Musiken berättar: Antihjältarna
Sagofiguren Till Eulenspiegel var en gång lika känd som Arne Anka eller Herman Hedning är i dag – och hans upptåg lika grova som sina efterträdares. I Richard Strauss symfoniska dikt blir Till, efter att ha förnedrat både hantverkare, präster och lärda, till slut dömd till döden. Sibelius sagohjälte Lemminkäinen är varken elak eller illvillig, men hans kvinnojagande leder honom i döden och hans magikunniga mor måste återuppliva honom med gudarnas hjälp. Storslagen musik med dirigent James Gaffigan.
Den här produktionen ingår i en eller flera rabatterade konsertserier.

Hör Sveriges Radios Symfoniorkesters stämledare Rick Stotijn berätta om estländaren Eduard Tubins Kontrabaskonsert:
”Det är möjligt att jag inte är en första rangens tonsättare, men jag är en förstklassig andra rangens tonsättare” är ett av många citat som tillskrivs Richard Strauss. Men nog hör han hemma bland musikhistoriens giganter med operor som Elektra, Salome och Rosenkavaljeren och inte minst med sina symfoniska dikter. Till Eulenspiegel var en sägenomspunnen medeltida upptågsmakare och Strauss tänkte först skriva en opera om honom, men insåg att att den symfoniska dikten passade bättre. Till Eulenspiegels lustige Streiche är en av Strauss fyndigaste tondikter och här ger han i så gott som varje takt prov på sitt skickliga handlag med orkesterapparaten. Utan tvekan ett verk av en första rangens tonsättare!
Estländaren Eduard Tubin flydde till Sverige under andra världskriget. I hans nya hemland kom det att dröja innan hans musik skulle få den uppmärksamhet den förtjänade, men med sin kontrabaskonsert från 1948 gjorde han internationell succé. Konserten beställdes av Tubins landsman Ludwig Juht, solobasist i Bostons symfoniorkester, som uppmanade Tubin att skriva den så att ”varje kontrabasist i hela USA har den stående på sin pult för att kunna skryta med den”. Tubins konsert är sannerligen ett riktigt uppvisningsstycke och här får vi höra en av världens främsta kontrabasister, Sveriges Radios Symfoniorkesters stämledare Rick Stotijn framföra detta virtuosa verk.
Sommaren 1894 besökte Sibelius festspelen i Bayreuth. Säkerligen bidrog de överväldigande upplevelserna av Wagners musik till Sibelius insikt om att han själv inte var någon operatonsättare. Men ursprunget till hans Lemmikäinen-svit står inte desto mindre att finna i Sibelius försök i operagenren. Ett år tidigare hade han skissat på en opera kallad Båtens skapelse och flera av idéerna till operan kom att leva vidare i Lemminkäinen-sviten. Precis som i Strauss tondikt har vi här att göra med musik som förtäljer en historia – och Lemminkäinen är i likhet med Till Eulenspiegel något av en munter antihjälte. Lemminkäinen-sviten fick sitt uruppförande 1896, men de sista revideringarna gjorde Sibelius så sent som 1939.
Den amerikanske dirigenten James Gaffigan är eftertraktad världen över, både som orkester- och operadirigent. Att blåsa liv i Strauss och Sibelius hejdlöst underhållande och dramatiska berättelser är följaktligen ingen match för denne världsdirigent.
Text: Axel Lindhe
UPPTAKT – Fredag kl 18.00 & Lördag kl 14.00
Jack Lantz, programledare Sveriges Radio P2, berättar om konserten.