arrow

VIKINGAR I BERWALDHALLEN!

Upplev scener från Sveriges Radios podd Vikingar live i Berwaldhallen. Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Christoffer Nobin spelar nya arrangemang av Matti Byes dramatiska musik och jazzsångerskan Anna Gréta Sigurðardóttir som gestaltar Gudrid i podden, framför specialskrivna sånger. Cecilia Düringer, programledare för P3 Historia och På spåret-vinnare, tillsammans med vikingaentusiasten Martin ”E-type” Erikson, leder dig genom en scenisk resa i vikingarnas vidunderliga värld.


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER dot 2022/2023
Skriv ut

Medverkande

 

Christoffer Nobin inledde sin bana som klassisk sångare och kompositör (med dubbla utbildningar från musikhögskolan i Malmö) innan han studerade till orkesterdirigent vid musikkonservatoriet i Köpenhamn. Ännu som dirigentstudent fick han ett tvåårskontrakt som dirigent hos Helsingborgs symfoniorkester, samt arbetade som assisterande dirigent för några av världens främsta dirigenter, bland andra Paavo Järvi. Han har sedan etablerat sig som en av de mest efterfrågade dirigenterna i sin generation i Skandinavien. Utanför de nordiska länderna märks engagemang hos Metropolitan opera i New York, Deutsche Kammerphilharmonie samt London symphony orchestra.
Christoffer har vidare komponerat flera operor och musikaler, varit musikchef på Norrlandsoperan, chefsdirigent och konstnärlig ledare hos Östgöta blåsarsymfoniker, samt dirigerat en mängd inspelningar, bland annat musiken till Candy Crush som länge var världens mest populära dataspel. Hans bearbetning av La clemenza di Tito – Mozarts sista opera – har använts på både Barbican center i London och Wiener Staatsoper. Christoffer är dessutom stolt medlem av tankesmedjan Unga tankar om musik.

Anna Gréta har på kort tid etablerat sig som en de mest spännande profilerna på den svenska och internationella jazzscenen. I sin personligt färgade musik korsar hon inslag från jazz och pop med nordisk folkmusik som vittnar om hennes isländska rötter.

På sitt kritikerhyllade debutalbum Nightjar in a Northern Sky, utgivet på den ansedda tyska jazzlabeln ACT, har Anna Gréta skapat en unik mix av personlig värme och smakfull elegans. Titeln är en metafor för de skandinaviska vidderna med sin stillhet och den nära relationen mellan människa och natur. Hon har redan turnérat med musiken i Tyskland, USA och Italien för fullsatta jazzklubbar och lysande recensioner i den tyska pressen. Nightjar in the Northern Sky vann årets jazz på isländska grammisen 2021 och Anna Gréta blev utsedd till årets kompositör.

Anna Gréta är mångfaldigt prisbelönad, bland annat har hon tagit emot Monica Zetterlund-priset och 2020 framträdde hon vid Nobelceremonin. Nyligen tog hon emot Ystad Jazz Piano Award med motivation från Jan Lundgren:

– ”Anna Gréta är en av de nya stora talangerna inom skandinavisk jazz. Med sitt personliga sätt att beröra och högst individuella sätt att skapa musik, tillhör Anna Gréta definitivt framtiden. En mycket värdig mottagare av Ystad Jazz Piano Award 2022″ säger Jan Lundgren, Ystad Sweden Jazz.

Ungefärlig konsertlängd 1 tim, ej paus

Vikingar – Podden som väcker vikingarna till liv. 
Vikingar berättar om Ragnar Lodbrok, krigaren som enligt legenden blir utvald av Oden, om Gudrid Thorbjönrsdotter som begav sig på en livsfarlig seglats över havet, om Ingegärd Olofsdotter, kungadottern som valde sin egen väg, och om Harald Hårdråde som svurit på att hämnas sin bror och bli kung över Norge.
Lyssna på hela serien här.