Isabelle Faust i Schönbergs violinkonsert
Isabelle Faust tillhör en av vår tids allra främsta violinister och har gjort ett flertal hyllade samarbeten med Daniel Harding och Radiosymfonikerna. Nu är hon tillbaka i Berwaldhallen med Schönbergs hänförande violinkonsert, skriven på 1930-talet sedan Schönberg hade flytt nazisterna och bosatt sig i Kalifornien. Med element av tolvtonsteknik är musiken i konserten lyrisk på ett närmast neoklassiskt vis. Dessutom får vi höra Johannes Brahms underbara fjärde symfoni.
Den här produktionen ingår i en eller flera rabatterade konsertserier.

Violinkonserten sänds i Sveriges Radio P2 fredagen den 24 september kl 19:03.
Den tyska stjärnviolinisten Isabelle Faust är en regelbunden gäst i Berwaldhallen och räknas som en av vår tids mest framträdande solister på sitt instrument. Senast hon framförde Arnold Schönbergs violinkonsert i Berwaldhallen skrev Svenska Dagbladets recensent Sofia Nyblom att verket ”framstår i Fausts genomlysta tolkning som elegant, vemodigt och självklart i all sin gåtfullhet”. Faust har även gjort en prisad skivinspelning av konserten tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester och Daniel Harding. Violinkonserten skrevs 1936, då Schönberg sedan flera år var bosatt i USA. Verket kan sägas vara hans första egentliga försök i att komponera en klassisk violinkonsert med inslag av tolvtonsteknik.
Steget kan kanske tyckas långt från den progressive Arnold Schönberg till romantikern Johannes Brahms, men faktum är att Brahms var en av Schönbergs stora musikaliska förebilder (den andra var Richard Wagner) och som ung tonsättare drömde Schönberg om att förena sina äldre tonsättarkollegors tonspråk. Hans kanske största hedersbetygelse till Brahms var orkesterversionen av dennes Pianokvartett i g-moll som ibland skämtsamt kallas för ”Brahms femte symfoni”.
Men det blev som bekant bara fyra symfonier från Brahms penna. Den fjärde är komponerad i moll och avslutas också med ett mollackord vilket är relativt ovanligt i musikhistorien. Som så ofta hos Brahms är det mångbottnad musik med skiftande sinnelag; ibland benämns verket ”den tragiska”, men det bjuder också på – som så ofta hos Brahms – oerhört läckra och intagande melodier. Speciellt berömd har den fjärde satsen blivit, där Brahms använder sig av en konstfärdigt utformad passacaglia, en rad variationer på ett musikaliskt motiv och ett ganska sällsynt grepp i den symfoniska repertoaren.
Brahms var inte känd för att vara speciellt uppmuntrande gentemot sina kompositionskollegor, men inför Dvořák hade han inget annat än lovord. De två blev goda vänner och Brahms fungerade som mentor till sin yngre kollega och hjälpte honom i karriären. Dvořáks dramatiska och känsloladdade konsertuvertyr Othello, som inspirerats av Shakespeares drama med samma namn, komponerades strax innan Dvořák lämnade sitt hemland Tjeckien för en tre år lång vistelse i USA.
Axel Lindhe