Försommarkonsert med Radiokören
Sofi Jeannin, chefsdirigent för BBC Singers och tidigare chefsdirigent för Franska Radions kör, leder Radiokören i en härlig försommarkonsert. På programmet står såväl svensk körmusik av bland annat Ingvar Lidholm, som stämningsfulla verk av den italienske tonsättaren Ildebrando Pizzetti och engelsmannen Frederick Delius.
Den här produktionen ingår i en eller flera rabatterade konsertserier.

Konserten sänds i Sveriges Radios P2 9 juni kl 19:03.
När David Wikander (1884-1955) tonsatte Ragnar Jändels dikt Förvårskväll tog han fasta på den kontrast mellan hopp och vemod, glädje och allvar, som varje år infaller med ljusets ankomst. Den känslan genomsyrar den här konserten, där Sofie Jeannin, chefdirigent för BBC Singers och tidigare chefdirigent för Franska Radions kör, leder Radiokören.
I Förvårskväll använder Wikander en närmast impressionistisk palett. Verket inleds med att herrstämmorna imiterar damstämmorna i kanonform, varpå skiftande polyfona inslag skapar en tät botten mot vilken skira stämmor framträder i ett skimrande mönster.
Precis som David Wikander var Oskar Lindberg (1887-1955) född i Dalarna. Körverket till Oscar Levertins dikt med titeln En gammal pingstvisa fick av Lindberg titeln Pingst i en komposition från år 1911. Den ljuvliga sången är ett av Lindbergs mest kända verk.
Nils Lindberg (1933-2022) var brorson till Oskar Lindberg, och rörde sig fritt mellan jazzen, folkmusiken och den symfoniska musiken. Under många år samarbetade han med Alice Babs. 1990 tonsatte han ett antal dikter av William Shakespeare och Robert Marlowe för blandad kör, däribland Shall I compare thee to a summer’s day.
Ingvar Lidholm (1921-2017) hör till den svenska körmusikens frontfigurer, och hans verk Laudi från 1947 är legendariskt. Lidholm var 26 år när han komponerade stycket och många – bland andra Eric Ericson – menade att det var omöjligt att framföra. I en intervju berättade Ericson om hur ”Kammarkören drevs till förtvivlan av dessa hisnande språng mellan höga toner, detta ansågs först som något helt omöjligt att sjunga!”. Urpremiären 1948 blev dock en stor succé. Efter en period av framgångar med flera stora orkesterverk återvände Lidholm till körmusiken 1973 med …a riveder le stelle, med text ur Dantes Divina commedia. Titeln syftar på när Dante och Vergilius efter sin vandring i helvetets kretsar återvänder till den ljusa världen och får syn på den gnistrande stjärnhimlen.
Den italienska konsten och litteraturen fyllde en viktig funktion även hos Ildebrando Pizzetti (1880-1968). I hans körverk finns drag av såväl renässansens vokalpolyfoni som impressionism. Pizzetti var särskilt intresserad av text, och ordens musik är lika viktiga som själva tonerna. Cade la sera utgår från en romantisk naturbeskrivning av hur natten faller och månen stiger ”ur rosenfärgad strålglans”.
I kontrast till Pizzettis språkliga finesser är Two Songs to be sung of a summer night on the water av Frederick Delius (1862-1934) ett körverk helt utan ord. Trots det fångar stycket från 1917 sommarnattens stämningar på ett sätt bortom ordens förmåga. Rösterna stegras, klangerna tätnar, och det är lätt att komma och tänka på vad Ingvar Lidholm 1986 formulerade som körmusikens själva kärna: ”Rösten är så nära människan. Egentligen säger detta allt.”
Text: Hedvig Ljungar
Observera – var ute i god tid inför din konsert på lördag 3 juni.
Stockholm Marathon, som går av stapeln lördagen den 3 juni, passerar Berwaldhallen. Därför kan det vara svårt att ta sig fram med fordon samt via lokaltrafiken till oss. Vänligen läs mer på stockholmmarathon.se samt sl.se för mer information.