Stravinsky & Bartók

Rumänske dirigenten Cristian Măcelaru ger ett spännande program med musik från tidigt 1900-tal: både Bartók, Stravinsky och Enescu. Därtill får vi höra en solokonsert av Szymanowski med violinisten Nikolaj Znaider. Dessutom bjuder vi på Interplay-seminarium före konserten den 24 maj på temat ”Musik och fysik vid 1900-talets början”.

Säsong 2017/2018
Datum har passerat
1 tim 55 min inkl. paus

Karol Szymanowskis Violinkonsert nr 1 från 1916 anses vara en av de första solokonserterna som bröt ny mark i 1900-talets musikaliska utveckling och framförs här av dansk-israeliske violinisten Nikolaj Znaider.

1917 skrev Stravinsky sin symfoniska dikt Le chant de rossignol som bygger på H. C. Andersens saga Näktergalen. Andersens melankoliska och innerliga röst, hans eleganta stil och bildrikedom resonerade djupt hos flera kulturskapare i Ryssland, däribland Tolstoj, Tjechov, Block och Stravinsky.

Idag är George Enescu känd som en av Rumäniens kanske främsta kompositörer. När han skrev Rumänsk rapsodi nr 1 och nr 2 år 1901, så var han dock mer känd i världen som en av samtidens allra finaste violinister. Första rapsodin bygger på ett flertal olika folksånger från Rumänien och hör till hans mest omtyckta och spelade verk.

Bela Bartók var en av de främsta av de 1900-tals kompositörer som gjorde konstmusik av folkmusik. Han for runt på den ungerska landsbygden och samlade in folksånger som sedan blev banbrytande för forskningen kring folkmusik. Orkesterstycket Danssvit för orkester från 1923 skrev Bartók till 50-årsjubileet av staden Budapest. Liksom Enescus rapsodi är Bartóks danssvit inspirerad av folkmusik, här från bland annat Ungern och Valakiet i södra Rumänien.

Interplay-seminarium den 24 maj: Musik och fysik vid 1900-talets början
1900-talets första årtionden innebar stora omvälvningar på såväl musikens som fysikens område. Den klassiska fysiken kompletterades med kvantmekanik och relativitetsteori, samtidigt som den klassiska musiken utvecklades genom tolvtonsskalan och polytonala kompositioner.

Musikhistorikern Mattias Lundberg, professor vid Uppsala universitet och fysikern Sören Holst, lektor vid Stockholms universitet, diskuterar den snabba intellektuella utvecklingen vid förra sekelskiftet och hur den satte avtryck i så väl musik som fysik. Samtalsledare är Camilla Widebeck från Vetenskapsradion.

Seminariet hålls på Berwaldhallens scen och har fri entré. Du anmäler dig genom att hämta en gratisbiljett.

Kommande konserter

  • NDR Elbphilharmonie Orchester
    28 augusti
    450 - 750 kr

    Mästerverk av Bruch och Brahms med NDR Elbphilharmonie Orchester

    Elbfilharmoniorkestern gör ett sällsynt Sverigebesök under Östersjöfestivalens premiärkväll. Med sig har de stjärnviolinisten María Dueñas och sin chefsdirigent Alan Gilbert.
    Läs mer & biljetter
  • Anna von Hausswolff och Mikael Karlsson
    Fåtal platser kvar
    29 augusti
    350 - 650 kr

    Mörker & Extas med Karlsson & von Hausswolff

    Upplev en kväll där det sköna och skrämmande möts. För Östersjöfestivalen har Anna von Hausswolff och Mikael Karlsson skapat stycket Grand Guignol som de uruppför med Radiosymfonikerna och Radiokören under ledning av Omer Meir Wellber.
    Läs mer & biljetter
  • Violinisten Reanud Capucon står med sin fiol lutad mot en vägg. I bakgrunden syns Gustav Mahler Jugend Orchester spelandes i en kyrkosal. Bilden ramas in av Östersjöfestivalens grafik i svart och orange.
    30 augusti
    350 - 650 kr

    Korngold & Tjajkovskij med Gustav Mahler Jugendorchester

    Få en glimt av morgondagens ledande musiker när Europas främsta ungdomsorkester kommer till Berwaldhallen. De gästas av den franske violinisten Renaud Capuçon och leds av Radiosymfonikernas tidigare chefsdirigent Manfred Honeck.
    Läs mer & biljetter
  • 31 aug

    Familjedag och Öppet hus

    Varmt välkommen till Östersjöfestivalens traditionsenliga familjedag för alla åldrar! Prova på att spela instrument tillsammans med ungdomar från Kulturskolans orkesterskola/El Sistema, träffa...
    Läs mer