Tamestit, Harding & Berlioz

Inspirerad av Lord Byrons romantiska diktverk Childe Harold’s Pilgrimage komponerade Hector Berlioz symfonin Harold i Italien. Nu ger den världskände violasten Antoine Tamestit musikalisk röst åt den melankoliske vandraren Harold under ledning av chefsdirigent Daniel Harding. Johannes Brahms Symfoni nr 4 är ett himlastormande vackert stycke som börjar plötsligt, ”in medias res”,  som om lyssnaren öppnar en dörr till musiken och orkestern redan är i full gång med att spela.

Säsong 2020/2021
Datum har passerat

Konserten sänds i Sveriges Radio P2 och på Berwaldhallen Play fredag 29 januari kl 19.

Med sina båda symfonier, Symphonie fantastique och Harold i Italien, lade Hector Berlioz grunden för 1800-talets programmusik och dess mest framträdande musikgenre: den symfoniska dikten. Harold i Italien, fritt inspirerat av Lord Byrons diktverk Childe Harold’s Pilgrimage, är något av ett mellanting mellan solokonsert för viola och symfoni. Satserna har fått programmatiska titlar: Harold i bergen, Marscherande pilgrimer, Serenad och Rövarnas orgieHarold i Italien låter en lätt förklädd Berlioz själv vandra runt i det vackra italienska landskapet likt Lord Byrons hjälte.

Idén till verket kom från violinvirtuosen och Berlioz-beundraren Niccolò Paganini, som hade införskaffat en Stradivariusviola och behövde ett uppvisningsstycke. Efter att ha sett symfonins första sats, i vilket han tyckte att det var alldeles för lite att göra, blev han så besviken att han aldrig uppförde verket. När Sveriges Radios Symfoniorkester nu framför Harold i Italien är det tillsammans med den franske violasten Antoine Tamestit.

Daniel Harding ägnar sig alltmer åt Berlioz musik. I Berwaldhallen har han tidigare framfört kantaten Kleopatras död, Symphonie fantastique och senast, hösten 2019, Kunglig jakt och storm ur Trojanerna. Samma höst ledde han Berlinfilharmonikerna i ett framförande av Berlioz Romeo och Julia. En annan 1800-talstonsättare som Harding återkommer till är Johannes Brahms. Med Radiosymfonikerna har han tolkat samtliga fyra symfonier, båda pianokonserterna, violinkonserten och Ein deutsches Requiem.

Det dröjde innan Brahms gav sig i kast med orkestermusik. Hans första symfoni tog lång tid att skriva, men de återstående tre blev färdiga snabbt: nummer tre och fyra tillkom mellan 1883 och 1885. Liksom Berlioz programmatiska symfoni är Symfoni nr 4 uppdelad i fyra satser. Här är det dock inte fråga om programmusik, utan om en symfoni av mera klassiskt snitt.

Eftersom Brahms höll fast vid klassiska musikformer och strukturer betraktas han ofta som konservativ. Den fjärde symfonins fyrsatsiga form följer i stort sett Mozarts och Haydns modeller och den sista satsen är skriven som en passacaglia, ett slags upprepningsform som uppstod på 1600-talet. Om verken byggt på bakåtsträvande upprepningar av sådant som redan skrivits hade Brahms symfonier dock aldrig fått det genomslag de har än i dag. Musiken är så mycket mer än så.

Text: Henry Larsson & David Saulesco

Ungefärlig konsertlängd: 1 tim 45 min (inkl. paus)

Kommande konserter

  • 16 maj

    Sommarkonsert med Kulturskolans orkesterskola och Sveriges Radios Symfoniorkester

    Kulturskolans orkesterskola och musiker ur Sveriges Radios Symfoniorkester bjuder in till årets sommarkonsert på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen! 16 maj 2025
    Läs mer
  • Fåtal platser kvar
    17 maj
    180 kr

    Niklas & Radioapan: den flygande mattan

    Följ med Radioapan på ett riktigt apigt musikäventyr i Berwaldhallen!
    Läs mer & biljetter
  • Fåtal platser kvar
    22–23 maj
    170 - 560 kr

    Joshua Bell i Mendelssohns violinkonsert

    Daniel Hardings sista konsert i Berwaldhallen som chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester bjuder på Mendelssohns violinkonsert med världsviolinisten Joshua Bell och Mahlers Das Lied von der Erde.
    Läs mer & biljetter
  • 25 maj
    80 - 100 kr

    Sommaravslutning med Kulturskolans orkesterskola

    Kulturskolans orkesterskola/El Sistema bjuder in till högtidlig sommaravslutning.
    Läs mer & biljetter