arrow

JURY ERIC ERICSON AWARD 2024

Justin Doyle

Justin Doyle. Foto: Matthias Heyde.

Justin Doyle. Foto: Matthias Heyde.

Justin Doyle är chefsdirigent och konstnärlig ledare för RIAS kammarkör och en eftertraktad opera- och orkesterdirigent. Han är gästprofessor i kördirigering vid Musikhögskolan Hanns Eisler i Berlin och gästföreläsare vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. Han har tidigare varit chefsdirigent för bland andra Manchesters universitetskör och Essex symfoniorkester och konstnärlig ledare för festivalerna i Ryedale och Swaledale.

Som gästdirigent har han uppträtt med bland andra Halléorkestern, Finländska barockorkestern, Royal Northern Sinfonia, Akademie für Alte Musik i Berlin och Johannesburgs filharmoniska orkester. Han har fått lysande kritik som operadirigent för bland annat Mozarts Così fan tutte, Brittens Albert Herring och Offenbachs Fantasio, den sistnämnda för första gången i Storbritannien. Med RIAS kammarkör har han spelat in ett album med körverk av Benjamin Britten och ett med musik av tyska judiska tonsättare tillsammans med kantor Azi Schwartz.

Han har gjort omfattande resor i Afrika, framför allt Kenya och Etiopien, och arrangerat afrikanska folksånger för kör. Han sjöng i Westminsters katedralkör som barn och studerade musik vid King’s College och universitetet i Cambridge.

Kaspars Putniņš

Kaspars Putniņš. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Kaspars Putniņš. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Kaspars Putniņš är chefsdirigent för Radiokören från och med säsongen 2020–2021. Han är även konstnärlig ledare och chefsdirigent för Estlands filharmoniska kammarkör och har varit permanent dirigent för Lettiska radions kör sedan 1994. Som gästdirigent samarbetar han med exempelvis RIAS kammarkör, Nordtyska radions kör Hamburg, DR VokalEnsemblet, BBC Singers, Tokyo Cantat och Nederländska radions kör.

Putniņš är en van uttolkare av såväl renässansens polyfona körverk som romantikens starka känsloyttringar men framför allt är han en driven främjare av enastående samtida körmusik. Genom nära samarbeten med en rad olika nordiska och baltiska tonsättare har han bidragit till att sätta en hög standard för framföranden och inspelningar av

nyskrivna körverk.

Han har uppfört verk av tonsättare som Maija Einfelde, Mārtiņš Viļums, Toivo Tulev, Lasse Thoresen och Gavin Bryars och varit drivande i olika sceniska projekt där hans körsångare samarbetar med skådespelare och visuella konstnärer. Han har gjort hyllade skivinspelningar som exempelvis verk av Schnittke och Pärt med Estlands filharmoniska kammarkör på ett album som belönats med både en Gramophone Award och Diapason d’Or.

Krista Audere

Krista Audere. Foto: Karīna Kaminska.

Krista Audere. Foto: Karīna Kaminska.

Krista Audere är en dirigent av lettiskt ursprung, nu baserad i Nederländerna. Hon är för närvarande dirigent för VU-Kamerkoor, Kamerkoor Venus, och är regelbundet engagerad som gästdirigent för Dutch Chamber Choir, Dutch Radio Choir och Cappella Amsterdam.

Sedan hon vann Eric Ericson Award 2021 har hon fortsatt att arbete med professionella körer över hela Europa. Säsongen 2023/24 har hon engagemang med Lettland statskör, Ungerns radiokör, Bayerns radiokör, Danska National Vocal Ensemble, WDR Rundfunkchor Köln, SWR Vokalensemble Stuttgart och BBC Singers.

Krista Audere (1989) tog examen från Riga där hon fick kvalifikationer som kormästare och körsångerska. Hon tog sedan kandidatexamen i körledning vid Jāzeps Vītols lettiska musikhögskola samtidigt som hon berikade sin musikaliska erfarenhet vid University of Music and Performing Arts Stuttgart.

2016 tog Krista masterexamen och tog examen ”cum laude” vid Amsterdams konstuniversitet. Som sångerska har hon samarbetat med Lettlands radiokör och Cappella Amsterdam

Erik Westberg

Erik Westberg. Foto: Pär Bäckström.

Erik Westberg. Foto: Pär Bäckström.

Erik Westberg är en flerfaldigt prisbelönad kördirigent och, sedan 2003, professor i kördirigering och körsång vid Institutionen för konst, kommunikation och lärande vid Luleå Tekniska Universitet. Han grundade 1993 Erik Westbergs Vokalensemble, en ensemble som beställt och uruppfört ett femtiotal verk av svenska och internationella tonsättare, genomfört över fyrtio turnéer och gjort ett stort antal inspelningar.

Han har även varit ledare för Oslo Filharmoniske Kor och KFUM-kören i Stockholm, samt anlitats som gästdirigent för Radiokören, Pro Coro Canada, Spaniens nationalkör och São Paulo stads symfoniska kör. Han var idégivare till projektet ”Körsång för fred och rättvisa”, som engagerade 8 000 körsångare i 56 länder, och initiativtagare till projektet Barents körcentrum, som engagerade professionella sångare från Sverige, Finland, Norge och Ryssland.

Han har mottagit flera utmärkelser. Bland annat erhöll han som förste kördirigent 1992 Kungl. Musikaliska Akademiens dirigentstipendium och förärades 2006 med H.M. Konungens medalj av åttonde storleken i serafimerordens band. Han studerade kördirigering för professor Eric Ericson vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Martina Batič

Martina Batič. Foto: Janez Kotar.

