Koopman & Hallenberg

Den nederländske organisten, cembalisten och dirigenten Ton Koopman är något av en legend i den klassiska musikvärlden, inte minst för sina banbrytande tolkningar av barockrepertoaren. Här leder han Sveriges Radios Symfoniorkester i Bachs medryckande första Brandenburgkonsert och Mendelssohns stämningsfulla femte symfoni. Dessutom den hyllade operasångerskan Ann Hallenberg i musik av den italienske 1700-talstonsättaren Giovanni Battista Ferrandini.

Säsong 2021/2022
Datum har passerat
Berwaldhallen
1 timme 40 minuter inkl. paus

Konserten sänds på Berwaldhallen Play samt i Sveriges Radio P2 fredagen den 1 april kl 19:00

Ann Hallenberg är en av våra internationellt mest hyllade operasångerskor. Hon framträder regelbundet på världens stora operascener och förra året utnämndes hon av kungen till hovsångerska. Här får vi tillfälle att njuta av hennes röst i musik av den italienske 1700-talstonsättaren tonsättaren Giovanni Battista Ferrandini. Hans kantat Il pianto di Maria är ett verk som länge tillskrevs Händel. Ferrandini föddes i Venedig men tillbringade en stor del av sitt yrkesliv vid hovet i München som hovkapelloboist och tonsättare. I mitten av 1700-talet återvände han till Italien och bosatte sig i Padua, där han träffade den unge Mozart och dennes far.

Bachs Brandenburgkonserter räknas till barockens absolut främsta verk. De sex konserterna tillägnade Bach markgreven vid hovet i Brandenburg. Men något svar från greven kom aldrig och inte förrän i mitten av 1800-talet dök noterna till den här musiken upp igen i ett arkiv i Kungliga biblioteket i Berlin. Varje enskild Brandenburgkonsert kräver en unik uppsättning instrument och Bach tog chansen att bjuda på överraskande och snillrika instrumentkombinationer i varje konsert. I den första konserten, den mest ”symfoniska” av de sex, använder sig Bach bland annat av oboer och horn vid sidan om stråkarna. Brandenburgkonserterna sägs ibland vara den perfekta ”humörhöjar-musiken” och efter att ha lyssnat på hornens lekfulla och glada jaktmotiv i första satsen är det svårt att säga emot.

År 1829, ett par decennier före noterna till Brandenburgkonserterna hittades i Berlin, arrangerade en 20-årig Felix Mendelssohn ett uppförande av Bachs Matteuspassion i samma stad. Mendelssohns gärning skulle bli betydelsefull för det nyväckta intresset för Bachs musik och Mendelssohn inspirerades ofta själv i sitt komponerande av den äldre mästaren. Så är också fallet i den stämningsfulla femte symfonin, där Mendelssohn använder sig av kontrapunkt och av koralmelodier på ett sätt som påminner om Bach. Den femte symfonin var för övrigt den andra symfonin som Mendelssohn komponerade. Det faktum att den benämns den femte kommer sig av att verket publicerades sent, först flera decennier efter tonsättarens bortgång.

Text: Axel Lindhe

Kommande konserter

  • Fåtal platser kvar
    7, 8, 10 maj
    130 - 475 kr

    Carmina Burana

    Carl Orffs ikoniska kantat Carmina Burana med Yi-Chen Lin, Radiokören och solisterna Karolina Bengtsson, Tobias Westman och David Risberg.
    Läs mer & biljetter
  • Fåtal platser kvar
    9 maj
    130 - 475 kr

    Carmina Burana & Emmy Lindströms Rösaring

    Carl Orffs ikoniska kantat Carmina Burana och uruppförande av Emmy Lindströms Rösaring – konsert för orkester.
    Läs mer & biljetter
  • Kören Team Putte klädda i vitt på Berwaldhallens scen och körläktare. I nedre vänster hörn är Putte, Linda Pritchard och Charlie King inklippta.
    Fåtal platser kvar
    11 maj
    240 - 450 kr

    Team Putte med Linda Pritchard & Charlie King

    Det är återigen dags för konsert med Sveriges största kör – Team Putte. Slå dig ner i Berwaldhallens sköna fåtöljer och dras...
    Läs mer & biljetter
  • 14-15 maj
    100 - 420 kr

    Daniel Handsworth i Mozarts fagottkonsert

    Malin Broman leder denna konsert från sin konsertmästarstol och Sveriges Radios Symfoniorkesters egen Daniel Handsworth är solist i Mozarts fagottkonsert.
    Läs mer & biljetter