40 år av musik: Jubilarerna
Molly Kiens nyskrivna stycke för Radiosymfonikernas solister Eriikka Nylund och Fredrik Ekdahl inleder denna sista jubileumskonsert, där alla tre dessutom är jämngamla – 40 år – med Berwaldhallen själv. Dirigenten och violinisten Tobias Ringborg bjuder på både vackra romanser av Stenhammar och Berwalds Sinfonie Singulière, som spelades på den allra första konserten i Berwaldhallen och här blir en elegant avslutning på det pampiga firandet.
Den här produktionen ingår i en eller flera rabatterade konsertserier.

Konserten den 16 januari föregås av en Upptakt med Sveriges Radio P2:s Klassiska Podden om Wilhelm Stenhammar.
”Med sådana vänner behöver man inga fiender”, heter det. Tonsättaren och hovkapellmästaren Ludvig Norman, en stor beundrare av Franz Berwald, hade dock sin blinda fläck. Fram till sin död undanhöll han av missriktad välvillighet existensen av en av de mest originella svenska symfonierna: Berwalds Sinfonie singulère, komponerad efter att denne sålt sitt ortopediska institut i Berlin och återvänt till Sverige.
När Tor Aulin uruppförde symfonin 1905, 60 år efter dess tillkomst, blev det tillsammans med bildandet av Berwaldstiftelsen 1909 starten för en febril Berwald-renässans som nådde sin kulmen med firandet av Berwalds 150-årsjubileum 1946. Vid Berwaldhallens invigning 1979 var Sinfonie singulière en självklarhet för dåvarande chefsdirigenten Herbert Blomstedt. Inte bara för att dess upphovsman fått namnge Sveriges Radios Symfoniorkesters nya konserthus, utan dessutom för att verket med sin vitalitet och originalitet är en pärla bland svenska symfonier.
En som också gick i bräschen för Berwald och införlivade hans verk i den fasta repertoaren var Wilhelm Stenhammar. Både under tiden som dirigent vid Hovkapellet i Stockholm och som konstnärlig ledare för Göteborgssymfonikerna i femton år. Stenhammars Två sentimentala romanser för violin och orkester tillhör hans mest intagande verk och komponerades under en vistelse på Vestanå herrgård utanför Gränna sommaren 1910. Här framförs de av en av Sveriges finaste violinister, Tobias Ringborg, som dessutom är konsertens dirigent.
Det snurrar runt talet 40 på denna den sista jubileumskonserten till Berwaldhallens ära. Den amerikanskfödda men sedan flera år Sverige-baserade tonsättaren Molly Kiens beställningsverk, en Concertante för fagott, viola och orkester, är komponerat till Berwaldhallens ära och tillägnas de två solisterna: violasten Eriikka Nylund och fagottisten Fredrik Ekdahl, båda två liksom Kien själv jämngamla med jubilaren. En praktfull inledning på en både ljuvlig och sprudlande festkonsert.
Text: Henry Larsson
GUIDAD VISNING: Vill du veta mer om Sveriges Radios konserthus? Före konserten den 16 januari har vi visningar kl 16:00 och 16:30, med ett begränsat antal platser. Köp din biljett till visningen här.
UPPTAKT 16 januari: med Klassiska Podden i Sveriges Radio P2. Camilla Lundberg och Carl Tofft om Wilhelm Stenhammar. Start kl 17.00, i nedre foajén.
Efter konserten håller baren öppet på det nyrenoverade entréplanet. Välkommen!