Kompositören är död

I den musikaliska mordgåtan The Composer is Dead av Nathaniel Stookey och Lemony Snicket kan mördaren sitta var som helst i orkestern! Följ med när Inspektören, spelad av Niklas Riesbeck, försöker ta reda på vem i Sveriges Radios Symfoniorkester som är skyldig. Konserten inleds med sagoinspirerad musik av Edvard Grieg och Jean Sibelius. Passar barn från 8 år och framförs på svenska.

Säsong 2023/2024
Datum har passerat
Berwaldhallen
1 tim 15 min (ingen paus)

Att berätta historier har nog människor gjort så länge som vi kunnat prata med varandra. Historier hjälper oss att förstå varandra, vår omgivning, till och med livets mening och uppkomst. Historier kan roa och skrämma oss, förena oss i att kippa efter andan, eller brista ut i gapskratt.

De flesta förknippar nog den norske författaren Henrik Ibsen med pjäsen Peer Gynt, och då antagligen närmast genom Edvard Griegs fantastiska skådespelsmusik. Musiken har i vår tid fått ett eget liv, vilket också säger något om musikens inneboende förmåga att inspirera oss till att själva skapa helt nya historier. Grieg komponerade musiken till Ibsens karaktärer och händelser, men vi är nog många som hört exempelvis I bergakungens sal och inte kunnat värja oss för alla idéer som musiken väcker i vår fantasi.

Historier kan också förena oss, som Kalevala av den finländske författaren Elias Lönnrot. Han samlade in och skrev ner hjältesagor, dikter, bröllopssånger och andra historier som berättats av föräldrar till sina barn, och som i sin tur berättat dem för deras barn. Kalevala kallas för Finlands nationalepos – ett stort diktverk som blivit en symbol för hela landet. Jean Sibelius musik har betytt mycket för den finska identiteten, inte minst den som inspirerats av de här historierna, som till exempel Pohjolas dotter: Väinämöinen ser en flicka från landet Pohjola, sittande på en rengbåge. Han blir förälskad och ber henne att gifta sig med honom, men först tvingar hon honom att utföra en rad till synes omöjliga uppdrag…

Historier kan också vara lärorika. Förutom att vara en knasig och precis lagom läskig deckarhistoria är The Composer is Dead en pedagogisk genomgång av symfoniorkesterns olika instrument: från den minsta piccolaflöjt till den största kontrabas. Tonsättaren Nathaniel Stookey rör sig friskt mellan romantisk orkestermusik, jazz och modern dansmusik och citerar kända kompositörer från den europeiska musikhistorien – Brahms, Bach, Beethoven, med flera. Den finurliga berättelsen är skriven av Lemony Snicket, känd för bokserien ”Syskonen Baudelaires olycksaliga liv”. Historien berättas på svenska av skådespelaren Nicklas Riesbeck, som också översatt texten.

Vilka historier kommer du att ta med dig när du lämnar konsertsalen? Och vilka kommer du att hitta på själv?

Text: David Saulesco

Kommande konserter

  • Fåtal platser kvar
    7, 8, 10 maj
    130 - 475 kr

    Carmina Burana

    Carl Orffs ikoniska kantat Carmina Burana med Yi-Chen Lin, Radiokören och solisterna Karolina Bengtsson, Tobias Westman och David Risberg.
    Läs mer & biljetter
  • Fåtal platser kvar
    9 maj
    130 - 475 kr

    Carmina Burana & Emmy Lindströms Rösaring

    Carl Orffs ikoniska kantat Carmina Burana och uruppförande av Emmy Lindströms Rösaring – konsert för orkester.
    Läs mer & biljetter
  • Kören Team Putte klädda i vitt på Berwaldhallens scen och körläktare. I nedre vänster hörn är Putte, Linda Pritchard och Charlie King inklippta.
    Fåtal platser kvar
    11 maj
    240 - 450 kr

    Team Putte med Linda Pritchard & Charlie King

    Det är återigen dags för konsert med Sveriges största kör – Team Putte. Slå dig ner i Berwaldhallens sköna fåtöljer och dras...
    Läs mer & biljetter
  • 14-15 maj
    100 - 420 kr

    Daniel Handsworth i Mozarts fagottkonsert

    Malin Broman leder denna konsert från sin konsertmästarstol och Sveriges Radios Symfoniorkesters egen Daniel Handsworth är solist i Mozarts fagottkonsert.
    Läs mer & biljetter