arrow

FÖRSOMMARKONSERT MED ADOLF FREDRIKS MUSIKKLASSER FARSTA

Vad gör svenskarna på vintern – jo, de drömmer om våren och sommaren. Så kan man sammanfatta Adolf Fredrik Lindblads Om vinterkväll från 1863. Detta romantiska verk ramas in av skandinavisk folkmusik samt nyare och äldre körstycken av svenska kompositörer. 300 unga sångare bjuder in er att tillsammans med fem musiker och tre sångsolister följa med på en musikalisk resa som kretsar kring den ljusa årstiden och kring kraften som finns i att gemensamt ta ton.


Medverkande

 

Anna Smedendahl Rosén är körsångare, utbildad pianopedagog och musiklärare mot grundskola och gymnasium vid Musikhögskolan Ingesund. Hon har tidigare främst jobbat som piano- och körlärare i kulturskolan men också som musiker i bland annat kyrkan, musiklärare i grundskolan, på estetiskt gymnasium och haft kurser på Linköpings universitet. Sedan hösten 2023 är hon anställd som körlärare på Adolf Fredriks musikklasser i Farsta.

Jonatan Lönnqvist är sångare, sångpedagog och kördirigent – utbildad vid bland annat Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och som Fulbrightstipendiat vid Mannes College of Music i New York. Efter att under sex år ha jobbat som körpedagog i Västerås musikklasser är han sedan hösten 2022 anställd i Adolf Fredriks musikklasser i Farsta.

 

Marcus Josephson är kördirigent och sångare, utbildad vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Uppvuxen i en musikälskande släkt i Norrköping kom körsången tidigt in i livet och redan vid 17 års ålder fick han förtroendet att ta över ledningen för den lokala gospelkören och på den vägen har det sedan fortsatt. Vid sidan av jobbet som lärare på Adolf Fredriks musikklasser i Farsta frilansar han som dirigent och sångare, både som solist och i körer, och gärna i vitt skilda genrer. I sitt arbete som dirigent har han jobbat med ensembler som Eric Ericsons Kammarkör, Kyiv Soloists & Stockholm Concert Orchestra. Som sångare har han turnerat i gospelkyrkor i USA:s inland, sjungit fransk musik i Provencalska byar och svensk körlyrik med några av landets främsta körer.

 

Peter Kajlinger är en etablerad operasångare som debuterade redan som 11-åring i Leningradoperans gästspel på Kungliga Operan i Stockholm 1976. Efter studier på Operahögskolan har han varit väl anlitad och sjungit på alla operahus i Sverige samt var även anställd många år på Staatsoper Stuttgart. Förra året sjöng han Bottom i En midsommarnattsdröm på Kungliga Operan och Don Magnifico i Askungen på Folkoperan. I våras medverkade han i Tosca på Wermland Opera.

Mattias Gunnari har studerat vid Kungliga Musikhögskolan samt Operahögskolan i Stockholm. Efter avlagd examen debuterade han vid Kungliga Operans stora scen som Prinsen i Snödrottningen. Han har också framträtt vid Folkoperan som Flavio i Norma samt vid Vadstena-Akademien som Barry i Andefabriken och Dr. Richardson i Breaking the Waves. Han är en ofta anlitad kyrko- och konsertsångare som till exempel har framträtt som solist i verket Fynsk forår i Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester.

 

Jessica Elevant tog sin examen från kandidatprogrammet på Operahögskolan, Stockholms konstnärliga högskola i Stockholm våren 2021. Sedan dess har hon sjungit roller såsom Musetta i Puccinis La Bohème och Fiordiligi i Mozarts Così fan tutte samt medverkat i Kungliga Operans uppsättning av Sova vaken i rollen som Gun. Senast sågs hon som Lizzy i Daniel Nelsons Stolthet och fördom på Norrlandsoperan. Härnäst sjunger hon Morgana i Confidencens uppsättning av Alcina sommaren 2024.

Backa Hans Eriksson är utbildad vid Musikhögskolan i Stockholm och vid Musicians Institute i Los Angeles och har även undervisat vid dessa skolor. Som frilansmusiker på kontrabas och elbas har han turnerat samt spelat in med våra allra största artister. Som arrangör har han bidragit till legendariska inspelningar med bland annat Lisa Nilsson. Han spelar både i tillfälliga konstellationer och regelbundet med exempelvis CajsaStina Åkerström och egna duon Fairytale – Sagolik musik, tillsammans med blockflöjtisten Malou Meilink. Efter att ha samarbetat med Povel Ramel i 15 år har han fortsatt spela hans musik i trion Povels Naturbarn tillsammans med Lotta och Mikael Ramel.

 

Erik Rydvall har på senare år vuxit fram som en stjärna på den svenska folkmusikhimlen. Hans musikaliska bredd har lett till turnéer med Flamencos en route, Danska radions flickkör, Orphei Drängar, Norrlandsoperans Symfoniorkester, Dalasinfoniettan, konsertorganisten Gunnar Idenstam samt med den svenska världsmusikens nestor Ale Möller. Han medverkar även som musiker i ett antal uppmärksammade Hollywoodfilmer och tv-spel. Under de senaste åren har Erik tagit sig an soloprojektet att spela Bachs partitor för violin och cello på nyckelharpa vilket gett honom en stor publik, både i Sverige och utomlands.

Sandra Marteleur är utbildad inom både folkmusik och klassisk musik på Musikkonservatoriet Falun och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Som folkmusiker har Sandra spelat med bland andra Lena Willemark, Gunnar Idenstam och bandet Stormsteg som hon även skrivit mycket musik till. Sandra brinner också för att spela barockmusik på tidstrogna instrument och medverkar i ensembler som ReBaroque och Stockholms Bachsällskap. Sandra inspireras av de små detaljerna i musiken och låter varje stråkdrag och ornament bli en möjlighet till improvisation.

 

Magnus Svensson studerade länge såväl cello som orgel innan så småningom pianot, med dess oändligt rika repertoar, alltmer tog över intresset. Idag räknas han som en av Sveriges ledande uttolkare av den klassiska pianorepertoaren och är en uppskattad ackompanjatör som har musicerat tillsammans med flera av världens främsta sångare – exempelvis Bryn Terfel, Nina Stemme och Christoph Prégardien. Magnus Svensson har framträtt på de flesta större konsertscenerna i Skandinavien, men också flitigt konserterat i USA och flertalet europeiska länder, i synnerhet Tyskland, Italien och Frankrike.

 

Efter avslutande studier vid bland annat Adolf Fredriks Musikklasser, Framnäs folkhögskola och Piteå Musikhögskola på slagverk och flöjt är Jonas Sjöblom i dag verksam som frilansmusiker, kompositör, producent och solist i eget namn. Samarbetet med artister och dansare i de olika genrerna inspirerar Jonas vilket har resulterat i medverkan på ett hundratal album, filmmusikinspelningar samt teater- och dansproduktioner både som musiker och kompositör. Han har även lett flertalet kurser vid olika musikgymnasium samt vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Ungefärlig konsertlängd: 1 tim 20 min utan paus

Extern arrangör: Farsta grundskola Adolf Fredriks musikklasser Utbildningsförvaltningen