Inställd - Orpheus & Adès
Med anledning av den rådande coronasituationen måste vi tyvärr meddela att Berwaldhallens publika evenemang är inställda till och med den sista september. Läs mer här.
I augusti och september kommer vi att fortsatt sända konserter i Sveriges Radio P2 och på Berwaldhallen Play.
Den här produktionen ingår i en eller flera rabatterade konsertserier.

Berwaldhallen presenterar stolt säsongens tonsättare i fokus, dirigenten och kompositören Thomas Adès. Här bjuder han på sin nyskrivna pianokonsert med Kirill Gerstein, världspianisten som verket också är tillägnat, samt baletter med gudomliga förtecken av Ludwig van Beethoven och Igor Stravinsky.
Den berömde koreografen och dansaren Salvatore Viganò skrev vanligtvis också sin egen musik. Sannolikt kom idén att denna gång ge Ludwig van Beethoven kompositionsuppdraget från den musik- och dansintresserade kejsarinnan Maria Theresia. Kanske inspirerades också Beethoven lite extra av temat. Prometheus, som enligt myten stjäl elden från Zeus för att skapa människan ur några lerklumpar, var under romantiken nämligen något av en symbol för den moderna människan och det är möjligt att Beethoven här såg ett släktskap.
Premiären på Burgtheater i Wien 1801 blev en stor framgång för den unge tonsättaren och musiken klingar med omisskännligt färgstarkt, ”Beethovenskt” temperament. Men Prometheus bjuder också på spännande tongångar som vi inte är så vana vid från Beethovens övriga orkesterverk. Bland annat begagnar sig Beethoven här av harpan.
Beethoven var ju inte bara tonsättare utan också en skicklig pianist. Detsamma gäller för den produktive och energiske Thomas Adès, som har kallats den störste brittiske tonsättaren i sin generation. Adès är dessutom en erkänd dirigent och i denna konsert möter vi honom både som dirigent och som tonsättare. Adès har gjort sig känd som en musikalisk alkemist som hämtar inspiration från såväl historien som vår tids musik. Hans pianokonsert är inget undantag; i detta mångfasetterade verk korsas influenser från senromantisk tradition med anspelningar på samtida populärmusik.
Thomas Adès skrev sin pianokonsert speciellt för Kirill Gerstein, som sedan dess succéartade premiär 2019 har framfört verket världen runt tillsammans med Adès. Gerstein har beskrivit konserten som “ett mästerverk vars like vi inte har sett sedan Prokofjev och Ravel”. Gerstein föddes 1979 i Ryssland men flyttade som 14-åring med sin familj till Boston där han blev antagen vid välrenommerade Berklee College of Music. 2001 vann han första priset i Arthur Rubinstein Competition och har sedan dess haft stor framgång som en av sin generations mest spännande pianosolister.
Med en far som var operasångare vid Mariinskijteatern växte Igor Stravinsky upp omgiven av dans och musik. Förhållandet mellan de två konstformerna fascinerade honom genom hela livet och han räknas som en centralfigur för 1900-talets dansmodernism. Baletten Orpheus skrevs i nära samarbete med dess beställare George Balanchine som kallats för den moderna amerikanska balettens fader.
Verket bygger på den antika myten om Orfeus och Eurydike som genom historien har varit ett populärt ämne inom dans, musik och teater. Till Orpheus komponerade Stravinsky uppfinningsrik musik med ett transparent och behärskat uttryck och likt Beethoven i Prometheus lyfter Stravinsky fram harpan, som här spelar rollen som Orfeus luta. Trots sin lågmäldhet är det här Stravinsky-musik som inte kan undgå att göra ett djupt intryck på sin lyssnare.
Text: Axel Lindhe