Martina Batič. Foto: Janez Kotar.

Martina Batič är en av sin generations ledande körledare. Som vinnare av den berömda Eric Ericson-tävlingen 2006 hyllas hon för sin speciella mångsidighet när det gäller att dirigera en bred körrepertoar från kammarmusik till symfoni.

Martina Batič har varit huvuddirigent för Chœur de Radio France 2018-2022. Dessförinnan hade hon befattningen som konstnärlig ledare för Slovenian Philharmonic Choir.

Från 2004-2009 var Martina Batič konstnärlig ledare för kören för den slovenska nationaloperan i Ljubljana. Säsongen 2023/2024 tillträder hon chefdirigentposten för Danska Vokalensemblen i Köpenhamn, Danmark Martina Batic är en eftertraktad gästdirigent och har stått på podiet för RIAS Kammarkör, MDR Rundfunkchor, SWR Vokalensemble, Flemish Radio Choir, samt Eric Ericsons Kammarkör, Svenska Radiokören, Danska Nationalvokalensemblen, The Norwegian Solistkör, Suomen Laulu-kören och finska barockorkestern, Nederlands Kamerkoor, Nederländernas radiokör, Flemish Radio Choir, Gulbenkian Choir m.fl.

Framtida höjdpunkter inkluderar hennes återbesök på Nederlands Kamerkoor, Netherlands Radio Choir, Gulbenkian Orchestra & Choir, French Radio Choir och engagemang med SWR Vokalensemble, Coro Casa da Musica Porto, Rundfunkchor Berlin, Finska kammarkören, Bachchor Salzburg.

Martina Batič har dirigerat A cappella-konserter på festivaler som Östersjöfestivalen i Stockholm, Ultima Oslo, Choregies d’Orange, Montpellier och Présences Paris. 2018 dirigerade hon Svenska Radiokören och Eric Ericsons kammarkör i en galakonsert med anledning av Eric Ericsons 100-årsdag.

Martina Batič tog sin kandidatexamen i musik från musikhögskolan vid universitetet i Ljubljana 2002. Hon fortsatte sina studier vid universitetet för musik och teater i München i klassen av professor Michael Gläser, där hon avslutade sin magisterexamen i körledning 2004. Hon gick mästarklasser över hela Europa och arbetade med kända kördirigenter som Eric Ericson. 2019 mottog Martina Batič det slovenska nationella priset ”Prešeren Fund Awards” för sina konstnärliga prestationer inom kördirigering.

Friederike Woebcken

Friederike Woebcken. Foto: Christina Kuhaupt.

Friederike Woebcken. Foto: Christina Kuhaupt.

Friederike Woebcken studerade musikpedagogik, körledning och engelska i Freiburg och Glasgow och deltog i en fortsättningskurs i kördirigering som hölls av Eric Ericson i Stockholm. Hon utnämndes till professor i kördirigering vid konstuniversitetet i Bremen 1998, där hon tog med kammarkören på turnéer till många länder och deltog i många tävlingar och festivaler.

2020 gick hon i pension från University of Arts Bremen. Friederike är musikchef för Madrigalchor Kiel sedan 1990. Med denna fina ensemble turnerar hon regelbundet i Tyskland och utomlands. Med olika CD-inspelningar och regelbundna Master Classes i Nordkolleg Rendsburg har hon stärkt denna ensembles utmärkta rykte. Från 1996 till 2000 höll hon och Eric Ericson mästarklasser i kördirigering i Nordkolleg Rendsburg som resulterade i väl mottagna konserter i Schleswig-Holstein Musik Festival.

Friederikes ideal och vision om ett perfekt körklang samt hennes kärlek till nordeuropeisk repertoar formades av hennes studier i Stockholm och hennes långa samarbete med Eric Ericson. Friederike Woebcken har internationella kontakter genom konserter, seminarier och symposier och bjuds regelbundet in som domare i körtävlingar. I Erasmusprogrammet har hon undervisat som föreläsare vid olika universitet som Leipzig, Wien, Göteborg, Piteå och Lissabon. Sedan 2017 är hon medlem i den konstnärliga styrelsen för den internationella tysk-skandinaviska musikveckan i Scheersberg nära den tysk-danska gränsen.
2002 tilldelades hon staden Kiels kulturpris. 2023 tilldelas hon och Madrigalchor Kiel Brahms Award av Brahms Society.

Sofia Niklasson

Sofia Niklasson. Foto: Jennifer Drotz Ruhn.

Sofia Niklasson. Foto: Jennifer Drotz Ruhn.

Sofia Niklasson började sjunga med Radiokören 2003 och är sedan 2010 ordinarie medlem och en del av Radiokörens sopranstämma. Utöver sin tjänst i Radiokören är hon verksam som solist, framför allt inom den tidiga och den nutida musiken.

Hon engageras ofta som sopransolist i de vanligaste kyrkomusikaliska verken, såsom Händels Messias, Bachs oratorier och Mozarts Requiem, men har även medverkat vid ett flertal uruppföranden, bl a Sven-David Sandströms Matteuspassion i Berlinerfilharmonin.

Hon har sjungit med Sveriges Radios Symfoniorkester, Gävle och Helsingborgs symfoniorkestrar, Göteborg Baroque, Drottningholms barockensemble m fl orkestrar. Sofia är en hängiven ensemblesångare och utforskar gärna a cappella repertoar från alla tider i mindre vokalensembler, såsom Ecstatic Ensemble och Vokalharmonin, grupper med vilka hon regelbundet uppträder.