Längtan till Italien

Fyra olika tider på dygnet, fyra platser i Rom, men alltid med de vackra och ståtliga barrträden i blickfånget. Från lekande barn i trädgårdarna i parken Villa Borghese under högt stående sol till gryning över en romersk legion som marscherar över Via Appia. Respighis underbara symfoniska dikt Roms pinjer kontrasteras friskt av Mendelssohns lekfulla, sprudlande och dansanta italienska symfoni, Symfoni nr 4 A-dur.

Säsong 2019/2020
Datum har passerat
Berwaldhallen
1 tim

Den unge tyske dirigenten Thomas Guggeis började studera fysik i München, men övergick snart till pianostudier och så småningom även dirigering. Säsongen 2016–2017 assisterade han Daniel Barenboim på Staatsoper i Berlin. ”I början var jag bara en av många pianister på teatern, men jag sökte mig så ofta jag kunde till Barenboim för att ställa frågor om musiken, om dirigering och till slut fick jag repetera med orkestern. Jag hade stora möjligheter i Berlin att få lära känna några av de stora artister som arbetade där.” I mars 2018 fick han göra ett hastigt inhopp i en ny uppsättning av Salome vid Staatsoper i Berlin och sedan hösten 2018 är han förste kapellmästare vid operan i Stuttgart. Kvällens program präglat av nostalgisk längtan till Italien kan passa Thomas Guggeis väl. Han tillbringade en del av sin studietid i Milano innan han flyttade till Berlin.

Felix Mendelssohns fjärde symfoni är fylld med intryck från den italienska kulturen – människorna, landskapet, konsten – som tolkas i musik. ”Den italienska symfonin artar sig bra! Det kommer att bli ett av mina gladaste verk, särskilt sista satsen. Jag har inte hittat något för den långsamma satsen ännu, men jag tror att jag spar det till Neapel” skrev han hem till sin syster Fanny. Det var i oktober 1830 som Felix Mendelssohn påbörjade sin vistelse i Italien. Först i mars 1833 avslutade han symfonin i Berlin och två månader senare fick den sitt första framförande, i London under ledning av tonsättaren själv. Det blev succé då, och blir det garanterat även nu.

Ottorino Respighi och hans pinjer i Rom har en helt annan berättelse. Här är det pinjerna själva som är mitt i skeendet. De är inte åskådare eller resenärer som Mendelssohn utan de ser själva och upplever barnens glädje, de kan förnimma dödens skugga, de hör näktergalens sång och bevittnar soldaterna som marscherar. En fantastiskt vacker berättelse i fyra kapitel om Roms pinjer.

Text: Evabritt Selén

Kommande konserter

  • Fåtal platser kvar
    25 & 26 april
    170 - 560 kr

    Mahlers etta med Blomstedt

    Hedersdirigent Herbert Blomstedt gästar Berwaldhallen och Sveriges Radios Symfoniorkester med Mahlers första symfoni och Berwalds Symfoni nr 4.
    Läs mer & biljetter
  • En blyertsillustration av Robert Schumann mot en ljusrosa bakgrund. Bilden kantas till höger och vänster av körsbärsblom och en citronfjäril.
    30 april
    130 - 475 kr

    Schumanns vårsymfoni

    Naturen står i centrum när Magnus Fryklund leder Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester i ett romantiskt vårdoftande program genomsyrat av poesins omvälvande kraft.
    Läs mer & biljetter
  • Fullsatt
    3 maj
    270 - 495 kr

    Happy Voices med Gabriel Forss & Jill Johnson

    Upplev total sångglädje med kören Happy Voices under ledning av Gabriel Forss med gästartist Jill Johnson.
    Läs mer
  • Fullsatt
    7, 8, 10 maj
    130 - 475 kr

    Carmina Burana

    Carl Orffs ikoniska kantat Carmina Burana med Yi-Chen Lin, Radiokören och solisterna Karolina Bengtsson, Tobias Westman och David Risberg.
    Läs mer