40 år av musik: W A Mozart Symfoni nr 40
Amerikanske barnboksförfattaren Maurice Sendaks bok Till vildingarnas land filmatiserades 2009 men redan 1979 skrev Oliver Knussen en opera med libretto av Maurice Sendak själv. Några år senare följde ytterligare ett samarbete med Sendak, och Knussens två barnoperor har kommit att höra till hans mest kända verk. Med anledning av Berwaldhallens 40-årsjubileum gör 40-årige dirigenten Ryan Wigglesworth Mozarts Symfoni nr 40.
Den här produktionen ingår i en eller flera rabatterade konsertserier.

”Den kvällen när Max hade tagit på sig sin vargdräkt levde han bus på alla möjliga sätt så att hans mamma till slut ropade ’VILDING’ till honom. Max morrade tillbaka ’JAG SKA ÄTA UPP DIG’, och då blev han skickad i säng, utan att få något att äta alls. Samma kväll började det växa en skog i Max rum
och växa
och växa…”
Ur Till vildingarnas land av Maurice Sendak, svensk översättning av Boris Persson
Wolfgang Amadeus Mozart och Oliver Knussen. Båda musikaliska underbarn, båda nyskapande i sina tonsättningar av fantasifulla operalibretton, båda passionerat intresserade av de små, precisa detaljerna i det musikaliska hantverket. Mozarts Symfoni nr 40 G-moll, ett av hans mest kända och älskade verk, får symbolisera de 40 år som Berwaldhallen har fyllts av fantastisk musik och samtidigt rama in sagan om pojken Max, liksom vår hyllning till den alltför tidigt bortgångne brittiske tonsättaren och dirigenten Oliver Knussen.
En dag i slutet av 1970-talet stod Oliver Knussen i en bokhandel med Maurice Sendaks Till vildingarnas land i handen. Den numera legendariska boken om Max, med sina vilda illustrationer och sin kärleksfulla skildring av den bråkiga pojkens inre resa, väckte en omedelbar förälskelse och lust att komponera. Men hur skulle man gestalta de stora vildingarna med sina hemska klor, hemska tänder och gula rullande ögon på en operascen? Kostymerna skulle inte se kloka ut, ”och det gjorde de inte heller!” sade Knussen senare. Men kärlek är kärlek och med början 1979 – för 40 år sedan – gav han sig ut på sin egen resa till vildingarnas land, med Sendak själv som librettist.
Songs and a Sea-Interlude är ett knappt 20 minuter långt koncentrat av operan Where the Wild Things Are, ett karaktärsporträtt av pojken Max, gestaltad av sopransolisten. Vi möter Max när hans vilda hyss är som värst och följer honom en bit på fantasiresan, tills natten faller i Night-song och den första vildingen dyker upp som ett sjöodjur ur havet.
Oliver Knussen avled i juli 2018, endast 66 år gammal. Då hade han komponerat musik i 60 år. Hans förmåga att skapa en lekfull, vacker och till synes enkel helhet av tekniskt krävande och minutiöst detaljerade delar gjorde honom till en av världens mest spelade nutida tonsättare. En stor personlighet i en stor kropp, känd bland de orkestermusiker han dirigerade för att på ett närmast magiskt vis höra varenda ton (och misstag) i de mest atonala ackord.
Knussen var under många år konstnärlig ledare för Aldeburgh-festivalen. 2012 framfördes där operan Where the Wild Things Are under ledning av en ung tonsättare och dirigent: Ryan Wigglesworth. I år fyller Wigglesworth 40 år, precis som Berwaldhallen, och firar genom att hålla Berwaldhallens publik i handen på vår resa till både vildingarnas land och Mozarts wienklassicistiska rike.
Text: Janna Vettergren
Sopranen Sophie Bevan ersätts av Claire Booth på grund av sjukdom
Efter konserten håller baren öppet på det nyrenoverade entréplanet. Välkommen!