arrow

NYÅRSKONSERT MED STOCKHOLMS STRAUSSORKESTER

DEN STORA MUSIKERFAMILJEN STRAUSS

Som traditionen bjuder ger Stockholms Strauss-Orkester även i år Nyårskonserter i Berwaldhallen. Denna gång under ledning av Mika Eichenholz som lekande lätt svingar taktpinnen i välkända verk av Johann, Josef och Eduard Strauss. Några nya nummer på repertoaren utlovas också.

De populära dansarna från Nationaloperan i Prag återkommer även de. I makalösa koreografier skapade för årets Nyårskonsert upphäver de tyngdlagen. Konserten för den nyfikne, såväl för den som önskar höra de välkända valserna och polkorna från nyårskonserten i Wien presenteras i år av Marianne Eklöf, operasångerska.

En konsert för alla! Hela familjen, ung som gammal.

Kan nyåret bli festligare än med musik av familjen Strauss? Med alla medverkande på sprudlande humör och kanske ett glas mousserande i pausen? Låt dig förföras av smäktande valser och fartfyllda polkor. Nynnandes på undersköna melodier och lätt rusig dansar du så vidare ut i den stjärnklara Nyårsnatten och gnistrande snön. Mot nyårsklockor och det nya året, mot nya äventyr och nya förhoppningar.

Välkommen att fira nyår med Stockholms Strauss-Orkester i Berwaldhallen.

Gott Nytt År!

Program vid Nyårskonserten 2019/2020

Drottningens spetsnäsduk Ouvertyr – Johann Strauss

Patronessen Polka francaise – Johann Strauss

Schwert und Leyer Walzer – Josef Strauss

Rysk marsch – Johann Strauss

Newa Polka francaise – Johann Strauss

Souvenir de Carneval Quadrille – Johann Strauss d.ä.

Kuss Walzer – Johann Strauss

Ohne Bremse! Polka schnell – Eduard Strauss

PAUS

Leitartikel Walzer – Johann Strauss

Auf der Jagd! Polka schnell – Johann Strauss

Bitte schön! Polka francaise – Johann Strauss

Wo die Citronen blüh’n Walzer – Johann Strauss

Le désir (Romans för trumpet och orkester) – Johann Strauss

Myrthenblüthen Walzer – Johann Strauss

Farewell Polka schnell – Josef Strauss

An der schönen blauen Donau – Johann Strauss


Medverkande

 

Chefsdirigent för Orquesta Sinfónica Universidad de Concepción i Chile. Han är flitigt engagerad i stora delar av världen och har gästdirigerat i bland annat Salzburg Mozarteum Orchester, Israels Filharmoniska Orkester och Hamburger Symphoniker. I Sverige gästar Eichenholz förutom Strauss-Orkestern ofta Kungliga Filharmonikerna. Senast i Riksdagskonserten och DN-konserten – Filharmoniker i det gröna – på Gärdet. Han har dirigerat på Göteborgsoperan, Värmlandsoperan, Malmö Opera och Folkoperan i Stockholm och har gjort ett stort antal skivinspelningar för EMI, Naxos etc.

Veaceslav Burlac
Daria Lazucova
Andrea Helander Kramesova
Benjamin Husson

Marianne Eklöf är en av vår tids fantastiska sångerskor. Hon är mezzosopran och har i många år haft världen som arbetsfält men också varit verksam på Malmö Opera och tillhörde i 25 år den fasta ensemblen på Kungliga Operan i Stockholm. Där har hon gjort roller som Octavian i Rosenkavaljeren, Carmen, Eboli i Don Carlos, Brangäne i Tristan och Isolde, Ortrud i Lohengrin och inte minst Klytaimnestra i Elektra. Eklöf är även verksam som regissör och är sedan 2019 ordförande i Stockholms Straussorkester.

Marc Power kommer från en musikerfamilj i Tasjkent, Uzbekistan. Efter studier vid Moskvas konservatorium spelade han som 1:e konsertmästare vid Bolsjojs Akademiska Teater, Opera och Balett i Tasjkent. 1990 flyttade han till Sverige och anställdes året därpå i Kungliga Hovkapellet. Han är konsertmästare i Stockholms Strauss-Orkester, Power Strings och Stockholmsensemblen.

Stockholms Strauss-Orkester bildades 1992 som ett utflöde av det år 1960 bildade Svenska Strauss-Sällskapet. Drivande kraft var Berth Vestergård, också en av grundarna till Strauss-Sällskapet. Orkestern är bildad på mönster av – och med samma instrumentuppsättning som – orkestern Capelle Strauss, vilken verkade under ledning av medlemmar av familjen Strauss mellan 1827 och 1901. Den har också samma klädsel med röda frackar och vita byxor som musikerna i Capelle Strauss bar vid hovbalerna i Wien.

Boksignering

Berth Vestergårds uppmärksammade bok – Den stora musikerfamiljen Strauss – säljs till ett förmånligt pris i Berwaldhallen i samband med konserten, och Berth Vestergård själv är på plats i pausen för att signera sin bok. Försäkra dig om ett signerat exemplar! 

Konsertlängd: 2 tim 30 min inklusive paus
Extern arrangör: Stockholms Straussorkester