Jubileum för Hardenberger
Stjärntrumpetaren Håkan Hardenberger räknas som en av världens absolut främsta musiker på sitt instrument. För att fira sin 60-årsdag återvänder han till Berwaldhallen med den australiensiske tonsättaren Brett Deans trumpetkonsert Dramatis personae. Dessutom bjuds på romantisk musik av två tyska tonsättare som var goda vänner, Johannes Brahms och Robert Schumann. Daniel Harding leder Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester.
Den här produktionen ingår i en eller flera rabatterade konsertserier.

Konserten sänds direkt på Berwaldhallen Play och i Sveriges Radios P2 den 18 mars kl 19:00.
En höstdag år 1853 knackade det på dörren till makarna Schumanns bostad i Düsseldorf. Utanför porten stod en tjugoårig Johannes Brahms. Sedan han slagit sig ner vid pianot och spelat några av sina kompositioner blev Robert och hans hustru Clara förtjusta i den unge tonsättaren och Robert skrev en entusiastisk artikel om sin yngre kollega i tidskriften Neue Zeitschrift für Musik. Tyvärr kom Brahms och Schumanns vänskap att bli kortvarig. I början av året därpå kastade sig Robert i floden Rhen och två år senare avled han på mentalsjukhus.
Men trots att han bara blev fyrtiosex år gammal hann Robert Schumann med att komponera åtskilligt med musik i de flesta genrer. Nachtlied för kör och orkester komponerades på bara en vecka i november 1849 och fick sin premiär på våren 1851 i Düsseldorf. Texten är av Friedrich Hebbel. Schumann beundrade och tonsatte flera verk av denne österrikiske författare, dramatiker och poet.
Knappt två decennier senare var Brahms sommaren 1868 på besök hos tonsättaren Albert Dietrich i Wilhelmshaven i nordvästra Tyskland. Under den här tiden hade Brahms fått upp ögonen för Friedrich Hölderlins poem Schicksalslied och han blev så uppslukad av detta att han skyndade sig tillbaka till Hamburg för att slutföra sitt verk, men det skulle dröja till 1871 innan han lyckades bli helt färdig. Några år tidigare hade Brahms fått sitt genombrott som tonsättare med sitt Requiem och mycket av tonspråket från rekviet går igen i Schicksalslied, såsom känslan av högtidlighet och de skira, tröstande klangerna som Brahms var en mästare i att framkalla.
Brett Dean började sin karriär som musiker och han var under femton år altviolinist i Berliner Philharmoniker, men sedan millennieskiftet har han satsat på en karriär som frilansmusiker, dirigent och tonsättare. Hans trumpetkonsert är komponerad direkt för Håkan Hardenberger, som för övrigt har fått sig tillägnad musik av många tonsättare, som Sir Harrison Birtwistle, Hans Werner Henze, Arvo Pärt, Rolf Martinsson och HK Gruber. Titeln på Deans verk – Dramatis Personae – är latin och är en term som används för att räkna upp rollfigurerna i en pjäs. I verket intar solisten rollen som ”hjälte”, men det är en protagonist som flera gånger under verkets gång ändrar karaktär på ett mycket kreativt sätt.
Text: Axel Lindhe