ljubljana.

Hon bjuds regelbundet in till körer som Eric Ericsons Kammarkör, Nederländska radions kör och RIAS kammarkör och har gästat bland andra radiokörerna i Leipzig och Stuttgart, DR VokalEnsemblet och ChorWerk Ruhr. Några höjdpunkter ur hennes karriär är en hyllningskonsert till Ingvar Lidholm med Eric Ericsons Kammarkör, en konsert med Leipzig radiokör under Achava-festivalen i Thüringen och en konsert med Franska radions kör under musikfestivalen Présences.

2019 tilldelades hon Prešerenstiftelsens pris för sina konstnärliga framgångar och sin ”enastående förmåga att forma körklangen”. Stiftelsen uppmärksammar årligen framstående slovener verksamma inom konst och kultur. Hon har studerat först vid Musikhögskolan i Ljubljana och därefter för Michael Gläser vid Högskolan för musik och teater i München. Åren därpå deltog hon i åtskilliga mästarkurser för kända körledare, däribland Eric Ericson.

Kjetil Almenning – vinnare 2009

Kjetil Almenning. Foto: Tuva Aeserud

Kjetil Almenning. Foto: Tuva Aeserud

Kjetil Almenning är domkantor i Bergens domkyrka och chefsdirigent för Bergens domkyrkokör, med vilka han spelat in albumet Credo – ett porträtt av landsmannen Trond Kverno – och, tillsammans med bland andra Bergens filharmoniska orkester, ett Grammy-nominerat album med verk av Leoš Janáček. Han är även konstnärlig ledare för vokalensemblen Vocal Art i Bodø.

Som sångare och körledare har han arbetat med ensembler som Det Norske Solistkor, Barents kammarkör, Eric Ericsons Kammarkör och Radiokören. Han har tidigare varit dirigent och konstnärlig ledare för vokalensemblen Ginnungagap, Vestopplands kammarkör och Norges ungdomskör. Under sin tid som dirigent för kammarkören Ensemble 96 spelade de in albumet Kind som nominerades till en Grammy för bästa körframträdande.

Han har en kandidatexamen i kyrkomusik från Norges musikhögskola i Oslo och diplom i kördirigering från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Krista Audere - vinnare 2021

Krista Audere. Foto: Kaminska Creative.

Krista Audere. Foto: Kaminska Creative.

Krista Audere är en dirigent av lettiskt ursprung, nu baserad i Nederländerna. Hon är för närvarande dirigent för VU-Kamerkoor, Kamerkoor Venus, och är regelbundet engagerad som gästdirigent för Dutch Chamber Choir, Dutch Radio Choir och Cappella Amsterdam.

Sedan hon vann Eric Ericson Award 2021 har hon fortsatt att arbete med professionella körer över hela Europa. Säsongen 2023/24 har hon engagemang med Lettland statskör, Ungerns radiokör, Bayerns radiokör, Danska National Vocal Ensemble, WDR Rundfunkchor Köln, SWR Vokalensemble Stuttgart och BBC Singers.

Krista Audere (1989) tog examen från Riga där hon fick kvalifikationer som kormästare och körsångerska. Hon tog sedan kandidatexamen i körledning vid Jāzeps Vītols lettiska musikhögskola samtidigt som hon berikade sin musikaliska erfarenhet vid University of Music and Performing Arts Stuttgart.

2016 tog Krista masterexamen och tog examen ”cum laude” vid Amsterdams konstuniversitet. Som sångerska har hon samarbetat med Lettlands radiokör och Cappella Amsterdam