Alfvén, Sibelius & Schnelzer
Den nyfikne och högaktuelle Albert Schnelzer skriver sin första pianokonsert särskilt till den världsberömde pianisten Conrad Tao som gästar Berwaldhallen för tredje gången denna säsong. Det nordiska temat fortsätter med en förtrollande svit ur Hugo Alfvéns balett Bergakungen och Jean Sibelius djärva och nyskapande Symfoni nr 1.
Den här produktionen ingår i en eller flera rabatterade konsertserier.

Hör Albert Schnelzer berätta om sitt verk This Is Your Kingdom, med den amerikanske pianisten Conrad Tao:
Denna konsert ägnas tre kompositörer som är eller har varit nyskapande, var och en i sin tid. Albert Schnelzer, med sina ofta gränsöverskridande uttryck såväl i det lilla formatet som i större orkesterverk och opera, har kommit att få en betydande position bland våra samtida tonsättare. Men en Pianokonsert hade han ännu inte vågat sig på när Sveriges Radios Symfoniorkester, som tidigare framfört hans Tales from Surburbia, beställde ett nytt verk, berättar han. Men då insåg han att det var dags. Att dessutom den anmärkningsvärt begåvade, blott 25-årige amerikanske pianisten Conrad Tao tackade ja till att uruppföra verket avgjorde saken. För Schnelzer kom en sådan djupt reflekterande musiker och tonsättare som Tao att bli en stark inspirationskälla, framför allt i idéflödet i den inledande kompositionsprocessen.
Conrad Tao, i Berwaldhallen för tredje gången denna säsong, är en ovanligt multibegåvad musiker med siktet inställt på konstverket, helheten, mer än virtuoseri och enskilda teknikaliteter. Trött på underbarns-epitetet har han utvecklat ett konstnärskap helt i sin egen rätt; han ser teknisk skicklighet enbart som ett medel för den berättelse han vill förmedla. Tao är också själv en framgångsrik tonsättare.
Jean Sibelius var 34 år när han 1899 färdigställde sin Symfoni nr 1, som mottogs med förtjusning under en politiskt explosiv period i Finland. Det var inga upptrampade stigar som Sibelius valde, även om släktskap med bland andra Tjajkovskij och Bruckner nämns. Men framför allt hyllades Sibelius både i och utanför Finland för sin nyskapande musik och redan i första satsen visar han prov på djärvhet när han låter en klarinett ödesmättad och ensam slingra sig i en och en halv minut ovanför dova pukor.
Konserten inleds med Hugo Alfvéns musik till pantomimbaletten Bergakungen, med libretto och scenografi av John Bauer, som vid uruppförandet 1923 fick ett blandat mottagande. Svenska Dagbladet talade om en tonsättare som ”ånyo hävdat sin rangställning” medan Wilhelm Peterson-Berger i Dagens Nyheter sågade Alfvén totalt. ”Det enda värdet är möjligen bildkonstnärligt”, hävdar han och fortsätter: ”Tonkonsten endast medverkar, visserligen med ett högst betydande antal toner, men dessa äro ej valda på ett så enhetligt och organiskt sätt att ett konstverk med tvingande idésammanhang och stor enkel inre skönhet uppnåtts.” Tiden har dock kommit över den surmulna kritiken och i dag räknas orkestersviten ur Bergakungen till ett av Alfvéns stora verk.
Text: Jenny Leonardz
14 mars kl 18.00:
- Invigning av Svensk Musikvår med konserthuschef Helena Wessman, Jörgen Pettersson och Mattias Rodrick från Svensk Musikvår. I direkt anslutning till invigningen ges en konsertintroduktion.
- Klockan 21.30 inne på Berwaldhallens scen ger Svensk Musikvår en halvtimmes konsert med Gustaf Sjökvists Kammarkör och Stockholms Saxofonkvartett under ledning av dirigent Florian Benfer. Klicka här för att boka din onumrerade gratisbiljett till konserten.
15 mars kl 18:00:
- Konsertintroduktion i Berwaldhallens nedre foajé 1 timme före konsertstart.