Dvořáks symfoni nr 6

Norska kompositören och musikkritikern Pauline Hall var en framstående person i det norska kulturlivet under den första delen av 1900-talet. Det orkestrala verket Foire kommer ur hennes impressionistiska Verlaine suite från 1929. Till sin opera Intermezzo skrev Richard Strauss själv librettot och använde sig av händelser ur sitt eget liv, ett missförstånd mellan honom själv och hustrun som sånär ledde till skilsmässa. Verkets stilfulla mellanaktsmusik har blivit synnerligen populär. Konserten avrundas med Antonín Dvořáks ljusa och livsbejakande sjätte symfoni. Den unge tjeckiske dirigenten Petr Popelka, chefsdirigent för Prags Radiosymfoniorkester leder Sveriges Radios Symfoniorkester.

Säsong 2022/2023
Datum har passerat
Berwaldhallen
1 tim 15 min

Konserten sänds i Sveriges Radio P2 den 17 mars kl 19:03.

Pauline Hall var en norsk kompositör, organist, journalist och författare som var den första kvinnan att få statligt stöd för sin musikaliska verksamhet. Hon var även en av grundarna av Norsk Komponistförening 1917 och hade generellt en viktig roll i det norska kulturlivet under det tidiga 1900-talet. Halls Verlaine suite för orkester  hade premiär 1929, men då Oslo Filharmonien vägrade spela verket, organiserade Hall konserten själv. Trots att den blev en ekonomisk förlust ledde till att hennes musik fick en större internationell uppskattning. Verlaine suite är skriven i en fransk impressionistisk stil, med Claude Debussy och Maurice Ravel som största inspiration, men Hall gick senare över till en mer ny-klassisk kompositionsteknik.

Antonín Dvořák växte upp i den lilla böhmiska byn Mühlhausen, då belägen i dubbelmonarkin Ungern-Österrike; numera återfinns byn i nordvästra Tjeckien och heter Nelahozeves. Fadern ville att sonen i likhet med honom själv skulle bli slaktare och senare även överta familjens värdshus. En musiklärare hjälpte dock Antonín till vidare musikstudier i Prag, där den begåvade eleven senare blev dirigent för den tjeckiska nationalteaterns orkester och därefter professor i komposition vid Pragkonservatoriet.

Med framgångsrika verk som Slaviska danser och Serenad för stråkar bidrog Dvořák till att stärka dåtidens nationalistiska strömningar. Musiken i symfoni nr 6  D-dur är typisk för denna nationalromantik: en klassisk-romantisk form fylld av folkliga melodier och livlig rytmik.

Även Richard Strauss var på sin tid en uppburen dirigent. Han omtalades som den främste tyske dirigenten efter Wagner och hyllades också för sin sensibla musik. Hans tredje opera, Salome, blev så framgångsrik att han vid uruppförandet ropades in 38 gånger. Operan Intermezzo från 1924 är ett tidigt exempel på den naturalistiska samtidsoperan (Zeitoper) som växte fram vid denna tid, en genre i vilken även Kurt  Weill, Arnold Schönberg och Paul Hindemith experimenterade. Monologer och vardagsprat ersatte ofta arior och stämsång.

Richard Strauss Fyra symfoniska mellanspel, ursprungligen avsedda för operans scenbyten, är musik som i sin böljande bredd och elegiska klangrikedom påminner om Mahler, men i sin komplexa täthet och djärva tonalitet även om Wagner.

Kombinerad verksamhet som tonsättare och dirigent utmärker även kvällens dirigent, Petr Popelka, född 1986 i Prag, där han i likhet med Dvořák fick sin musikaliska utbildning och dit han i september 2022 återvänder för att tillträda som chefdirigent och konstnärlig ledare för Prags Radiosymfoniker.

Under många år var Popelka anställd basist vid Sächische Staatskapelle i Dresden, den stad som för övrigt hyser den berömda Semperoperan. Och det var just där som Richard Strauss Intermezzo 1924 fick sin urpremiär.

Text: Björn Gustavsson

Lär dig mer om Antonín Dvořák i Sveriges Radios P2 Klassiska podden

Lär dig mer om Richard Strauss i Sveriges Radios P2 Klassiska podden


Bonuskonsert 8 mars: Från Aulin till Holst

Onsdagen den 8 mars har vi glädjen att bjuda er på en kammarmusikkonsert efter ordinarie konserts slut. Varmt välkomna att stanna kvar. Extrakonserten påbörjas efter en kort paus. På programmet står kammarmusik av Amanda Maier-Röntgen, Valborg Aulin, Germaine Tailleferre och Imogen Holst. Ett helt program enbart skrivet av kvinnor, på internationella kvinnodagen.

Medverkande:
Karin Eriksson, violin
Frida Hallén Blixt, violin
Ann Christin Wingård Ward, viola
Peter Volpert, cello
Karin Birgersson, presentatör

Program:
AMANDA MAIER-RÖNTGEN Stråkkvartett A-dur I. Allegro – 5 min
VALBORG AULIN Stråkkvartett F-dur op.17 no.1
Intermezzo: Allegro con spirito e capriccioso – 3,30 min
GERMAINE TAILLEFERRE Stråkkvartett II. Intermede – 3 min
IMOGEN HOLST Phantasy Quartet – 10 min

 

Kommande konserter

  • Fåtal platser kvar
    25 & 26 april
    170 - 560 kr

    Mahlers etta med Blomstedt

    Hedersdirigent Herbert Blomstedt gästar Berwaldhallen och Sveriges Radios Symfoniorkester med Mahlers första symfoni och Berwalds Symfoni nr 4.
    Läs mer & biljetter
  • En blyertsillustration av Robert Schumann mot en ljusrosa bakgrund. Bilden kantas till höger och vänster av körsbärsblom och en citronfjäril.
    30 april
    130 - 475 kr

    Schumanns vårsymfoni

    Naturen står i centrum när Magnus Fryklund leder Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester i ett romantiskt vårdoftande program genomsyrat av poesins omvälvande kraft.
    Läs mer & biljetter
  • Fullsatt
    3 maj
    270 - 495 kr

    Happy Voices med Gabriel Forss & Jill Johnson

    Upplev total sångglädje med kören Happy Voices under ledning av Gabriel Forss med gästartist Jill Johnson.
    Läs mer
  • Fullsatt
    7, 8, 10 maj
    130 - 475 kr

    Carmina Burana

    Carl Orffs ikoniska kantat Carmina Burana med Yi-Chen Lin, Radiokören och solisterna Karolina Bengtsson, Tobias Westman och David Risberg.
    Läs mer